- Det viktigste er å bruke plast riktig

BAMA leverer mer enn halvparten av alt frukt og grønt til norske butikker. Mye av dette er pakket i plast. Må det være sånn?

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

Hvorfor skal en bærekraftsinteressert designstudent være interessert i å jobbe for en storforbruker av plast?

Svært ofte svarer bærekraftsansvarlig i BAMA, Alvhild Hedstein på spørsmål fra forbrukere om hvorfor det et plast rundt agurken og paprikaen.

Grønt Punkt Norge har invitert til et omvendt jobbintervju hos BAMA i Oslo. Klarer Hedstein å overbevise designstudent Kasper Jakobsen om at Bama er på rett vei når han intervjuer henne om plast, emballasje og ansvar?

Kan du starte med å fortelle litt om BAMA?

Vi er Norges største grossist av frukt og grønt. Mer enn 30 prosent av det vi leverer kommer fra norske produsenter, resten er fra leverandører i 85 land på alle kontinenter. Det er over 130 år siden selskapet startet med import av bananer – BAMA-navnet kommer fra Banan-Mathiesen.

Hva vil du si kjennetegner BAMA-salget de siste tre årene?

Vekst, samfunnsansvar og bærekraft. Vi har en unik posisjon ved at det mest bærekraftige vi kan bidra med er forbruksvekst.

Initiativ fra Grønt Punkt med følgende mål:

Øke bruk av resirkulert plast

Redusere unødvendig bruk av plast

Designe for gjenvinning


6400 medlemmer

Plastløftet skal hjelpe norske bedrifter å nå EU-målene for 2025/2030

Untitled-2.svg

Bevarer maten

Kasper har gjennom studiene i produktdesign ved OsloMet både jobbet med NorgesGruppens ferskmat-emballasje og kartlagt brukt emballasje som skulle vært resirkulert, men som ender som restavfall. Han vet at emballasje skal møte mange krav.

Hvordan jobber dere med emballasje?

Veldig mye, er det korte svaret. Hovedmålet er å levere trygge, sunne og ferske produkter til våre kunder. For å lykkes med det er emballasjen avgjørende, og riktig bruk av plast er viktigere enn fravær av plast. Plast, brukt riktig, gir mye mindre kasting av mat. Det aller minst bærekraftige er å dyrke mat, pakke- og transportere den, hvis den ikke ender i en munn. Da har vi hele miljøfotavtrykket og ingen nytte.

- Mange nordmenn ser for seg bugnende grønnsaksboder uten plast, og glemmer å tenke på hva som gjør at mye må kastes. Et eksempel er druer. «Kan de ikke ligge i de store eskene de lå i før?», spør folk som er opptatt av å bruke mindre plast. Sannheten er at plastboksene som nå brukes har redusert svinnet fra plukking til butikk med 75 prosent! Men vi fortsetter å jobbe for å redusere plastbruken.

Må samarbeide om løsninger

Et av målene for Plastløftet er å bruke mer gjenvunnet plast der det er mulig. Det handler om å skape et marked for all den plasten som samles inn.

Jobber dere med å bruke gjenvunnet materiale i emballasjen?

Vi har jobbet intenst de siste årene for å kartlegge all emballasjen vi bruker. Problemet med gjenvunnet plast er at den kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat. Derfor er det per nå kun én type resirkulert plast vi bruker i kontakt med mat. Men emballasje er mer enn den som ligger rundt produktet. Det skal også pakkes i esker og stables på paller, og her velger vi både resirkulert papp og gjenbruk av plastkasser. Vi jobber med å optimalisere bruken av all denne emballasjen for å få lavest mulig miljøbelastning.

Vi jobber nå også med å bytte fra plast til nedbrytbar emballasje som papir på alle «i farta-produkter» der risikoen for at emballasjen havner i naturen er stor. Vi vil hindre at vi bidrar til plast på avveie.

- Hva gjør dere for å bli bedre på design for gjenvinning – altså at det er lett å resirkulere emballasjen deres?

Vi tror at vi kommer til de beste løsning der vi samarbeider med mange andre leverandører og produsenter for å finne bedre emballasjeløsninger enn i dag.

Har tatt plastløftet!

Selskapet er også sentralt i to store emballasjeprosjekter for Forskingsrådet:

Reduced Pack

Kan plastbruken reduseres, erstattes med gjenvunnet plast og klargjøres for gjenvinning?

PacKnoPlast

Kunnskapsbase - en detaljert beslutningsveiledning for emballasjedesignere.

logo.png

Tre gode grunner?

Hedsteins avdelings kontorhjørne er nylig utvidet med flere bærekraftseksperter. På hyllene på vei inn til møterommet ligger ulike papp-innpakninger til epler og noen eksempler fra andre markeder til inspirasjon - og den som har blitt sulten av de lange gangene dekorert av fruktbilder, kan forsyne seg med en banan eller en fristende pære.

_DSC3425.jpg

Hvor ser du for deg at BAMA er om to til tre år?

Vi bruker nok mer fibermateriale enn vi gjør i dag. I tillegg håper jeg vi har redusert emballasjebruken totalt sett. Jeg tror også at vi leverer mer i mindre pakninger, tilpasset enpersonshusholdninger.

Kan du nevne tre gode grunner til at jeg, eller andre unge arbeidstakere opptatt av bærekraft, skal være interessert i å jobbe i BAMA?

Jeg kan ikke tenke meg noe bedre kommersielt sted å være enn BAMA. Vi jobber med mat, basert på fornybare, plantebaserte ressurser. Vi trenger ikke noe grønt skifte, vi skal bare sørge for en ansvarlig grønn vekst, og få folk til å spise mer frukt og grønt. Det er bra for helsen og bra for kloden.

Ble han overbevist?

For unge produktdesignere kan de vriene problemstillingene man får hos store produsenter være vel så spennende som nye materialer. Hva er den beste løsningen når maten faktisk holder seg bedre i plast enn i noe annen emballasje?

Jeg synes Bama og Alvhild kom godt ut av dette. På emballasjefronten virker det som de gjør et solid arbeid gjennom forskning og utvikling, uten at det skal gå på bekostning av holdbarheten til produktet, sier Kasper Jakobsen etter en halv time på andre siden av bordet.

Untitled-2.svg

Fremtidens plast er smartere, mer innovativ og bærekraftig. Sammen kan, og må, vi endre utviklingen – gi ditt plastløfte i dag!

Error: Cannot set property 'onclick' of null