Kom i gang med jobbstrekken

Linda Cedell er prosjektselger og AJ Produkters ergonomiekspert. Hun er utdannet både personlig trener og rehabiliteringstrener. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Føler du at det blir for lite bevegelse i løpet av arbeidsdagen? – Alle har tid til halvannet minutt, sier ergonomiekspert i AJ Linda Cedell. Her er tre videoer som hjelper deg å komme i gang.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

– Det er viktig å ikke gape over for mye. Det skal så lite til, sier Linda Cedell som til daglig jobber med å tilrettelegge norske arbeidsplasser som prosjektselger i AJ Produkter.

Med bakgrunn som personlig trener og gruppeinstruktør brenner Linda for å få inn litt ekstra bevegelse i hverdagen, og hun har satt sammen tre korte treningsprogram som man kan gjøre i løpet av arbeidsdagen (se videoer lenger ned i saken).

Lange dager foran skjermen er hverdagen for mange nordmenn, og det kan føre til vonde muskler og stive ledd. Heldigvis skal det ofte ikke så mye til før man føler seg bedre.

– Ikke tenk at du må så mye, for hvis du ikke orker å gjennomføre, blir du skuffet og demotivert, sier Linda.

Det er mye bedre å tøye tre minutter mellom møtene, enn å tenke at man skal gå 10.000 skritt etter jobb, men ende opp på sofaen med dårlig samvittighet.

– Aktive pauser på jobben er et godt alternativ.

Selv om Linda er over gjennomsnittet opptatt av å holde seg aktiv, har hun også opplevd at det ikke alltid er så lett når det ene møtet går over i det andre i løpet av arbeidsdagen, før henting av barn eller andre forpliktelser tar over ettermiddagen.

– Man må få en rutine på det. Alle vet at det ikke er sunt å sitte i ro hele dagen. Mange tenker at de burde gjøre noe med det, men de får ikke gjort det likevel, sier hun.

Program 1 – 01.30 minutter

Mål: Få i gang blodsirkulasjonen

Program 2 – 03.00 minutter

Mål: Strekke ut de viktigste musklene

Program 3 – 04.30 minutter

Mål: Aktivisere de store musklene uten å bli svett

Det må være enkelt

Linda har med seg erfaringen og kunnskapen fra PT-utdannelsen inn i jobben som prosjektselger i AJ Produkter. Med sitt særskilte fokus på ergonomi og forkjærlighet for å få inn bevegelse i arbeidshverdagen, er hun opptatt av at små grep kan utgjøre stor forskjell.

– Det er ikke bra å bli sittende for lenge i samme stilling.

En ting man kan gjøre er å veksle mellom ulike arbeidsoppgaver, og gjerne bytte mellom å sitte og stå mens man jobber.

Det finnes allerede et utall artikler og videoer med treningsprogram og «enkle» øvelser du kan gjøre på kontoret, problemet er bare at mange av dem ikke føles enkle når de inneholder øvelser der du må ligge på gulvet eller hoppe opp og ned til svetten renner. Det er kanskje ikke det mest fristende med kollegaer tråkkende rundt deg. Eller kanskje du rett og slett ikke har plass i kottet du bruker som hjemmekontor?

For å senke terskelen og fjerne alle gode grunner til ikke å gjennomføre, har den erfarne PT-en som er ergonomiekspert og prosjektselger i AJ Produkter, laget tre korte program som verken krever treningstøy, god tid eller god plass. Linda guider deg trygt gjennom øvelsene fra begynnelse til slutt og forklarer og veileder underveis.

Plant, Smile, Houseplant, Blue, Cabinetry, Window

Aktive pauser er viktig for prosjekterselger Linda Cedell, og kollegaene hennes i AJ Produkter har blant annet blitt utfordret i pushups-konkurranse og utholdenhetsøvelser på kontoret. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Finn det som passer for deg

Hvis du fremdeles synes det er litt tungt å komme i gang, kan du begynne med den første videoen.

– Alle har tid til halvannet minutt, sier Linda.

Og trenger du en liten dytt til, anbefaler hun å lage avtaler med kollegaer. På hjemmekontoret kan man ha hverandre på video mens man holder på, eller avtale å sjekke med hverandre hvordan det gikk i løpet av dagen. På kontoret kan man selvfølgelig gjøre øvelsene sammen. På den måten holder man hverandre ansvarlig.

– Terskelen er lavere når man lager avtaler, og det er morsommere når man gjør det sammen med andre, mener Linda.

Flash photography, Street fashion, Smile, Plant, Neck, Sleeve, Houseplant, Happy, Headgear, Flowerpot

I tillegg til å ta noen aktive pauser i arbeidsdagen, er det viktig å ikke bli sittende for lenge i samme stilling. Har man mulighet er det fint å jobbe stående, og gjerne sitte på aktive møbler, ifølge ergonomikspert Linda Cedell. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Å gjøre noe gøy og sosialt sammen kan styrke fellesskapet og samtidig gjøre samarbeidet i gruppen bedre..

– Det er viktig å jobbe med den mentale delen og prøve å få i gang noen rutiner. Det må bli like naturlig å bevege seg litt, som det for mange er å ta lunsj klokken 11 når man er på kontoret.

Selv opplevde hun, som tidligere har vært aktiv danser og fitnessutøver, at motivasjonen og treningslysten forsvant da hun sluttet å konkurrere.

– Jeg hadde trent to ganger om dagen, men kunne ikke fortsette med det. Da hadde jeg en periode uten trening, selv om jeg kjente at det ikke var bra for meg, sier hun.

Etter hvert fant hun nye måter å holde seg aktiv på, og hun mener nøkkelen til gode og aktive rutiner i hverdagen er å finne noe man både liker og har mulighet til å gjennomføre.

– Alle vet at det er bra å være aktiv, men du må finne ut hva som passer for deg, understreker hun.

AJ Produkter

  • Gjennom en serie artikler i Dagens Næringsliv, produsert av innholdsbyrået DNX, ønsker AJ å dele sin kompetanse for å hjelpe folk til å ha det bra på jobben
  • AJ er et fullserviceselskap som designer, selger og produserer innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 19 europeiske land med 26 selskaper, og har over 800 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med 30 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson. Hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører - både små og store

Likte du denne saken?