Rjukans grønne ørreteventyr
På Rjukan i Telemark etablerer Hima verdens største landbaserte ørretoppdrett basert på teknologi som blant annet resirkulerer rent fjellvann.
I en dal i Telemark er det beksvart fem måneder i året.
Her beskytter høye fjell det dype krystallklare vannet.
Dette er fødestedet til en ekte sjømatsuperstjerne.
Det krever en viss mengde mørke for å se stjernene.
I en dal i Telemark er det beksvart fem måneder i året.
Her beskytter høye fjell det dype krystallklare vannet.
Dette er fødestedet til en ekte sjømatsuperstjerne.
Himaørreten er et premiumprodukt som kommer fra den unike Osland-ørretstammen fra Høyanger i Sognefjorden – det er smaken av det norske høylandet.
Fra fjellvann til tallerken
På Rjukan etablerer Hima Seafood verdens største landbaserte ørretoppdrett med teknologi som baserer seg på resirkulert rent fjellvann.
– Denne teknologien er kjent som resirkulerende akvakultursystemer (RAS) og er den mest bærekraftige, skalerbare og miljøbevisste formen for akvakulturproduksjon, som er tilgjengelig i dag, forteller Sten Falkum, administrerende direktør i Hima Seafood,
Byggingen av anlegget startet i mai 2021, og når det er fullt operativt, vil det produsere rundt 9000 tonn premium Hima®-ørret, tilsvarende 22.000.000 middager per år.
Ifølge Falkum er Rjukan-prosjektet unikt. For selskapet er fiskevelferd av høyeste betydning og Hima har installert et omfattende og unikt fiskevelferdssystem gjennom hele anlegget. Dessuten styrkes det ytterligere av det strenge eksisterende regelverket i Norge. Denne kombinasjonen har gitt investorene, spesielt Foresight Group, den komforten de søker for å gjøre sin første investering i akvakultursektoren.
– Bærekraftig og pålitelig produksjon av mat, i kontrollerte miljøer, får stadig større betydning. Dette på bakgrunn av en voksende verdensbefolkning og begrensede naturressurser, sier Falkum.
Satser på nullutslippstransport
– Vi har nå gjort en avtale om at hydrogendrevne lastebiler skal frakte fiskefôr fra Stavanger til Rjukan-anlegget. De samme lastebilene skal frakte de ferdige fiskeproduktene fra Rjukan, noe som reduserer bruken av tomme lastebiler på veiene, forteller Falkum.
– For Hima er det viktig å sikre nullutslippstransport av fôr og fisk til og fra anlegget. Dette er i tråd med Hima Seafoods grønne profil, sier han og fortsetter:
– Vi vil hele tiden søke løsninger som setter minst mulig fotavtrykk, og vi vil utfordre våre underleverandører til å ta i bruk den mest klimavennlige teknologien som er tilgjengelig.

Toppmoderne utstyr
Himas anlegg vil inkludere toppmoderne vannbehandlingsutstyr som gjør at 99,3 prosent av avløpsvannet kan renses og resirkuleres for videre bruk for å redusere vannbehovet. Videre skal det bygges et 11 kilometer utslippsrør for avløpsvannet, som skal finansieres av Tinn kommune og Hima Seafood Rjukan AS.
– Vi har valgt Rjukan av flere grunner. Tilgangen til ferskt vann av høy kvalitet blir viktig for smaken. Nærhet til markedet, tilgang til prosessekspertise og tilgang til grønn, rimelig kraft som ytterligere forbedrer bærekraft og miljø, er svært viktig for oss, påpeker Falkum.
Fra et oppdrettsperspektiv er ørret en robust og næringsrik fisk som vokser raskt og trives godt i ferskvann. Produksjonstiden er beregnet til 17 måneder fra yngel til en ideell snittvekt på rundt 4 kg. Hima samarbeider med Osland Havbruk AS om OVA (egg) leveranser til det nye anlegget.

For Hima handler det om å møte den globale og økende etterspørselen etter fisk. Rjukan er omgitt av urørt natur og høye fjell, med tilgang til friskt grunnvann hele året.
Med fiskevelferd høyt på agendaen, full kontroll over produksjonen og det beste resirkuleringssystemet for havbruk, har Hima som mål å sikre at Hima-ørreten er den ferskeste, sunneste og mest smakfulle ørreten på markedet.