Sitt deg til bedre helse

Linda Cedell brenner for en aktiv arbeidshverdag, og mener det er enklere å få til enn folk flest tror. All foto/video: Jan Morten Bjørnsen

Det viktigste du kan gjøre for helsen din er å bevege deg ofte. Jobber du på kontor kan du ta jevnlige pauser eller kombinere en jobbøkt med å sitte på en stol som holder deg i aktivitet. Men hvilken aktiv stol skal du velge?

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

Å få inn nok bevegelse i løpet av en dag er en utfordring for de fleste som jobber foran skjerm. Med hjemmekontor forsvinner også mange små gåturer som tidligere har vært en naturlig del av hverdagen, som å gå til og fra jobben, bussen eller bilen, til kaffeautomaten eller kantinen.

– Det mest forebyggende du kan gjøre for helsen din, er å bevege deg, sier Linda Cedell, som til daglig jobber med å tilrettelegge norske arbeidsplasser som prosjektselger i AJ Produkter.

Linda viser her en oversikt over et utvalg aktive stoler:

Individuelle behov

Å supplere kontorstolen med en stol som både innbyr og får deg til å bevege deg, en såkalt aktiv stol, er en fin måte å holde kroppen i aktivitet på mens du jobber.

Men for mange kan det virke fremmed å skulle sitte på en helt ny type stol, og terskelen for å prøve kan være høy.

– Mange brenner inne med spørsmål, og lurer på hvilken de skal velge. Det er mange aktive stoler på markedet, så utvalget kan virke overveldende, sier Cedell.

– Hvordan skal man klare å ta et valg?

– Noen har kanskje fått beskjed av fysioterapeuten om å gå til innkjøp av en aktiv stol. Da har man gjerne en mer konkret grunn for hvorfor man trenger det, og det kan gjøre valget lettere. Dersom man kjøper for å være proaktiv, kan det være lurt å dra til en forhandler og prøve flere forskjellige for å finne ut hvilken man liker, for vi er alle så forskjellige.

Slik bruker du balansestolen Chester:

Vekker kropp og hode

Linda har bakgrunn som både personlig trener og profesjonell danser. Hun brenner for at folk flest skal bevege seg mer i hverdagen, men forstår at det er vanskelig å ta seg tid til små turer eller strekkøvelser i en travel arbeidshverdag.

Hun mener en god løsning for å få inn litt ekstra bevegelse kan være å veksle mellom å sitte på en vanlig kontorstol og en aktiv stol i løpet av dagen.

– Da får man brukt magemusklene, ryggstrekkerne og kjernen generelt, man får åpnet opp i hofteleddsbøyerne og får bedre blodgjennomstrømming. I tillegg vekker man hodet og blir mer skjerpet, sier hun.

Slik bruker du balansestolen Back App:

Den viktige variasjonen

Hun understreker at man ikke skal sitte for lenge på en aktiv stol av gangen. En halvtime er mer enn nok, og får du til å veksle til en aktiv stol noen ganger i løpet av arbeidsdagen, har du kommet langt. Har du noen korte Teams-møter i løpet av dagen, kan en fin vane være å sitte på en aktiv stol under disse.

– De skal jo ikke være komfortable å sitte på over tid. Da mister de litt sin funksjon. Om man sitter for lenge på en aktiv stol vil kroppen begynne å søke mer komfort, og da synker vi gjerne litt sammen. Da er det på tide å enten stå og jobbe litt, eller sette seg på en vanlig kontorstol igjen.

Slik bruker du kontorsykkelen:

Hun understreker at det ikke er noen grunn til å bekymre seg for å sitte feil, selv om sittestillingen kan kjennes uvant.

– Det er egentlig ikke så mye galt man kan gjøre. Man blir jo eventuelt bare sittende litt mer henslengt hvis man sitter for lenge på den, men det gjør man jo i en vanlig kontorstol også. Det vi vil oppnå med disse stolene er at man endrer holdningen sin og kjenner selv at man må rette seg opp.

– Hvor mange ganger i løpet av en dag bør man bruke en aktiv stol?

– Det er nok litt individuelt. Jeg tenker at det kan være bra å bruke den tre-fire ganger i løpet av dagen. Noen er flinke til å stå og jobbe, og da trenger de kanskje ikke sitte på en aktiv stol like ofte. Men når man kjenner at man mister den gode holdningen i en vanlig kontorstol, da er det på tide å bytte over til en aktiv stol.

Slik bruker du en sadelstol:

God investering

Akkurat hvilken aktiv stol du velger er mindre viktig, mener hun. Det viktigste er at det er en du synes er ok å sitte på, og som du faktisk kommer til å bruke. Har du hjemmekontor i stuen, kan det kanskje være fint med en som har et fint design og passer inn i stuemøblementet. Har du lite plass, kan det være praktisk med en som er lett å stue bort.

Cedell mener også det burde være noen aktive stoler tilgjengelig i alle åpne kontorlandskap, slik at man kan rullere på å bruke dem.

– Det er en god investering for arbeidsgiver. Ikke bare er det bra for helsen, men man blir også litt mer skjerpet når man bytter over til en aktiv stol. Det er vinn-vinn.

Slik bruker du en balansekrakk:

AJ Produkter

  • Gjennom en serie artikler i Dagens Næringsliv, produsert av innholdsbyrået DNX, ønsker AJ å dele sin kompetanse for å hjelpe folk til å ha det bra på jobben
  • AJ er et fullserviceselskap som designer, selger og produserer innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 19 europeiske land med 26 selskaper, og har over 800 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med 30 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson. Hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører - både små og store

Likte du denne saken?