I dag kommer selvangivelsen, ihvertfall til den som har husket å ta vare på passordet for å komme seg inn på Altinn.

Som vanlig vil tallene inneholde en god del feil, så det er lurt å ta seg bryet med å lese den nøye. «Vi kjører noen logiske kontroller for å sjekke at opplysningene ikke virker helt uriktige, men noen nitid kontroll av enkelte data har vi ikke gjort,» sier skattedirektør Svein Kristensen til bladet Dine Penger.

Mens det offentlige får lov til å slurve, må skattyterne passe seg – spesielt de som driver næringsvirksomhet. Har man utelatt et skjema eller glemt et kryss, kan resultatet bli økonomisk ruin.

DN skriver i dag om familiebedriften Heitmann & Son, som holdt på å gå konkurs fordi den ikke krysset riktig av på et skjema for momsregistrering.

Siden hovedregelen er at utleie av eiendom ikke er momsbelagt, må næringsdrivende registrere seg dersom de ønsker å trekke fra moms. Dette skjemaet hadde ikke bedriften fylt ut riktig. Fem år senere fikk selskapet et skattekrav i posten på 11 millioner kroner.

Samme feil ble gjort av bøndene Elin og Arne Myrholdt fra Frosta i Nord-Trøndelag. Ekteparet risikerer, bokstavelig talt, å miste gård og grunn etter å ha mottatt et krav på 2,8 millioner kroner.

Skatteetaten hevder at reglene om momsregistrering er enkle å forstå. Det er mulig, men som DNs reportasjer viser, er det likevel flere som ikke har gjort det.

Det mest interessante er imidlertid hvordan skattemyndighetene reagerer når de oppdager at noen har gått seg vill i skjemajungelen. Også enkle regler kan misforstås. Den nedslående beskjeden ekteparet Myrholdt fikk fra Skatt Midt-Norge, var at det, selv i saker hvor skattyter har vært i god tro, «ikke er rom for skjønn».

Familiebedriften Heitmann fikk noenlunde samme beskjed i rettsapparatet. Både tingretten og lagmannsretten kom til at reglene var korrekt anvendt, dermed måtte bedriften bla opp.

Siden momsplikten på dette området er en frivillig sak, er det vanskelig å se at motivet i disse sakene skulle være å lure staten. Den som leverer riktig skjema, korrekt utfylt, får lov til å trekke fra moms.

Da er det desto underligere at konsekvensene skal bli så dramatiske for den som trår feil.

Les også: 20 punkter som kutter skatten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.