Sitter du riktig?

Linda Cedell brenner for ergonomi og mener det er lite som skal til for å sørge for at kroppen har det bra selv om man jobber mye på kontor. Alle foto/video: Jan Morten Bjørnsen

Hvordan tar du best vare på kroppen når du jobber litt hjemme, litt på kontoret og kanskje bytter arbeidsplass flere ganger om dagen? Prosjektselger Linda Cedell deler sine fire beste tips.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

– Tiden der du slang deg på sofaen eller satt krokbøyd over kjøkkenbordet bør være over for godt.

Linda Cedell setter fra seg en bærbar datamaskin på et høydejusterbart skrivebord i visningslokalene til AJ Produkter på Kløfta, hvor hun jobber som prosjektselger. Cedell er også utdannet personlig trener, og har ergonomi som sin hjertesak.

– En arbeidsgiver vet aldri hva som vil skje med arbeidstakerne fremover i tid. Riktig utstyr tilpasset alle på jobben er en svært god investering for bedriften for å unngå at de ansatte får plager på sikt.

NAVs tall fra 2021 viser at muskel- og skjelettplager er den største årsaken til sykefravær i Norge. Det utgjør 36,3 prosent av det totale sykefraværet, og har økt som følge av pandemien. Mange sliter med vondt i ryggen, nakken og andre ledd, og får lett anspente muskler og hodepine.

Et laptopstativ er smart å ha tilgjengelig når man skifter arbeidsplass i løpet av dagen, og ikke nødvendigvis kan sitte ved sitt eget skrivebord, mener Cedell.

Unngå at kroppen stivner

Dårlig arbeidsstilling påvirker kroppen raskt. Belastende eller ensformig arbeid, som det å sitte foran en skjerm hele dagen, er tøft for kroppen.

– Med en gang du sitter feil kan du få en anspent kropp som kan gi plager over tid. Derfor er det viktig at arbeidsgiver legger til rette for justering av arbeidsplassen ved å ha møbler som kan tilpasses den enkeltes behov, for ingen kropper er like.

Slik bruker du laptopstativet når du skal ha videosamtaler:

Skrivebordet

Mange har fri plassering i kontorlandskap og deler plassen med andre. For å unngå unødvendige plager anbefaler Cedell å etablere noen nye vaner før du starter arbeidsdagen.

– Still inn arbeidsplassen din før du starter arbeidsdagen. Det tar ikke lang tid. Tenk variasjon i løpet av dagen og finn ut hva som gir best blodsirkulasjon i kroppen til enhver tid.

Cedell mener et justerbart skrivebord er det aller viktigste kontormøbelet.

– Mange har lett for å sitte veldig mye med krum rygg. Det gir kompresjon i ryggsøylen over tid, derfor er det så viktig å stå innimellom. Det bør du gjøre noen ganger om dagen.

Blir du sittende med for høye skuldre, forplanter spenninger seg videre opp i nakken. Det kan gi en unødvendig anspent nakke over tid, som igjen kan gi hodepine.

– Du skal hvile to tredjedeler av underarmen mot bordflaten. Juster bordet slik at du får 90 grader i albueleddet og kan slappe av i skuldrene. Har du ikke et justerbart bord, kan du bruke en fotstøtte hvis du ikke når ned til bakken med føttene.

Dette bør du tenke på når du stiller inn stol og pult:

Ergonomisk stol

– En ergonomisk stol skal være behagelig å sitte på, men den skal ikke være for komfortabel. Da blir du gjerne sittende i samme stilling litt for lenge.

Når du skifter stilling, våkner kroppen og må jobbe litt annerledes. Derfor anbefaler Cedell en stol som lar deg sitte aktivt, som for eksempel en sadelstol. Noen arbeidsplasser kjøper inn en sykkel eller tredemølle som går på rundgang.

– Noen kan tenke det er slitsomt med en aktiv stol. Men du skal ikke sitte på den i timevis, hensikten er å stimulere holdningen din ved flytte på deg. Merker du at kroppen faller litt sammen, har du sittet på den for lenge. Det holder med et kvarter av gangen.

En ergonomisk stol lar deg justere innstillingene så stolen passer deg perfekt og du får god blodsirkulasjon i bena.

– Du skal ha 90 grader i kneleddet når du sitter på stolen, og hele fotsålen plantet i gulvet. Du bør også justere setet basert på om du har korte eller lange lårben.

Slik passer du på nakken din når du jobber:

Skjermhøyde

Sitter du for langt unna skjermen, er det lett å bli hengende over pulten i et forsøk på å komme nærmere og se bedre.

– Du bør ha skjermen i en god armlengdes avstand, ca. 50-80 cm, slik at du ser mest mulig rett frem.

Cedell kobler sin bærbare datamaskin til en ekstern skjerm som henger i en monitorarm, festet i funksjonslist. Monitorarmen gjør det enkelt å løfte skjermen litt opp og ned. Skal du i et teamsmøte eller jobbe hjemmefra kan et sammenleggbart laptop-stativ være lurt.

– For en optimal arbeidsstilling bør du bruke to skjermer. Du skaper større bevegelighet i nakken når du ser fra den ene til den andre skjermen.

Noen gode tips for bevegelse i løpet av arbeidsdagen:

Bevegelse

Det aller viktigste for å sørge for en frisk kropp er nok bevegelse i løpet av dagen. Unngå å sitte stille for lenge av gangen. Reiser du deg én gang i timen gir du kroppen mulighet til å spenne av og øke blodsirkulasjonen.

– All bevegelse er bedre enn ingen, og det er ikke mye som skal til. Det er snakk om ett minutt innimellom. Kroppen er jo ikke skapt for å sitte stille.

AJ Produkter

  • Gjennom en serie artikler i Dagens Næringsliv, produsert av innholdsbyrået DNX, ønsker AJ å dele sin kompetanse for å hjelpe folk til å ha det bra på jobben
  • AJ er et fullserviceselskap som designer, selger og produserer innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 19 europeiske land med 26 selskaper, og har over 800 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med nesten 40 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson. Hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører - både små og store

Lindas komplette guide til en ergonomisk bra arbeidsdag:

Likte du denne saken?