Det myke grangulvet gjør det ekstra behagelig å gå barbeint, sier Alexander Gillebo som har kjøpt grangulvet sitt hos Element. Foto: Anne Valeur

Norske gulv

Ekte vare

Da Alexander Gillebo skulle gjøre et råloft om til leilighet, lot han seg overtale til å prøve noe litt uvanlig på gulvet.

Det myke grangulvet gjør det ekstra behagelig å gå barbeint, sier Alexander Gillebo som har kjøpt grangulvet sitt hos Element. Foto: Anne Valeur

Da Alexander Gillebo skulle gjøre et råloft om til leilighet, lot han seg overtale til å prøve noe litt uvanlig på gulvet.

– Det handlet mest om at vi ville prøve noe nytt. Nesten alle har eik, men veldig få har gran, sier Alexander Gillebo.

Han lener seg avslappet mot trappegelenderet. Ser ned på gulvet under de bare føttene sine. Tar en slurk av morgenkaffen. I 2014 var denne leiligheten bare et kaldt råloft.

– Da bodde vi nede i femte etasje, så kjøpte vi råloftet av sameiet. Jeg kjente flere som hadde gjort lignende ting før, og jeg syntes det var et morsomt prosjekt å sette i gang, sier han.

Med fokus på tydelige materialer valgte Gillebo duse farger på resten av interiøret. Foto: Anne Valeur

Tydelige materialer

Gillebo var hele tiden opptatt av at det skulle bli et godt sted å bo for familien på tre, med fokus på kvalitet. Han ville ha et helhetlig konsept som skulle handle om materialvalg spesielt.

– Når du ser og tar på veggen, er du ikke i tvil om at det er mur. Du er helt sikker på hva du ser. Det samme med trappen, det er ikke noen tvil om at den er av stål. Gulvet er treverk, det er også veldig tydelig. Med gran kommer det spesielt godt frem fordi det er så mye spill og liv i treverket.

De markante valgene av mur, stål og tre gjorde at fargevalget i resten av leiligheten ble enklere.

– Tanken har vært å gå for tydelige materialvalg, og heller roe fargevalget ned. Derfor har vi veldig lite farger her. Det er materialene som skaper atmosfæren.

Det naturlige mønsteret i grangulvet er blitt en fin kontrast til de tydelige materialene og rette linjene i den nye loftsleiligheten på Bislett i Oslo.

Det naturlige mønsteret i grangulvet «Douglasgran» er blitt en fin kontrast til de tydelige materialene og rette linjene i den nye loftsleiligheten på Bislett i Oslo. Alle foto: Anne Valeur

Lyst, lunt og lekent

Et råloft har sine utfordringer, blant annet når det kommer til takhøyde. Boligen er tegnet av arkitektfirmaet R21, og mye av jobben handlet om å få til vertikale vindusflater og å få mye lys inn i loftsleiligheten. Det var også et poeng at gulvet skulle være lyst.

– Et mørkt gulv her hadde blitt altfor dominerende, fordi du ikke har noe annet enn hvitt og lysegrått på veggene. Så lyst gulv var gitt fra start.

Han lot seg raskt overtale til å prøve noe ikke mange gjør - å legge gran på gulvet.

– Det er morsomt å prøve ting når man har muligheten. Det sto mellom betong eller treverk på gulvet, men jeg er veldig glad for at det ble treverk.

– Hvorfor det?

–Fordi betong hadde vært for kaldt, og for hardt for en baby å krype på. Gran er også ganske mykt, mykere enn eik. Du merker at det er lunt og fint når du går på det uten sokker.

Med duse farger og mange rette linjer i leiligheten, mener han det naturlige mønsteret i grangulvet gir det lille ekstra.

– Det er ikke så lett å få det samme fargespillet i andre typer treverk. Hvis du skal ha et gulv som ser sånn ut, er det bare gran som gjelder. Ask er for eksempel et mye mer homogent treverk. Du vil få samme typer årringer, men alt vil være i samme farge.

Gillebo tror Emilie på ti måneder er fornøyd med at grangulvet er så mykt. - Hun trives i hvert fall veldig godt på gulvet, sier han.

Alltid sesong

Gillebo tar en ny slurk av kaffen og ser ned på datteren som kryper mot de bare føttene hans.

– Det er jo et gulv, det skal brukes. Det er kanskje det man bruker mest i en leilighet, sier han.

– Går du mye barbeint?

– Ja, når det er sesong, så gjør jeg det. Vi har varme i alle gulv, og om vinteren er det utrolig deilig at det er varmt på gulvet.

– Så for deg er det sesong for å gå barbeint hele året, da?

– Ja, det er vel det.

Rappgo

DouglasGran, HvitOljet

Varenummer: 700835 Kr 849/m2

Norske gulv

Fiskebeinets comeback

Elisabeth Blom Tindlund ønsket seg mer lys på kjøkkenet. Det ble til et byggeprosjekt som varte i et år.

Naturlige materialer og en helhetlig stil var hele tiden i bakhodet da Elisabeth Blom Tindlund bygget nytt kjøkken og la nytt gulv i nesten alle rom. Foto: Anne Valeur

Elisabeth Blom Tindlund ønsket seg mer lys på kjøkkenet. Det ble til et byggeprosjekt som varte i et år.

– Det ene tok det andre. Plutselig hadde vi et stort prosjekt på gang, sier Elisabeth Blom Tindlund, mens hun bøyer seg over bordet på det nye kjøkkenet og retter på noen blomster.

Hun rister på hodet og ler litt av seg selv.

Det begynte med at hun ønsket seg et kjøkken med mer lys i huset på Bygdøy i Oslo, hvor hun bor med mann og tre barn.

– Vi har bodd her i 14 år nå. Vi har alltid elsket huset og området, men har drømt om å optimalisere hva gjelder lysforhold og romløsning, sier hun.

Huset har vært bygget om flere ganger tidligere, noe som bød på noen ekstra utfordringer underveis. Tre arkitekter har vært involvert i prosessen for å komme frem til det beste resultatet. Løsningen ble et mindre tilbygg med vinduer på alle sider i husets front.

Første spadetak ble gjort i juni i fjor. Nå, ett år senere, er alt endelig ferdig.

– Et intenst år går mot slutten, det har vært både slitsomt og moro. Mange folk har vært involvert, og vi har hatt veldig gode samarbeidspartnere underveis. Vi har bodd i underetasjen og hatt to kokeplater og en ovn på vaskerommet. Men det gikk jo fint! Vi er nok en familie som liker litt ekstreme ting, sier hun leende.

- Det er tydelig at noe klassisk har blitt trendy, sier Elisabeth Blom Tindlund om valget av fiskebeinsmønster på gulvet. Alle foto: Anne Valeur

- Det er tydelig at noe klassisk har blitt trendy, sier Elisabeth Blom Tindlund om valget av fiskebeinsmønster på gulvet. Alle foto: Anne Valeur

Klassiske detaljer

Huset er fra 1939, og selv om mye nå skulle fornyes, ønsket Elisabeth å beholde et klassisk preg.

– Dette huset har vært svært godt ivaretatt og oppgradert av de forrige eierne. De hadde det i tre generasjoner etter at det ble solgt på auksjon etter krigen. Jeg liker egentlig godt tidsepokene som er enda eldre enn huset, men det er klart at jeg har prøvd å få til noe helhetlig her, i tråd med husets utgangspunkt.

– Tenkte du på at det er trendy med fiskebeinsgulv da du valgte det?

– For min del tror jeg ikke at jeg er påvirket av den trenden. Jeg tenker heller at det er tydelig at noe klassisk har blitt trendy, det er jo ikke noe som har kommet bare akkurat nå. Vi hadde allerede stavparkett i fiskebeinsmønster med ramme i en av stuene og så ønsket vi en helhet på alle tregulv. Så er det jo uendelig med muligheter når det kommer til farge. Jeg vet heldigvis hva jeg liker og er opptatt av å tenke kvalitet og langsiktighet. Med mange mørke vegger, er det greit å ikke ha altfor mørkt gulv.

Drømmen om et nytt kjøkken med mer lys ble til et helt nytt tilbygg med vinduer på alle sider i husets front. - Vi har vært miljøbevisste når det kommer til energi og materialbruk, sier Elisabeth Blom Tindlund. Foto: Anne Valeur.

Levende hjem

I tillegg til å slippe inn mye naturlig lys, gir alle vinduene i det nye kjøkkenet en følelse av mer nærhet til hage og utemiljø. Med marmor på kjøkkenbenken, heltre eik kjøkken og eik på gulvet, er det naturlige blitt et gjennomgangstema i hjemmet.

– Vi har vært miljøbevisste når det kommer til energi og materialbruk. Det har vært viktig for oss. Og det er jo fint at gulvet lever litt. Man må bare vite at det kan bli noen gliper, at det beveger seg noe.

– Går du mye barbeint?

– Ja, nå er det jo sesong for det, da. Gulvet er veldig deilig å gå på. Det er hardt og godt og mykt.

– Både hardt og mykt?

– Ja, jeg vet ikke. Det tåler litt, men samtidig er det godt å gå på. Mykt er kanskje ikke riktig ord, men det er noe med det naturlige materialet.

Ferdig, men...

Med en stor kjøkkenøy og god plass, har det nye kjøkkenet blitt et romslig og sosialt rom. Og med alle de store vinduene har Elisabeth fått inn det lyset hun ønsket seg.

– Jeg er veldig fornøyd, det må jeg si, sier hun mens hun lener seg over marmorbenken og kikker ut på steinleggerne som jobber utenfor.

Ja, så er det kanskje litt mer arbeid som gjenstår likevel. Men det er utendørs. Og det er vel ikke det verste stedet å legge inn litt mer egeninnsats utover sommeren.

Heltre

Et gulv av massivt tre går aldri av moten. Det har lange tradisjoner og lang levetid.

Norske gulv

Gulv for generasjoner

Da de overtok den sjeldne eiendommen ved sjøkanten, valgte de å strippe hele huset ned til betongen. Deretter la de grunnlaget for noe som skulle vare lenge.

Jenny Askvig ville ha et solid grunnlag med et enkelt uttrykk da huset på Bygdøy skulle renoveres. Lite tyder på at dette gulvet er elleve år gammelt, selv om huset ofte er fylt av både barnebarn og hunder. Foto: Anne Valeur

Da de overtok den sjeldne eiendommen ved sjøkanten, valgte de å strippe hele huset ned til betongen. Deretter la de grunnlaget for noe som skulle vare lenge.

– Det er alltid noen som kaver rundt her nede, for barnebarna mine synes det er så gøy å være her, forklarer Jenny Askvig mens hun rydder bort noen puter for å gjøre alt klart for fotografen.

Vi befinner oss i et lite hus helt nede ved sjøen på en sjelden eiendom på Bygdøy.

– Dette kaller vi for Lille Koster. Vi hadde et sted på Koster i Sverige før, så alt som var der, er her nå, forteller Askvig.

Strippet ned til betongen

Like nedenfor Lille Koster hviler en båt ved den private bryggen, og på en fjellhylle like ovenfor ligger hovedhuset med utsikt over fjorden.

For nesten tolv år siden hadde Jenny Askvig og mannen akkurat fullført et stort oppussingsprosjekt i en leilighet sentralt i Oslo, da de tilfeldigvis fikk vite at denne eiendommen var til salgs. Det var en mulighet de ikke ville gå glipp av. Overtakelsen skjedde i januar 2007.

– Vi strippet alt helt ned til betongen inne. Alt var tomt. Så begynte vi, forteller hun.

Askvig ønsket eikegulv fordi det er slitesterkt og lett å holde rent. Hovedhuset har heltre rustikk eik på gulvet, mens i Lille Koster (i midten) er det heltre prima eik. Alle foto: Anne Valeur

Askvig ønsket eikegulv fordi det er slitesterkt og lett å holde rent. Hovedhuset har heltre rustikk eik på gulvet, mens i Lille Koster (i midten) er det heltre prima eik. Alle foto: Anne Valeur

Grunnlaget først

Med et så stort prosjekt foran seg kom erfaringen fra tidligere oppusingsprosjekt godt med. Askvig var klar på at hun ønsket å gjøre noe mange velger å ikke gjøre - legge gulv under alt.

– Jeg vet mange ikke gjør det, fordi det gjør ting litt mer komplisert hvis det skulle skje et uhell. Men jeg synes det er veldig viktig at gulvet legges først, så gjør vi alt annet oppå der etterpå, forklarer hun, og utdyper:

– Gulvet er på en måte det aller viktigste. Det er grunnlaget, vet du. Det er det vi står og går på hele tiden.

Helhetlig med heltre

Hun ønsket også at gulvet skulle stå i stil med resten av huset og eiendommen.

– Dette ser litt mer ut som et sørlandshus, på en måte. Det er lite, så jeg synes det passet med et litt enklere gulv her.

Lille Koster har fått heltre prima eik på gulvet, mens i hovedhuset falt valget på heltre rustikk eik. Det er heller ingen lister mellom rommene - også dette for å skape mer helhet.

– Jeg synes det er ganske viktig at det ikke er noen terskel der, at gulvet går rett gjennom rommene, sier Askvig.

For å skape en helhet i huset, er det ingen lister mellom rommene i hjemmet til Askvig. Flisene i gangen er også rammet inn med heltre rustikk eik. Foto: Anne Valeur.

Liv og røre

Med stor familie i nærheten har de mye besøk. Særlig om sommeren er det stor aktivitet, med fem barnebarn som ofte er innom.

– Her løper jo alle ut og inn. I tillegg er det hunder her hele tiden.

– Men det ser ikke ut som gulvet er elleve år gammelt?

– Nei, jeg synes det har holdt seg kjempefint. Vi har fått slipt hovedetasjen èn gang, men det er det. Ellers bare vasker vi med vanlig grønnsåpe.

– Hvorfor valgte dere eik?

– Eik tåler jo mest. Fordi det er så hardt, blir det ikke så lett merker i gulvet. Treverket vil også alltid være forskjellig. Det er jo det jeg synes er så fint, at det er litt liv i det, sier hun, og rydder vekk litt rot på gulvet i Lille Koster, hvor barnebarna nylig har vært og lekt.

– En av fordelene med tregulvet er at det er så lett å holde rent, påpeker Askvig.

– Nå er det kanskje litt skjolder, men med fem unger som løper her, så blir det litt sånn. Men hver gang jeg vasker, så blir det helt fint igjen. Og lukten av nyskurte tregulv - det er en sånn helt egen, deilig lukt!

Megamenu nyheter

Eik Prima

Varenummer: 123130 Kr 995/m2

Tips fra eksperten

Arnstein Dalum Frøyse

– Det første du må gjøre, er å finne ut hva du ønsker deg. Deretter må du se på forutsetningene, sier Arnstein Frøyse, gulv-ekspert hos Element.

Hver dag hjelper han folk med grunnlaget i hjemmet, og han er helt tydelig på én ting: grunnlaget skal være ordentlig. Men før du går i gang, er det viktig å være klar over hvilke muligheter rommet gir.

– Undergulvet er den viktigste faktoren å ta hensyn til. Hvis du har betong, mister du kanskje noen muligheter. I tillegg har dørene noe å si. Det er mange faktorer som spiller inn, men det meste kan løses så lenge det er litt takhøyde å jobbe på, forklarer han.

Tenk langsiktig

Kanskje er du inspirert av tidens interiørtrender, men husk også at et gulv skal vare lenge. Arnstein anbefaler å velge kvalitet, men samtidig beholde muligheten til å endre på uttrykket senere.

– Det er veldig enkelt å velge eik i dag, og det kan du farge sånn som du selv ønsker. Det er mer å slipe på, og du kan alltid velge å gjøre om. Men du kan ikke male det på samme måte som en vegg, så jeg vil ikke anbefale å kjøre på med oransje gulv, akkurat.

Husk vedlikehold

Arnstein mener det kan være lurt å lage en vedlikeholdsavtale med dem som sliper gulvet ditt. Han anbefaler også å tenke på hvilken type, og hvor mye, vedlikehold du kommer til å trenge.

– Heltre gulv er det aller mest holdbare. De fleste ønsker det naturlige og rene, men det er ikke alltid det mest hensiktsmessige når det kommer til vedlikehold. En småbarnsfamilie med kjæledyr bør kanskje tenke litt annerledes enn en som bor alene.

Selv om du er opptatt av estetikk, er det lurt å tenke pragmatisk også.

–Vi får mange kunder som sverger til oljede gulv for å ha den naturlige følelsen, men et lakkert gulv er mer slitesterkt. Det gjelder å finne gode kompromisser.