Borte bra, men hjemme best.

Eller?

I AJs showroom på Kløfta har Tom Gudbrandsen satt opp flere ulike løsninger for hjemmekontor, slik at kundene kan teste ut ulike stoler og arbeidsbord. Alle foto: Alexander Benjaminsen

Noen bedrifter sender sine ansatte på hjemmekontor på ubestemt tid, andre vil ha alle tilbake på kontoret, mens mange går for en hybrid. Hvilken løsning sikrer egentlig det beste arbeidsmiljøet for den ansatte?ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

– Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner, sier Amund Tangen, daglig leder i AJ Produkter Norge.

Som leder i en bedrift som har planlegging av kontorlokaler som et av sine hovedområder, opplever han mange ulike måter bedrifter forholder seg til nettopp dette med hjemmekontor.

Tangen legger også vekt på at han savner en tydeliggjøring av hvilke erfaringer som ligger til grunn for bedrifters planer for de ansattes hjemmekontor.

– Hva skal kreves av arbeidsgivere som velger å ha de ansatte på hjemmekontor? Mange bedrifter har eksempelvis gitt ansatte et fastsatt beløp som skal dekke alt av møbler og utstyr til hjemmekontoret. Hvilke vurderinger er gjort for å sette en pris på et velfungerende hjemmekontor, og hva med det som ikke handler om de fysiske arbeidsforholdene?

Flash photography, Microphone

Daglig leder i AJ Produkter Norge, Amund Tangen, tror det styrker hele teamet dersom alle kommer på kontoret hver dag.

Teamarbeid først

Etter lengre tid på hjemmekontor har Tangen valgt å hente de ansatte tilbake til kontoret. Under koronatiden har flere nye ansatte kommet til og han tror det er viktig for det sammensveisede arbeidsmiljøet å samle de ansatte etter lang tid hjemme.

– Hjemmekontor kan fungere veldig godt for noen, men det gjelder jo ikke alle. Noen strever veldig på hjemmekontor og får det ikke til å fungere. Det som i hvert fall er sikkert, er at vi ikke blir bedre som lag av å bare sitte på hver vår tue.

I mellomtiden arbeider konsernet med en tydelig plan for en eventuell hjemmekontorordning. Lederen for den norske avdelingen tror derimot ikke på en enten-eller-løsning:

– Kanskje går vi for en hybridløsning. Men først må det prøves ut. Dette er ikke noe vi kan ta en avgjørelse på ennå. Alle bedrifter må følge opp de ansatte – uansett hvor de jobber. Vi skal legge til rette for nettopp det, sier Tangen.

Les mer om AJ og se deres utvalg innen kontorinnredning her

Water bottle, Table, Desk, Tableware, Chair

Når Tom Gudbrandsen gir råd om hjemmekontor, understreker han alltid at vi har de samme ergonomiske behovene uansett hvor vi jobber fra, og at bevegelse i løpet av dagen er viktig.

Anbefaler alltid aktiv hverdag

Tom Gudbrandsen jobber mye med planlegging av hjemmekontor i jobben som prosjektselger hos AJ Produkter. Det siste halvannet året har etterspørselen etter kontormøbler til hjemmet økt betraktelig, og Gudbrandsens inntrykk er at de fleste fremdeles planlegger for å bruke hjemmekontor mye i tiden som kommer.

Han er opptatt av at de ergonomiske forholdene på hjemmekontoret ikke må bli stemoderlig behandlet uansett hvor mye plass man har eller hvilke retningslinjer man har fått fra arbeidsgiver.

– Det er veldig stor forskjell på hva folk trenger. Noen skal innrede et helt rom, mens andre skal rigge til et hjemmekontor på kjøkkenet eller i stuen.

– Hva er det aller mest nødvendige man trenger?

– Det er et arbeidsbord og noe å sitte på. I tillegg trenger de fleste litt oppbevaringsplass. Vi tror vi er veldig digitale, men vi trenger alltid noe å ha litt ting i.

Men selv om det ikke er så mye som skal til for å sette opp et enkelt kontor hjemme, har han særlig én kjepphest:

– Det er like slitsomt å sitte og jobbe åtte timer enten man er på jobben eller på hjemmekontor. Derfor anbefaler jeg alle å legge til rette for en aktiv arbeidsplass, også hjemme. Det kan være en stol som holder deg i bevegelse, en såkalt aktiv stol, eller en hev/senk-pult, eller aller helst begge deler. Det vil være en betydelig oppgradering for de fleste, som de garantert får igjen for.

AJ Produkter

  • AJ er et fullserviceselskap som designer, selger og produserer innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 19 europeiske land med 26 selskaper, og har over 800 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med 30 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson. Hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører - både små og store

Hva koster et hjemmekontor?

Noen får sponset hele eller deler av hjemmekontoret av arbeidsgiver, mens andre må betale for alt selv, og både arbeidsgivere og arbeidstakere søker råd hos AJ Produkter om hva et hjemmekontor bør inneholde.

Tom understreker at det finnes gode løsninger for de fleste budsjett og behov, og viser her frem tre ulike løsninger i ulike prisklasser som han gjerne anbefaler sine kunder:

Et godt hjemmekontor:

Output device, Computer desk, Office chair, Plant, Furniture, Table, Rectangle

Inneholder:
Farnham kontorstol kr. 1435,-
Novus skrivebord kr. 2190.-
Novus hylle kr. 1095,-
Cosmo skrivebordslampe kr. 370,-

Totalt veil., eks mva/frakt: kr. 5090,-


Et bedre hjemmekontor:

Computer desk, Output device, Office equipment, Outdoor table, Furniture, Rectangle, Chair


Inneholder:
Nomad hev/senk skrivebord kr. 3325,-
Nomad skuffeseksjon kr. 1095,-
Balansestol Acton kr. 1640,-

Totalt veil, eks mva/frakt; kr. 6060,-

Et proft hjemmekontor:

Computer desk, Lego, Shelving, Rectangle

Inneholder:
Lancaster kontorstol kr. 5195,-
Modulus skuffeseksjon kr. 2795,-
Modulus skrivebord hev/senk kr. 6045,-
Picasso bordlampe kr. 2815,-
Stand arbeidsmatte kr. 615,-
Modulus overskap kr. 1070,-
Modulus bokhylle kr. 695,-

Totalt veil. eks. mva (fraktfritt ved bestilling av denne pakken i nettbutikk): kr. 19230,-

Likte du denne saken?