Spørsmål 1

Hvordan kan vi unngå at kloden går tom for mat i løpet av de neste 50 årene?

Vinn en tur til

Svalbard!

andel sjmat3.svg

Når vi skal mette ti milliarder mennesker i 2050, er det ventet at vi må øke kjøttproduksjonen med cirka 52 prosent, hvis andelen av kjøtt, sjømat og grønnsaker er som i dag. Dette ventes å ha et stort miljøfotavtrykk.

For å nå FNs bærekraftsmål må mye mer av proteinet i kostholdet vårt komme fra sjømat. I dag er det på 12 prosent, og det må ligge på 30 prosent i 2030, sier FN.

Sjømat som andel av verdens matvarekonsum

Les forklaringen og gå videre til neste spørsmål:

Villfiskstammene i verden fiskes allerede på grensen til hva som går an. Løsningen er dermed å utnytte proteiner lenger nede i havnæringskjeden til oppdrettsfor, og satse på oppdrett av både tang og tare og fisk. Fôr til oppdrettsfisk kan ikke komme fra soya dyrket på landjorden.