Dette savner nordmenn på hjemmekontoret

Hjemmekontor og gjesterom: Nils Martin Øyo har hjemmekontor på gjesterommet og har rustet opp med mye utstyr det siste året. Alle foto: Anita Arntzen

68 prosent av oss ønsker å fortsette å ha hjemmekontor en gang i uken eller oftere etter pandemien, men flere savner viktig utstyr for at hjemmekontoret skal fungere optimalt.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

– Dette er hjemmekontoret mitt, kombinert med gjesterom og gamingbule, sier Nils Martin Øyo og åpner døren inn til et lite, men godt utrustet kontor med en pult i den ene enden og en gjesteseng i den andre.

Han er marketing specialist i Elkjøp Nordic og jobber til vanlig på Elkjøps kontorer i Nydalen i Oslo. Det siste året har han tilbragt arbeidsdagene i leiligheten på Ekeberg.

– Jeg håper vi ender opp med en kombinasjon etter pandemien. At det er forventet at du kan jobbe hjemmefra, men at vi også har noen dager på kontoret hver uke, sier Øyo.

Her sitter nordmenn på hjemmekontor:

0%
0%

STUA

EGET KONTOR

0%
0%

KJØKKENET

GJESTEROM

Få har eget hjemmekontor

Om lag halvparten av norske arbeidstakere har det siste året tatt i bruk egen bolig som arbeidsplass, men i en undersøkelse gjennomført av Kantar for Elkjøp svarer under en tredjedel av de spurte at de jobber fra et dedikert hjemmekontor. Resten jobber fra andre rom i boligen. De fleste sitter i stua.

– Dette rommet har gjennomgått en stor endring det siste året. I starten orket jeg ikke å endre så mye, for jeg tenkte at dette var veldig midlertidig, men etter hvert innså jeg jo at jeg måtte planlegge for at det skulle vare en stund, sier Øyo.

Han har rigget seg til med bærbar PC, stasjonær PC, to store skjermer, gamingstol, mikrofon, mikrofonstativ og webkamera.

– Jeg har skaffet meg en dockingstasjon til den bærbare PC-en og har skjermer med flere innganger, slik at jeg slipper å koble til og fra laptopen og den stasjonære maskinen. Det samme har jeg på tastaturet, sier Øyo.

På toppen av den ene skjermen har han festet et webkamera, nyinnkjøpt i forbindelse med det siste årets permanente hjemmekontor. Ved siden av står en stor mikrofon.

– Jeg bruker begge når jeg er i Teams-møter. Du slipper den rare vinkelen det innebygde kameraet i laptopen kan gi, og jeg fått tilbakemelding på at det kan være slitsomt å høre lyd fra den litt dårlige mikrofonen i PC-en, forteller han.

Automotive design, Motor vehicle, Television set, Couch, Window, Comfort

Green screen: Nils Martin Øyo har investert i en roll-up green screen til hjemmekontoret. – Når man skal vinne den kuleste bakgrunnen på Teams-møtene, må man anstrenge seg litt, sier Øyo.

Jobber på laptop

89 prosent av de spurte i Elkjøps undersøkelse jobber på bærbar PC på hjemmekontoret, 45 prosent av disse har ingen ekstern skjerm. Samtidig svarer 34 prosent at de savner en eller flere ekstra skjermer.

– Hvis du er vant til å jobbe på en eller to store skjermer, bør du også ha dette utstyret når du jobber hjemmefra. Det påvirker både arbeidsstillingen og produktiviteten din, sier assisterende salgssjef for Tech B2B i Elkjøp, Brian Aravinth.

Aravinth har ansvaret for alle produkter innen IT, lyd, bilde og telefoni rettet mot bedriftsmarkedet. Han mener bedrifter nå bør rigge for mer permanente hjemmekontorløsninger som også kan brukes etter pandemien.

– Det finnes skjermer i alle størrelser, og du kan få modeller som har ergonomiske justeringsmuligheter, slik at skjermen kan tiltes eller justeres i høyden. Enkelte har også filtrering mot blått lys, som kan være en god idé for de som sitter lenge foran skjermen hver dag, sier han.

Har du ofte digitale møter anbefaler han også å kjøpe seg et headset med støyreduserende mikrofon som blokkerer ut annen lyd.

– Spesielt hvis du ikke har et eget kontor hjemme, der døren kan lukkes. Headsetet demper prat i bakgrunnen, eller lyder fra en bråkete oppvaskmaskin. Det er veldig praktisk nå som mange deler hjemmekontor med flere i familien, sier Aravinth.

Automotive design

Likt hjemme og på jobb: Brian Aravinth i Elkjøp anbefaler at du har det samme utstyret på hjemmekontoret som du vanligvis har på jobben. – Hvis du er vant til å jobbe på en eller to store skjermer, bør du også ha dette når du jobber hjemmefra, sier Aravinth.

Savner raskere bredbånd

I et år der vi først og fremst har sett hverandre på Teams eller Zoom, har også behovet for stabilt internett økt. 37 prosent av de spurte under 30 år svarer at de savner raskere bredbånd.

Brian Aravinth i Elkjøp anbefaler å gå til innkjøp av et Mesh-nettverk, et rutersystem som ved hjelp av flere «noder» gir deg bedre WiFi-dekning enn det en enkelt ruter vanligvis klarer.

– Sitter det for eksempel noen og jobber i ulike etasjer, kan du sikre et godt signal ved å plassere ut en node i hver etasje, forteller han.

Unge mest misfornøyd med det fysiske hjemmekontoret:

Savner raskere bredbånd

I et år der vi først og fremst har sett hverandre på Teams eller Zoom, har også behovet for stabilt internett økt. 37 prosent av de spurte under 30 år svarer at de savner raskere bredbånd.

Brian Aravinth i Elkjøp anbefaler å gå til innkjøp av et Mesh-nettverk, et rutersystem som ved hjelp av flere «noder» gir deg bedre WiFi-dekning enn det en enkelt ruter vanligvis klarer.

– Sitter det for eksempel noen og jobber i ulike etasjer, kan du sikre et godt signal ved å plassere ut en node i hver etasje, forteller han.

Unge mest misfornøyd med det fysiske hjemmekontoret:

0%
0%

... av de spurte under 30 år mener at de ikke har en fysisk godt tilrettelagt arbeidsplass hjemme.

... av de spurte under 30 år savner en ordentlig kontorstol på hjemmekontoret.

0%

... av de spurte under 30 år savner ergonomisk utstyr (som lys, hev- og senkpult etc.).

Frisk luft

Nils Martin Øyo trives godt på hjemmekontoret, men innrømmer at han er for dårlig til å ta pauser i løpet av arbeidsdagen.

– Jeg blir sittende mye stille, mer enn når jeg jobber på kontoret. I tillegg er det utfordrende å skille mellom jobb og fritid. Det sklir fort over i gaming på ettermiddagen, så jeg tilbringer mye tid her inne, sier Øyo.

På gulvet på kontoret står en luftrenser, den sikrer et godt inneklima på det lille rommet. På veggen henger en luftkvalitetsmåler som måler temperatur og luftfuktighet.

– Jeg lukker gjerne døra for å skåne kjæresten min når jeg jobber, og etter åtte timer i dette rommet er ikke luftkvaliteten akkurat noe å skryte av, sier han.

Optimaliser hjemmekontoret

‣ Match utstyret du normalt bruker på kontoret, slik at du kan jobbe mest mulig effektivt hjemmefra. Bruker du vanligvis to skjermer, så blir det ineffektivt å jobbe kun fra laptop.

‣ Velg ergonomiske produkter, både skjermer, mus, tastatur og en god stol.

‣ Invester i godt utstyr for videosamtaler. Et godt webkamera med god oppløsning og et headset med støyreduserende mikrofon.

‣ Sett opp hjemmekontoret i et eget rom, hvis mulig, slik at det blir lettere å legge vekk jobben etter endt arbeidsdag.

Kilde: Brian Aravinth, assisterende salgssjef for Tech B2B i Elkjøp

Morsomme gadgets

Det aller meste utstyret Øyo har på hjemmekontoret sitt er av praktisk karakter, men han har også unnet seg noen ekstra finesser som gjør arbeidsdagen et hakk morsommere.

– Jeg har investert i en roll-up green screen. Kanskje ikke essensielt, men når man skal vinne den kuleste bakgrunnen på Teams-møtene, så må man anstrenge seg litt. Jeg har for eksempel sittet i Teams-møter som astronaut, sier han.

Det siste tilskuddet til hjemmekontoret hans er et minikjøleskap, diskret plassert under pulten og fylt opp med energidrikk.

– Jeg sitter her åtte timer eller mer hver dag, så det å ha kald drikke tilgjengelig er veldig hyggelig. Det er kanskje ikke noe alle absolutt må ha, men når jeg først bruker så mye tid her hjemme så må det være lov til å kose seg litt, flirer han.

Likte du denne saken?