Når lagring er halve jobben

På 63 grader nord ligger eikefatene og godgjør seg år etter år. Med temperaturforskjeller på opp til 60 grader er lagringsforholdene unike, og selve lageret likeså.

Modulene som sitter på pallereolene er spesialprodusert på bestilling fra destilleriet og laget hos AJ Produkters egen fabrikk, Metal Design, i Slovakia. Alle foto/film: Alexander Benjaminsen

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

Omtrent der Ångermanelven blir til en fjord, tre mil fra Østersjøen, ligger en rød teglstensbygning med en høy skorstein.

Det kommer ingen røyk. Men om vinden står på, og det gjør den ofte her på den svenske Höga kusten, kan du kjenne duften av hva de driver med i det gamle kraftverket.

Midt på den norrlandske landsbygda ligger et av verdens nordligste whiskydestillerier.

– Jeg tror ikke det finnes et destilleri i verden som har så store temperaturvariasjoner i sine lagerhus som her hos oss, sier destillerisjef Roger Melander.

Roger Melander var inspirert av spanske produsenter da han tok kontakt med AJ Produkter for å planlegge lageret på destilleriet.

Stille modning

Det er iskaldt inne i det digre lageret. Iskaldt og stille. På vinteren kan det fort droppe under 30 minusgrader. På en varm og tørr sommerdag kan det være nesten 60 grader varmere.

Her ligger tønnene på rekke og rad og jobber. I minst tre år ligger de her og godgjør seg før jobben er gjort. Mange av tønnene ligger langt lengre. Når en så stor del av jobben gjøres i det stille, måtte det legges ned et stykke grundig arbeid da lageret skulle planlegges og bygges.

De fleste skotske produsenter ruller fatene sine inn i dype hyller, noe som betyr at om du skal ha fatt i det bakerste fatet, må alt ut. Melander hadde sett en spansk sherryprodusent som lagret fatene i enkle rader med bunnen ut, slik at man har tilgang til alle fatene til enhver tid.

– Jeg lot meg inspirere av spanjolene, og fikk AJ Produkter til å produsere noe liknende. Nå er det ikke noe problem om vi vil at fatene skal bytte plass til en varmere eller kaldere hylle, eller om vi vil flytte et fat nord for 63. breddegrad, sier han og peker på svarte tape-striper i gulvet.

Før de bygget lagerhuset, fant Melander ut at tomten lå akkurat på 63 grader nord. Det har han markert på gulvet. Og i hyllene som står på breddegraden, 63 desimeter opp mot taket, ligger fat med en spesialutgave som lagres i 63 måneder på 63 liters fat.

– Og da har jeg ikke tatt med halvparten av koblinger til tallet 63. Man er fortsatt litt tallnerd da, sier Melander og ler.

Alle modulene ligger oppå bærebjelkene og er klemt fast med bolt, slik at de kan flyttes dersom lagringsbehovet skulle endre seg.

Spesialtilpasset

AJ Produkter er eksperter på lagersystemer og har lang erfaring med å tilpasse og optimalisere lagerinnredningen til kundens behov. Men trillende trefat var likevel en spennende utfordring for en kunde med en annerledes virksomhet enn det de er vant til.

Lageret i Bjärtrå ble til i nært samarbeid med kunden. Sammen med AJ Produkters team kom destilleriet frem til en reolløsning der AJ Produkter tok seg av alt fra produksjon og levering til installasjon.

– I slike prosjekter er det viktig å ta utgangspunkt i kundens behov og levere den best tenkelige løsn    ingen, sier prosjektselger i AJ Produkter, Geir Laget, som hele tiden jobber tett med kundene sine for å tilpasse ulike lagerinnredninger.

Reolene er designet slik at alle fatene skal være lett tilgjengelige til enhver tid.

Spesialprodusert

Med lang lagringstid som hovedformål må det langsiktig planlegging til. Derfor ligger modulene her oppå bærebjelkene og er klemt fast med bolt, slik at de kan flyttes dersom lagringsbehovet skulle forandre seg i fremtiden.

Modulene som sitter på pallereolene er spesialprodusert på bestilling fra destilleriet og laget hos AJ Produkters egen fabrikk, Metal Design, i Slovakia.

– Dette prosjektet krevde spesialløsninger, som alltid er utfordrende, men det gjorde prosjektet enda mer stimulerende. Ikke minst det at selve produktet er avhengig av så god lagring som mulig, sier Laget.

Og slik kunne 6000 runde eikefat lagres på både nederste og øverste hylle, på 63 grader nord, sommer som vinter, år etter år etter år.

AJ Produkter

  • Gjennom en serie artikler i Dagens Næringsliv, produsert av innholdsbyrået DNX, ønsker AJ å dele sin kompetanse for å hjelpe folk til å ha det bra på jobben
  • AJ er et fullserviceselskap som designer, selger og produserer innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 21 europeiske land med 26 selskaper, og har nesten 1000 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med over 40 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson. Hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører - både små og store

Likte du denne saken?