Foreløpig er det uklart om det som er avdekket rundt utslipp fra Volkswagens dieselbiler i USA får følger for norske VW-, Skoda- og Audi-eiere, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

- Vi skjønner at dette er av stor interesse for mange i Norge. Men foreløpig vet vi ikke stort mer om følgene av denne saken enn det som fremkommer i media, sier Håkon Rosendahl i Vegdirektoratet.

Rosendahl omtaler situasjon som nokså uoversiktlig.

- Vi jobber for å innhente fakta i saken, sier han.

Rosendahl fastslår at det ofte er forskjell i spesifikasjoner og programvare til motorstyring for biler til det amerikanske og europeiske markedet. Dette skyldes ulike lovregulerte målemetoder og kravnivå for avgassutslipp i ulike markeder.

Kontakter importør og tyske myndigheter

Fokus for Vegvesenet er å klargjøre om jukset med avgassutslipp også gjelder utgaver levert i Norge. Vegdirektoratet vil derfor ta kontakt med den norske importøren for å få mer informasjon. Samtidig sjekker Vegvesenet egne systemer for å finne ut hvor mange kjøretøy som er registrert i Norge med den aktuelle motortypen.

- Vi er i ferd med å ta kontakt med tyske myndigheter ved KBA for å få vite mer om status for eventuell kontroll eller andre tiltak i forhold til europeisk typegodkjenning, sier han.

KBA (Kraftfahrt Bundesamt) er det tyske myndighetsorganet som godkjenner biler og andre kjøretøy i Tyskland. I tillegg godkjenner det deler til kjøretøyene.

Vegdirektoratet er dessuten i dialog med Toll- og avgiftsdirektoratet (TAD) for å sikre god informasjonsflyt mellom etatene i denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.