Her er utviklerne som koder morgendagens energiløsninger

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

- Vi står overfor en rekke ubesvarte spørsmål, som vi kan bidra til å besvare, sier graduate Kristian Reed hos Equinor i Stavanger.

At han har mulighet til å påvirke retningen energigiganten skal ta fremover, tar han som en selvfølge. Slik har det ikke alltid vært.

- Vi softwareutviklere er mye mer på agendaen i selskapet i dag enn da jeg startet her.

Ordene kommer ærlig, men ivrig fra en kollega - en av de erfarne lederne innen IT og teknologiutvikling i energigiganten Equinor, Knut Erik Hollund. Han har jobbet i Equinor i 17 år.

Lite visste han at softwareutviklerne var blant de som skulle være med å påvirke de aller største endringene i gigantselskapet. Lite visste han at Virtual Reality, Hololens, Happy-meter og kanonball skulle bli daglig kost. Men han liker det.

Klikk, klikk, klikk.

Fra Stavanger til Trondheim. I et hjørne gjemt bak fire opplyste skjermer, trykker Nils Henrik Hals lynraskt løs på like mange tastaturer samtidig. Han leter etter bug-en som har laget krøll på en virtuell versjon av Johan Sverdrup – den nyeste av Equinors plattformer i Nordsjøen.

-Vent litt...

Med hodet tiltet og armene i været, prøver kollega Marianne Slørdahl å kartlegge om problemet er løst. Tommel og pekefinger møtes gjentatte ganger i luften mens hun rusler en runde rundt seg selv.

Gjennom Microsofts mixed reality-brille, HoloLens, kan Slørdahl inspisere den 42 meter
høye og 54 meter brede plattformgiganten fra kontorlokalene i Trondheim.

- Det virker som om det kun er lyset som lurer oss nå, sier hun.

Tommel og pekefinger møtes igjen.

- Joda, nå funker alt som det skal.

 AR/VR-kontor. Marianne i aksjon sammen med leder for den virtuelle avdelingen, Kjell Inge Skjønberg.

Et av Norges største IT-selskap

- Det er nok mange som ikke er klar over at vi faktisk er et av Norges største IT-selskaper. Per i dag er det cirka 600 ansatte innenfor IT i Equinor, sier Thor-André Aresvik, leder for Software Innovation i Trondheim – avdelingen som blant annet huser HoloLens-teamet.

Vi er på en runde rundt i landet og besøker de største IT-miljøene i Equinor.

 Innovasjon og trivsel. Thor André Aresvik, leder for Software Innovation i Trondheim, sier at den viktigste delen av jobben er å tilrettelegge for optimale arbeidsforhold.

- Det som kjennetegner oss er blant annet at vi jobber agilt. Hvert team bestemmer selv hvilke verktøy og programmeringsspråk de vil bruke, samt hvordan de ønsker å organisere seg. Vi jobber tett opp mot forskning, men også med andre prosjekter. I tillegg oppfordrer vi våre medarbeidere til å fokusere på egenutvikling, og bruke opp til 20 prosent av tiden sin til å jobbe på egne prosjekter.

Overrasket Microsoft med giga-plattform

Kun det trehvite møblementet og teppegulvet demper Sci-Fi-faktoren når ansatte vandrer stakkato rundt – fysisk er de i rommet, men mentalt og visuelt på jobb et helt annet sted. At HoloLens står på timeplanen kan de takke kollega Kjell Inge Skjønberg for. Da Microsoft lanserte mixed reality-brillen i USA i begrenset opplag, brukte han egentiden til å skaffe Equinor det første settet utenfor Amerika.


Fra innsiden. Det startet som et 20-prosent-prosjekt, i dag brukes HoloLens på Equinors plattformer. Det arbeides også med klargjøring til andre bruksområder.


– Man måtte søke og forklare dem hva man ville bruke brillene til. Jeg hadde en idé om at vi kunne bygge inn virtuelle modeller av plattformer, for å bruke det som et verktøy til å kartlegge feil og mangler mer effektivt. Microsoft så ikke for seg at vi ville få plass til så store data, men godkjente oss i tredje bølge av utsendelser, sier han. Microsoft lurer fortsatt på hvordan vi får til plattformer i naturtro størrelse, men de kortene holder vi tett til brystet enn så lenge.

I dag er HoloLens-prosjektet fulltidsarbeid for Skjønberg. Etter fjorten år i Equinor kan han skrive under på at IT har fått en helt annen standing i selskapet. IT har blitt satt på kartet, og den interne oppmerksomheten har endret seg betraktelig.

 Før alle. Kjell Inge Skjønberg satte himmel og jord i bevegelse for å skaffe HoloLens som første i Norge. Resultatet har sørget for at Software Innovation er kjente fjes i hele Equinor.

Utviklerhodene har vært viktige lenge. Men siden kommersialiseringen av internett og gjennombruddet i 1994, har ting beveget seg i IT-avdelingene. Først sakte, deretter både sikrere og raskere.

Når vi skriver 2018 har mye skjedd; IoT, Cloud, Big Data, Blockchain, AI, AR og VR, for å nevne noe. Buzzord - men også virkelige endringsdrivere. Det handler om effektivitet, konkurransedyktighet, økt sikkerhet – og for Equinor, om å løse morgendagens energiutfordringer på smartest mulig vis.

– Tradisjonelt er det nok enkelt å se for seg Equinor som stort, tungt og byråkratisk, men de siste årene har vi innen IT har fått mulighet og frihet til å stake ut vår egen kurs. Vår egen konsernsjef har uttalt at vi skal være digitale ledere, ikke følgere. Skal vi få til det må vi ha muligheten til å herje med teknologi og være oppdatert på siste nytt, sier han.

De grønne

Like bortenfor de virtuelt tenkende utviklerne sitter et team det ikke er like lett å plassere ved hjelp av omgivelsene. Det er pokaler, anime-klistremerker, et par miniatyr-tanks i plast – og så er det Kurt. En utstillingsdukke bakerst i rommet, kledt i den velkjente Statoil-uniformen; gult fra topp til tå og vernehjelm. Kurt har åpenbart ikke fått med seg at han nå er ansatt i Equinor.

Kurt og fika. Software Innovation har egen maskot, en gang i uka møtes de for å oppdatere hverandre på kryss og tvers av teamene.

- Ja, du må hilse på Kurt. Han passer på oss her i Green Team så vi ikke skal glemme hvor vi kommer fra, sier Mats Grønning Andersen, teamleder for utviklerne som koder innen fornybar energi.

De siste årene har han benyttet tiden til å knytte kontakter, og til å bygge det grønne IT- hjørnet.

Hjørnet der programvaren som skal hjelpe Equinor å investere smart i fornybarenergi blir til.

 Fornybar energi. Intern nettverksbygging har ført til gjennomslag for Mats Grønning Andersen og Green Team.

- Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med de som jobber med fornybar på ulike prosjekter rundt om i selskapet. Da det ble bestemt at det skulle gjennomføres en større digitalisering, visste folk hvem vi var og involverte oss. Det som har vist seg å være vår suksessoppskrift er å ikke lete etter beste praksis hos andre, men å finne den opp selv.

Fra sort til grønt gull

Andersen forklarer at motivasjonen for å jobbe med fornybar energi i det som tidligere var et rent oljeselskap kommer fra en tro på at endring skjer best fra innsiden. Utviklerne sørger for at selskapet har skaffet seg flere konkurransefortrinn, forklarer han.

- Man kan mene mye om olja, men du kutter ikke bare landets viktigste inntektskilde over natten. Noen ser sikkert på det som hyklersk å jobbe med grønt i denne bransjen, men vi må begynne et sted. Det håper jeg dagens unge og nyutdannede ser, sier Andersen.

På skrivebordene hos Green Team står en potteplante per person, det er om å gjøre å holde den i live lengst. En metafor, muligens.

 Helt i fokus. Hos Software Innovation jobber teamene i sprinter på prosjektene sine.

Begeistrede travere

Fra Trondheim går ferden videre til Stavanger. Der sitter to som har vært med på IT-reisen i Equinor en stund, og for dem er veksten på området litt ekstra stas. Åshild Hanne Larsen, som er CIO og Senior Vice President for IT, og Knut Erik Hollund, Chief Engineer IT, smiler fra øre til øre på kontoret i oljehovedstaden.

 Tiden er inne. Knut Erik Hollund og Åshild Hanne Larsen har vært med på reisen gjennom flere epoker – nå er det glade for å være med på reisen i et Equinor med IT høyt på agendaen.

Sammenlagt har de to 42 års fartstid i landets viktigste selskap - som nå transformeres fra olje og gass til et bredt energiselskap. Det er ikke bare bare, eller som Larsen selv sier det;

- Jeg tenker at nå må være det beste tidspunktet i verden å både lede og jobbe i en IT-funksjon.

- Hvorfor?

- Fordi det skjer så utrolig mye spennende. Vi er på en reise fra å se på IT som de som får hjulene til å gå rundt, til å erkjenne at IT som funksjon kommer til å være kritisk for å levere på selskapets strategi og ambisjoner, sier Larsen.

- Det er utrolig spennende tider, og IT blir en stadig viktigere driver for å realisere forretningsmuligheter. Vi har datamengder og datakraft som er unike i norsk sammenheng. Det er ikke et eneste kjedelig øyeblikk, eller hva?

Hun kaster et blikk på kollegaen til venstre, får et anerkjennende nikk og svarer på sitt eget spørsmål.

- Noen litt frustrerende øyeblikk er det kanskje, men ikke kjedelig. Aldri kjedelig!

Lær mer om hvordan det er å jobbe med IT i Equinor på utviklernes egen blogg.

Utviklet Happy-meter

Det er tid for sightseeing. Knut Erik Hollund leder an mellom dataskjermer, ledninger, små skrutrekkere og diverse dingser. Første stopp er ved et av Stavangerkontorets fysiske eksempler på hva 20-prosenten kan brukes til.

- Dette her er det vi kaller Happy-meter, sier Hollund og peker på en skjerm full av grafer og tall.

Learning by doing. Knut Erik Hollund forteller at de gjerne utvikler sånt som ikke umiddelbart er forretningsrelevant, men som sørger for læring og utvikling.

Under skjermen er det festet tre knapper. Som navnet tilsier er de der for at de ansatte skal kunne uttrykke hvordan det står til med humøret.

- I tillegg måler sensorer lufttrykk, temperatur og et par andre ting som sendes opp i skyen. Det kan kanskje virke som en typisk utvikler-nerde-greie, men det er en fin måte å lære seg nye teknologier på. Alle ansatte kan gå inn på en nettside vi har satt opp og se hva som er status på den kollektive trivselen.

For Hollund, som ble frelst av koder i Gaming-kontekst allerede som 13-åring, er de nye tankene rundt IT i Equinor som å komme hjem. Samme år som han startet hos giganten, ble det agile manifestet publisert.

- Ved å jobbe i mindre team med klare ansvarsområder og i kortere iterasjoner, får vi ned risikoen. I tillegg skaper det en helt annen tilfredstillelse og mestringsfølelse, og gir deg en mye morsommere arbeidshverdag.

Omvisningen i Stavanger ender tilbake ved kontorpulten til CIO Larsen. Hun nevner Green Team og blir entusiastisk igjen. Ser man nøye etter, kan man se stjerneskudd i pupillene.

 Drømmejobb. Åshild Hanne Larsen er teknologioptimist og uvanlig entusiastisk for tiden framover.

- Min oppriktige mening? Det er mye mer fornuftig å komme hit for å bli med på å påvirke fra innsiden, enn å stå utenfor. I dag har vi bransjens laveste Co2-avtrykk og kanskje den største satsingen på fornybar. Vi trenger tydelige stemmer som vil komme hit med meningene og engasjementet sitt.

Virkelig store endringer

Siste stopp er Bergen, hvor vi besøker Equinors tredje Software Innovation-avdeling. Ved første blikk ser Bergensmiljøet ut til å være nokså folketomt. Men det er det gode grunner til:

- I dag er det et Hackathon på Litteraturhuset! Mange jobber sammen på ulike sideprosjekter som de bruker 20-prosenten sin på, sier Kristian Flikka, fagleder for Data Science.

 20 prosenten i anvendelse. HoloLens brukes daglig av flere av teamene hos Equinor.

De er søsteravdelingen til Trondheim og Stavanger, og jobber i likhet med de andre mye mot forskningsmiljøet i Equinor og med ulike digitale prosjekter.

- Jeg har vært i Equinor i fem år, og ting har virkelig endret seg siden jeg begynte. Til å begynne med var det stort sett bare forskningsmiljøet som så viktigheten av utviklerne. I dag er det en allmenn forståelse for at de er en helt essensiell ressurs for å kunne være konkurransedyktige.

 Dannelsesreise. Siden Kristian Flikka startet i Equinor, har det skjedd store endringer i IT-miljøet. Det er han glad for.

- Er det andre ting enn arbeidsmetodikken som har endret seg?

- Vi rekrutterer mange flere. I tillegg har det blitt mye mer fokus på videreutdanning, programmering og utviklerfaget. Nå som vi snakker om det, slår det meg hvor stor forskjellen faktisk er.

Gym og på vei i en unik retning

Kristian Flikka introduserer oss for to av guttene på gulvet og ber dem fortelle hva som er det beste ved å jobbe i et av Norges største IT-selskap.

Utvikler Thorvald Johannessen og graduate Kristian Reed, begge fra Software Innovation, har svaret klart;

- Gym på mandager, innebandy og kanonball.

Jo, og så vil de gjerne legge til et par ting ...

 Traver og nyutdannet. Thorvald Johannessen og Kristian Reed snakker varmt om arbeidsmetodikken i Equinor, det at de får være med å påvirke retningen motiverer.

- Vi får levere bredt til hele forretningen, både mot kjernevirksomheten og
fornybar energi. Mangfoldet av faglig interessante problemstillinger og den
direkte muligheten vi har til å påvirke hvilken retning selskapet skal bevege
seg i, er unik.

Graduate Reed tar sist men ikke minst til orde for sin egen generasjon;

- På skolen merker man veldig tydelig at miljøaspektet er viktig. Se for deg
behovspyramiden; I dag har alle fått dekket de grunnleggende behovene sine, så
alle skal bedrive selvrealisering. Det gjelder meg også, altså. Generasjonen
min vil redde verden. Det beste med å jobbe her, er at får være en del av
løsningen og å bidra til overgangen mot et lavkarbonsamfunn med økt bruk av fornybar energi.

Nysgjerrig på IT-prosjektene i Equinor og interessert i å lære mer? Lær mer på Equinor.com

Lær mer om hvordan det er å jobbe med IT i Equinor på utviklernes egen blogg.

Synes du det virker spennende å jobbe med IT i Equinor? Vi ansetter både IT-arkitekter, utviklere og sommerpraktikanter i skrivende stund.