Livsviktige følgesvenner

Vincent Colliard er polfarer. Sammen med barndomshelt Børge Ousland har han som mål å gå på ski over klodens 20 største isbreer. Øverst på pakkelisten står telt og sovepose av best mulig kvalitet.

Foto: Kyle Meyr

De to polfarerne deler lidenskapen for å oppsøke og mestre kalde, ugjestmilde strøk.

Alle som er glad i friluftsliv har kanskje drømt om en dag å gjennomføre en ekspedisjon. For mange blir det likevel med drømmen. Noen går derimot hele veien. Bokstavelig talt.

­Vincent Colliard vokste opp mellom fjellene og havet sørvest i Frankrike. Der dagdrømte han tidlig om å utforske jordens mest avsidesliggende steder.

Takket være et bilde, og et spesielt tips om valg av telt, kan 35-åringen gjøre det sammen med en levende legende.

Flash photography, Hand, Leg, Comfort, Gesture, Black-and-white, Grey, Style

Finse er et norsk mekka for vinterturer og en perfekt lekeplass for dem som vil prøve seg i mer krevende forhold. Her har Børge Ousland funnet seg til rette i telt og sovepose for å samle krefter til en ny dag. Foto: Kyle Meyr

– Børge Ousland var min barndomshelt, og etter en ekspedisjon jeg gjorde som 21-åring i Tierra Del Fuego i Sør-Amerika, valgte jeg å sende ham et par bilder. Børge så mitt daværende telt og anbefalte meg å heller bruke et Helsporttelt. Da tok jeg kontakt med dem, og et par uker senere fikk jeg mitt første tunneltelt fra Helsport, forteller Colliard.

For de to polfarer-kollegene betyr det å ha fungerende og trygt utstyr at de kan glede seg over reisen selv når forholdene blir barske.

– Gjennom krevende dager i isødet er gleden stor når man kan krype varm og beskyttet inn i teltet og soveposen. Når du stoler på utstyret, kan du nyte storm og dårlig vær, være sikrere på suksess og det å komme trygt hjem igjen, sier Colliard.

Sports equipment, Natural environment, Ice cap, Cloud, Sky, Slope, Snow
«Vincent har evnen til å gå videre selv om alle andre er ute av drift. Hans navigasjons- og friluftsferdigheter er på høyeste nivå»

Børge Ousland, verdens fremste nålevende polfarer

Vincent Colliard og Børge Ousland staker ut kursen for dagens etappe på Hardangervidda. Foto: Kyle Meyr

Utvikles sammen med de beste

Gleden og overskuddet ved å være på tur forsvinner fort om man er våt og kald. Det kan dessuten være direkte livsfarlig.

Og det er jo som oftest proffene som vet hva som er best. Hos norskeide Helsport, Skandinavias ledende produsent innen telt og soveposer, utvikler de utstyret i tett samarbeid med de beste utøverne.

Snorre Moen, produktuvikler i Helsport, har jobbet med telt og soveposer i 35 år og kan trygt kalles både en nestor og ekspert på området. Det han ikke vet om produktene, er neppe verdt å vite.

– Gode sko, passende ryggsekk og klær hjelper lite om du ikke får en god natts søvn. For å sove godt, varmt og komfortabelt på tur trenger du isolasjon, sier Moen og utdyper:

Flash photography, Mountain, Sky, White, Black, Cloud, Standing, Black-and-white, Style, Travel

Vincent Colliard var i 2021 på en intens og utfordrende vinterekspedisjon på Svalbard. Målet var å krysse Spitsbergen fra nord til sør i februar når vinteren er på sitt mest ekstreme. Foto: Kyle Meyr

– Isolasjon er per definisjon luft som låses til overflater. Jo mer overflate man har, jo mer luft låses og jo varmere og mer behagelig er det.

­Den ettertraktede toppserien deres innen telt og soveposer er oppkalt etter områder som både er krevende og vakre, og som fordrer utstyr som takler de røffeste forhold.

– Våre «Svalbard»- og «Spitsbergen»-serier er designet for de høyeste krav. Dette er selve ekspedisjonsstandarden. Meget holdbart, meget funksjonelt. Det både beskytter og varmer, sier han.

– For hvordan drives egentlig et best mulig friluftsliv, slik du ser det?

– Basisutstyr i toppklasse er en god vei å gå. Det er så viktig for en vellykket tur, understreker Snorre Moen.

Slik Børge Ousland og Vincent Colliard gjør det.

– Produktene er mest glade når de blir brukt

I Helsport er selvtilliten på produktenes kvalitet såpass høy at de oppmuntrer til aktiv langtidsbruk. Et eget service- og reparasjonsverksted står beredt til å hjelpe kunder som skulle trenge det.

– Dette er viktig med tanke på miljøet, men også for at brukerne skal være trygge på at de raskt og enkelt skal få reparert produktene om det trengs, sier Jannicke Stølshaug som leder reparasjonsverkstedet.

– Teltene våre tåler orkan og monsunregn, soveposene ekstremkulde og fuktighet. Og produktene er mest glade når de blir brukt. Derfor vil vi at kundene skal bruke utstyret mye, og bruke det tøft. Skulle noe ryke, send det inn til oss, oppfordrer hun.

Som sjef på systua er det Jannicke Stølshaug som hjelper deg når teltet, tarpen eller soveposen din trenger service. – Hver uke kommer det inn gamle telt som kundene ønsker å få reparert. Noen er hele 40 år gamle! Det liker jeg. At det finnes så gamle telt der ute, som med litt pleie kan fungere i mange år til, sier hun. Foto: Helsport

Utforskertrang og hjertesak

Når mennesker skal opp mot elementene har vi behov for noe som beskytter mot naturkreftene. Dårlig utstyr er en risikofaktor, energityv og et hinder for gode opplevelser og turer.

­– Under lange timer over isen er tanken på et lunt telt, et godt måltid, sjokolade og en varm sovepose veldig motiverende. En god natts søvn er dessuten avgjørende for å samle krefter til en ny, strabasiøs dag med mange oppgaver under vanskelige forhold, sier Vincent Colliard.

De fysiske og mentale utfordringene er nemlig ikke det eneste som opptar en moderne polfarer.

Når mennesket skal opp mot elementene, gjelder det å ha utstyret i orden. Foto: Kyle Meyr

Eventyrerne Colliard og Børge Ousland deler også ønsket om å skape oppmerksomhet omkring verdens raskt smeltende isbreer.

Fellesprosjektet «Ice Legacy» – en serie pågående ekspedisjoner over verdens største islagte regioner – setter søkelys på breenes viktige betydning for kloden.

– Som polfarer er den tøffe kulden personlig – og midlertidig. Samtidig blir jorden varmere og varmere – permanent. Vi utforsker, dokumenterer, øker bevisstheten rundt issmeltingen og oppmuntrer til å ta vare på disse ville, skjøre polområdene, sier Colliard.

For ham er isbreer også unike lekeplasser der en føler seg høyst levende.

– Det å komme seg ut på tur er et konstant ønske. Det er en måte å forstå hvor sårbare vi er og at vi er forbundet med naturen. Det er ved å leve intense magiske øyeblikk i villmarken at vi innser hvor vakker planeten vår er.

Slik tar du best mulig vare på soveposen din:

1. Heng opp og luft soveposen

Det er svært viktig å lufte soveposen godt etter tur, på langtur hver dag. Uansett om soveposen kjennes våt eller ikke, kan fyllet være fuktig på grunn av kondens eller svette. Når du kommer hjem fra tur, er det viktig at du tar posen ut av kompresjonstrekket, og tørker og lufter den på en tørr og sval plass. Åpne opp glidelåsen, vreng soveposen og heng den over et tørkestativ e.l. Husk at trekket også må tørkes, da det kan være fuktig på innsiden. Det er bedre at soveposen henger litt for lenge, enn litt for kort. Pakker du sammen en våt sovepose, vil det fort kunne oppstå mugg i posen.

2. Ikke oppbevar soveposen i kompresjonstrekket

Etter at soveposen er luftet og helt tørr, kan den pakkes ned i oppbevaringstrekket som fulgte med da du kjøpte soveposen. Dunposer må ikke oppbevares i kompresjonstrekket, det ødelegger dunen å ligge komprimert over lengre tid.

3. En skitten sovepose kan miste sin effekt

Dette gjelder spesielt dunsoveposer. Hvis du svetter mye, eller det kommer kroppsolje, solkrem eller fett på dunene, mister de sin evne til å holde varmen optimalt. Er du på langtur kan det derfor være lurt å ha et rent «soveantrekk» som du ikke får svette eller solkrem på i løpet av dagen, som så videre tas med ned i posen.

4. Bruk lakenpose

En lakenpose er en bra og billig måte å beskytte soveposen på. Den hindrer svette og fett å komme inn i posen din, og den tåler hyppig vask. Lakenposen kommer i ulike former og i ulike materialer, så her kan du velge den komforten du ønsker. Vi anbefaler en mumieformet lakenposen, da den passer bedre ned i soveposen. Er dere flere i familien som deler soveposer, eller om du skal låne den bort til en venn, anbefaler vi å bruke lakenpose.

5. Vask fibersoveposen ved behov

Å vaske en sovepose er nesten like enkelt som å vaske alt annet, men det anbefales ikke å gjøre det for ofte. Vask soveposen din hvis den er synlig skitten, lukter vondt, eller om den har mistet sin «fluffy» effekt.

Du kan vaske posen din på 30 grader og lav sentrifugering, og sjekk at vaskemaskinen har en trommel kapasitet på minimum 7kg. Bruk vaskemidler som er laget for soveposer, slik at det ikke blir værende rester av vaskemiddelet i fyllet.

De fleste soveposer tåler å bli vasket ved høyere grader, men lette og tynne materialer bør ikke utsettes for mer enn 30 grader. En lakenpose er å anbefale for å unngå hyppige omganger i vaskemaskinen.

6. Slik vasker du dunsoveposen din

Vask dunposen i vaskemaskinen med dunvask og vreng ut alt overflødig vann når den er ferdig vasket. Benytt 40 grader skånevask, og bruk ca. 30% av normal mengde vaskemiddel. Minimum kapasitet på vaskemaskinen må være 7kg. Husk å lukke alle glidelåser når den vaskes. Den beste måten å tørke den på er i tørketrommel på lav varme. Bruk tennisballer eller vaskeballer for å gjenopprette spenst og “fluff”. Hvis du følger vaskeanvisningen for din pose, vil dunen gjenvinne bæreevnen godt etter vask.

7. Ødelagt glidelås?

I 99 prosent av tilfellene er det bare skyveren som er slitt. Byttes denne, blir den som oftest like god som ny.

8. Rift i soveposen?

Får du en rift i soveposen, anbefales en quick-fix med tape eller lignende der og da. En sovepose er komplisert konstruert med mange kamre og ulike lag med isolasjon, og det anbefales å sende den til reparasjon.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.