NORGES MANGE BOLIGMARKEDER

De regionale forskjellene i boligmarkedet blir stadig større. Så mye økte boligprisene i Norges største byer i juli, og slik er markedene i de ulike byene.

Prisindeks boliger

Onsdag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for juli. Boligprisene i Norge steg med 0,2 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent. De siste tolv månedene har boligprisene i hele landet steget 8,8 prosent.

OSLO

I Oslo steg prisene 1,8 prosent i juli. Hovedstaden skiller seg fra resten av landet. Det siste året har boligprisene i Oslo steget med 15,2 prosent.

Hvorfor stiger prisene i Oslo?

Flere økonomer, politikere og markedsaktører forklarer den sterke boligprisveksten i Oslo med en for lav tilbudsside.

- Tilbudssiden er katostrofalt dårlig, sa administrerende direktør Leif Laugen i Krogsveen til DN denne uken.

Flere markedsaktører mener boligbyggingen i hovedstaden går for tregt, og at politikerne i Oslo må forenkle reglene for boligbygging.

- Det er et sykdomstegn når det offentlige ikke klarer å legge til rette for at folk får tak over hodet, sa administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til DN tidligere i sommer.

I Norge kan man ikke lenger snakke om ett boligmarked. De regionale forskjellene er store.

- Boligprisveksten i juli har vært sterk, og drevet av en kraftig oppgang til juli å være, spesielt i Oslo og i Trondheim. I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

STAVANGER

Boligmarkedet i Stavanger, og i hele Rogaland, har blitt sterkt tynget av oljesmellen og høyere arbeidsledighet. De siste tolv månedene har boligprisene i Stavanger falt med 6,3 prosent. I juli falt prisene med 0,6 prosent.

Tor Sigve Vik i Sinneshyttå melder om noe bedring, flere rogalendinger har begynt å kjøpe “grillhytter” ved siden av hovedhytta, med italiensk bakerovn og peis.

BERGEN

Til tross for at Hordaland anses som et oljetungt fylke, har boligprisene i Bergen steget jevnt de siste par årene. Boligprisene i Bergen steg 0,5 prosent i juli fra juni. Det siste året har prisene i byen steget med 4,0 prosent.

TRONDHEIM

I Trondheim steg boligprisene med 1,0 prosent i juli. Det har vært høy aktivitet i boligmarkedet i Trondheim de siste årene, men prisene har utviklet seg mer moderat enn i Oslo. Det siste året har boligprisene i Trondheim steget med 7,4 prosent.

TROMSØ

I juli utviklet boligprisene i Tromsø seg flatt, men byen har de siste fire årene opplevd en betydelig boligprisvekst. I 2014 hadde Tromsø landets største prisøkning på boliger, med en vekst på 12 prosent. Det siste året har prisene utviklet seg mer moderat, i løpet av de siste tolv månedene har prisene steget med 5,0 prosent.

PROGNOSE

Eiendom Norge erkjenner å ha vært for puslete i sine anslag. I juni justerte de opp prognosene fra en vekst på inntil 5 prosent til 8 prosent.

- Vi skal ikke se bort i fra at prisene vil ha en vekst på 10 prosent ved utgangen av året, sier Dreyer nå.

Lurer du på hvor mye hus og hytter i ditt område er kjøpt for? Søk på boligpriser og pris på eiendommer over hele Norge med DNs boligbase.Likte du denne måten å lese på?

Gi oss tilbakemelding

   Del saken på facebook

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .