DAGENS NÆRINGSLIV TOK ÅRETS BILDE 2016

Aleksander Nordahl fra Dagens Næringsliv tok fjorårets beste pressebilde, mener Pressefotografenes Klubb sin jury som har utsett bildet «Ruinliv» til Årets Bilde. Kåringen er Norges mest prestisjefulle innen fotojournalistikk. Her er alle vinnerbildene i Årets Bilde 2016


Årets bilde

Aleksander Nordahl, Dagens Næringsliv

Juryens begrunnelse
Årets bilde er preget av en stille dramatikk, der dagliglivet går videre mellom ruinene. Bildet forteller om et folk som for få år siden opplevde et høyt velstandsnivå. Siden ble alt kaos. Fotografen har evnet å manøvrere i dette kaoset, å fange et tidsbilde av en situasjon som likevel oppleves så gjenkjennelig. Tre pent kledde mennesker står foran en port, med veske og handleposer. Rundt dem er alt i oppløsning. Bildet bæres av kontrastene, både visuelt og symbolsk. Det er intuitivt, sykt og svært sterkt. Årets beste bilde er likevel fylt av en utrolig verdighet.

RUINLIV

En smijernsport er alt som står igjen av fasaden på huset til denne familien, i det som var en travel handlegate i Øst-Aleppo. I flere år har byens befolkning lidd og levd under granatregn. Ut fra ruinene kommer nå menneskene og historiene.

Les reportasjen om Aleppo her (DN+)


Årets fotojournalist

Odd Reidar Andersen, AFP

JURYENS BEGRUNNELSE
Årets fotojournalist har levert noen av konkurransens sterkeste bilder. De fem bildene i denne kategorien indikerer et særs høyt faglig nivå og god evne til å redigere eget arbeid. Fotografen har et dynamisk visuelt bildespråk han evner å variere og tilpasse til den enkelte historien. Det er bemerkelsesverdig at samme fotograf kan stå bak så ulike bidrag: Enten det er krig eller sport kan vi merke hans sterke personlige stemme og engasjement. Fotografen har drevet sitt fag i en årrekke, og blir tydeligvis bare bedre. Hans evne til å skape helhetlige narrativer har vi også sett ved hans øvrige vinnerbidrag i årets konkurranse.


Årets nykommer

Kjersti Binh Hegna, frilans

Juryens begrunnelse
Årets nykommer viser at hun er grundig, dyktig og god til å komme tett på mennesker. Kategorien holdt høy kvalitet, men denne fotografen skiller seg ut. I serien kommer vi inn i et miljø som ikke er lett tilgjengelig. Historien handler også om noe mer enn bare personene vi ser på bildene. Den viser albinoenes situasjon i samfunnet. Fotografen har utført et solid stykke journalistisk arbeid, og samtidig fanget gode øyeblikk. Tematikken forsterkes av en lys og fargeløs bildestil. Hele serien holder høy kvalitet.


Årets nyhetsvideo

Marte Christensen og Sigurd Fandango, Dagens Næringsliv

Juryens begrunnelse
Vinnervideoen viser ikke årets viktigste nyhetshendelse, men det er en aktuell hendelse og det er solid håndverksmessig utført. Situasjonene den viser er godt planlagt fra videojournalistenes side, men situasjonene er autentiske og ikke regissert. Nyhetsinnslaget er poengtert, godt strukturert og det hele er gjort med humor. Hovedkarakteren i videoen forklarer hva som skjer, uten at det oppleves som en overforklarende fortellerstemme. Det er situasjonene som utspiller seg som gjør at det blir morsomt og underfundig.


1. pris nyhet Norge

Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen

Sorg

Farideh Rajabi (34) omfavnes av venninnen i pårørende-rommet på Rikshospitalet i Oslo. Hun har nettopp fått beskjeden om at sønnen Armin (4) ikke vil overleve. Et par dager tidligere ble Armin (4) fraktet hit i ambulansehelikopter, på grunn av komplikasjoner etter en mandeloperasjon.


2. pris nyhet Norge

Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Knuste veggen – reddet dyrene

Med traktorens lesseapparat ble det laget rømningsvei for dyrene i det brennende fjøset i Raset i Verdal. Den snarrådige innsatsen gjorde at 258 av 260 dyr ble reddet.


3. pris nyhet Norge

Tor Høvik, Bergens Tidende

Gruveaksjonister pågrepet

Ved å lenke seg fast til anleggsmaskinene stanset Natur og Ungdom og gruvemotstandere prøveboringen på Engebøfjellet ved Førdefjorden. Etter to dager ble aksjonistene klippet løs og hentet av politiet.


1. pris nyhet utland

Aleksander Nordahl, Dagens Næringsliv

RUINLIV

En smijernsport er alt som står igjen av fasaden på huset til denne familien, i det som var en travel handlegate i Øst-Aleppo. I flere år har byens befolkning lidd og levd under granatregn. Ut fra ruinene kommer nå menneskene og historiene.


2. pris nyhet utland

Hans Arne Vedlog, Dagbladet

REDDET

I forsøk på å nå Europa risikerer flere tusen mennesker livet ved å krysse Middelhavet. Dette er verdens dødeligste sjøvei, ifølge FN. Det norske skipet Siem Pilot har reddet tusenvis av mennesker. Her blir en gruppe overført til Siem Pilot fra et italiensk supplyskip, utenfor kysten av Libya.


3. pris nyhet utland

Thomas Nilsson, VG

DONALD

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er på vei til talerstolen under et valgmøte i South Point Arena i Las Vegas, kvelden før nominasjonsvalget i Nevada. Trump overrasket hele det politiske etablissementet når han først vant partiets nominasjon og deretter også presidentvalget.


1. pris nyhetsreportasje Norge

Therese Alice Sanne, Adresseavisen.

I EN TYNN TRÅD
Ingar Strand har hoppet fra Midgarden minst 70 ganger før, et populært sted for basehoppere fra Trondheim. Dette skulle være en helt vanlig tur, gjort unna på noen timer, han skulle rekke en avtale med barna senere på dagen, men så skjer det noe.


2. pris nyhetsreportasje Norge

Evelyn Pecori, Vårt Land

Fluktkontroll


3. pris nyhetsreportasje Norge

Kyrre Lien, VG.

Gjengen
De er dømt for å rane jevnaldrende. En hel bydel kjente på frykten etter ransbølgen som rammet mindreårige. Guttegjengen på Haugenstua har skapt mange problemer for seg selv og andre.


1. pris nyhetsreportasje utland

Odd Reidar Andersen, AFP

Kampen om Mosul


2. pris nyhetsreportasje utland

Hans Arne Vedlog, Dagbladet

De heldige
Flere tusen risikerer livet i forsøket på å nå Europa ved å krysse Middelhavet, verdens dødeligste sjøvei, ifølge FN.


3. pris nyhetsreportasje utland

Paul Sigve Amundsen, Bergens Tidende

Dødens promenade
86 personer ble drept og 434 skadet da en terrorist kjørte en 19 tonn tung trailer inn i folkemengden som var samlet på Promenade des Anglais, på den franske nasjonaldagen 14. juli 2016.


1. pris dagligliv Norge

Katinka Hustad, frilans / VG

FØR BRUDEVALSEN

Gymsalen i aktivitetssenteret på Haugenstua i Groruddalen i Oslo er fullstendig forvandlet. Stolene er pyntet med store rosa sløyfer. Gjestene sitter på rad og rekke med paljetter, høye hæler og tettsittende dresser og ser mot de to stolene på platået. Et etiopisk-eritreisk bryllup finner sted, og snart skal dansegulvet åpnes.


2. pris dagligliv Norge

Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Hesteoperasjon

Yolo Ferrari er i full narkose på operasjonsbordet ved Steinkjer Veterinærsenter, som den første hesten i Nord-Trøndelag. Veterinær Lars Olaf Moen ved Romerike hesteklinikk, veterinær Lars Stokke ved Steinkjer Veterinærsenter og assistent Lena Blomli står for operasjonen.


3. pris nyhet Norge

Mikaela Berg, Dagens Næringsliv

Klatring

Fra Juvvasshytta må man krysse Styggebreen for å nå Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell (2469 moh). Om hundre år kan nesten alle breer være borte. Breene i Jotunheimen vil være blant de første som forsvinner, siden de ligger i et område med lite vinternedbør.


1. pris sport

Odd Reidar Andersen, AFP

Phelps-fest


2. pris sport

Martin Slottemo Lyngstad, Aftenposten / Paragon.

Vått dekke

OL-tenniskampen mellom Rafael Nadal og Simon Gilles ble utsatt i flere timer på grunn av regn. Banemannskaper måtte tørke banen med håndklær.


3. pris sport

Richard Sagen, Adresseavisen

All in på Enern
Det er selvsagt ingen som i fullt alvor kan hevde å ha gitt alt på Skienern i Oppdal, og samtidig makte å stå oppreist etter målpassering.


1. pris portrett

Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen

ARYA
I fjor forsvant 2207 mennesker fra norske asylsentre. Antallet papirløse øker i takt med antallet som søker tilflukt. Arya er politisk aktivist fra Kurdisk Iran, som flyktet da han opplevde at hans liv var i fare. Asylsøknaden ble avslått av norske myndigheter. Han kan ikke bli. Han kan ikke dra. Han har levd utenfor systemet i 10 år og bor under jorden, metaforisk og bokstavelig. I en kjeller. Han eksisterer i limbo, ingen start og ingen slutt.


2. pris portrett

Brian Cliff Olguin, Finansavisen

Henrik Christiansen

Under Idrettsgallaen 2016 fikk Henrik Christiansen (19) pris som årets gjennombrudd. Han tok seg også til OL-finale i Rio på 1500m hvor han endte på åttende plass. Likevel ser han lyst framover mot OL i Tokyo i 2020. Bildet er tatt under en treningsøkt i Norge.


3. pris portrett

Andrea Gjestvang, Panos pictures

GRINDADRAP

Frodi lassen tar seg en hvil på en slaktet hval etter en lang natt med grindadrap, i den lille bygda hvannasund på færøyene.


1. pris åpen klasse

Odd Reidar Andersen, AFP

LULU

En kvinne og hennes katt Lulu (arabisk for perle) venter på transport til en flyktningeleir I Shaqouli i Nord-Irak, for å komme seg bort fra kampene mellom IS og irakiske styrker i Mosul.


2. pris åpen klasse

Maud Lervik Grøttland, praksisstudent Politiken

Streamere
I København streamer 46 prosent minst en gang i uken. Man kan «bingewatche» – se tv-serier mange timer i strekk – enten alene eller med venner. Kanskje inviterer man dater eller kjærester over på «Netflix and chill» eller møtes med venner hver mandag for å se Westworld eller en episode av New Girl, før man faller i søvn.


3. pris åpen klasse

Ingun Alette Mæhlum, frilans / VG

GRENSELANDET
Samtidig som en storpolitisk thriller utspiller seg mellom Russland og Vesten, lever ungdommer på hver side av den norsk-russiske grensa sine hverdagsliv


1. pris klima og miljø

Linda Næsfeldt, Dagens Næringsliv

OVER FRYSEPUNKTET
Ovenfra er Grønlandsisen et imponerende syn, men klimaendringer er ikke vakkert. Det bare ser sånn ut. 2016 var et unormalt varmt år og tempraturen steg raskest i Arktis. Issmeltingen på Grønland og i resten av Arktis er blitt selve symbolet på at noe er alvorlig galt med klimaet på kloden.


2. pris klima og miljø

Katinka Hustad, frilans / Dagens Næringsliv

Kampen om havet
I årtier har ekteparet Trond Isaksen og Sigrid Iversen fisket i Kvænangsfjorden i Troms, men nå er levebrødet truet. Siden 1998 har Norge mer enn tredoblet sin produksjon av oppdrettslaks. Går alt etter planen, skal produksjonen femdobles innen 2050 – og nå har verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, funnet veien hit. Fiskerne er bekymret for at kjemikalier, kloakk, lakselus og oppdrettslaks på rømmen skal forstyrre biologien i havet, og skremme bort torsken. Det er en kamp mellom det nye og det gamle Norge, mellom milliardæren John Fredriksen og de fiskerne som er igjen i fjorden.


3. pris klima og miljø

Tore Meek, NTB Scanpix

LEIRRAS

Dekkene på en traktor stikker opp fra leira etter å ha blitt slukt av et leirras i Sørum kommune. Tre menn fra Litauen jobbet i området da grunnen under dem plutselig ble flytende. En av dem er funnet omkommet. To er fortsatt savnet.


1. pris dokumentar Norge

Helge Skodvin, frilans / VG

DET BLØDE LANDET
«Det er intet for passagererne å se paa denne strekning» skrev Sørlandets store dikter Vilhelm Krag i 1897, om sin egen landsdel. For mange er det fremdeles sånn. Full gass sørover på E18 for å komme frem til hytte og svaberg. Full pinne sør-østover på E39 for å rekke dyrepark og ferge til Danmark. Kjøre innover i Agder? Hvorfor det? Bare skog og elg. For mange er alt på oppsiden av hovedveien fortsatt en hvit flekk på kartet.


2. pris dokumentar Norge

Therese Alice Sanne, frilans / VG

HÅP I HAVET
I en prikk på kartet, langt til havs, ligger den forblåste lille øya Sørburøy. Med goldt terreng og ville sauer. Her finnes én butikk som er åpen et par timer om dagen og én skole med åtte elever. Fra kaia går hurtigbåten med folk og fiskegods til fastlandet. For 35 mennesker er dette et lite paradis. Det er hjem. Enn så lenge. For drøye 50 år siden bodde 400 mennesker i øyrekken Froan i Sør-Trøndelag. Etter den dramatiske fraflyttingen, lever de gjenværende innbyggerne på Sørburøy i spenning på om de unge utflytterne vil komme tilbake og om øysamfunnet vil overleve.


3. pris dokumentar Norge

Katinka Hustad, frilans / VG

EN DANS FOR GRODUDDALEN
«Jeg er norsk», sier Despina Laven Dyako (11). «Men jeg er også iransk». Norsk-iraner. Despina har bindestreksidentitet og venner fra flere land enn hun husker navnene på. Noen kaller dalen et «parallellsamfunn». De snakker om innvandrertettehten. 50 prosent og økende. 82 prosent om ti år, kanskje 86. Og de viser til levekårsstatistikkene. Men få snakker om jentene i Falken Girls. Først ble de ledd av. Nå er det tre lag i kvinneligaen. Ingen ler nå. Awa Saho (15) som har bodd i blokka på Ellingsrud hele livet, ler av dem som tror at hun lever i en getto. «Har vi ikke kommet lenger?» spør hun. Hun bor i det som egentlig er en fabrikk av håp og drømmer. Og klassereiser. Ikke langt unna reiser Despina videre på sin «skywalker». For første gang har hun fått sitt eget rom.


1. pris dokumentar utland

Anne-Stine Johnsbråten, frilans

GOD KONE, VIS MOR - KVINNER I JAPAN
De siste tiårene har japans økonomiske vekst ført til raske sosioøkonomiske forandringer. høyere forventet levealder, lavere fødselsrate, høyere utdanningsnivå og omfattende urbanisering har hatt stor innvirkning på familielivet, og spesielt kvinners liv. samtidig bygger samfunnet og lite effektive likestillingslover opp under kvinners begrensede valgmuligheter, og kvinnene må ofte velge mellom familie- og yrkesliv. ordtaket ryosai kenbo (god kone, vis mor) beskriver den tradisjonelle idealkvinnen som tar seg av hus, matlaging, barneoppdragelse og som sørger for at mannen som jobber lange dager, har en komfortabel hverdag. mange japanske kvinner er stolte av å være en god kone og en vis mor, og ordtaket har fremdeles relevans.


2. pris dokumentar utland

Kyrre Lien, frilans

EN REPUBLIKK AV REBELLER
Krigen i Donetsk i Øst-Ukraina er inne i sitt tredje år. 10.000 er drept og nær to millioner drevet på flukt. Kampene mellom de russiskstøttede opprørerne og det ukrainske militæret er ofte intense. Mennesker drepes daglige i en krig som ikke ser ut til å ende med det første.


3. pris dokumentar utland

Line Ørnes Søndergaard, Klassekampen

NEDTELLINGEN
Om hundre dager avgjør britene EUs skjebne. På West Street i Boston, Lincolnshire, kan man få kjøpt polsk intimsåpe, og med det vandre rett inn i kjernen av en av hovedtemaene i den pre-Brexit’ske debatt i Storbrittania: Fremmedarbeidere.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .