Imponer gjestene med lam i høst

Stafig, mørt og smaksrikt. Ønsker du å servere lam til gjestene i høst finnes det et hav av muligheter for å imponere. Video: Benjamin A. Ward

Høsten er høysesong for lam og en god lammemiddag varmer både kropp og sjel. Fårikål og lammelår er gjengangere om høsten. Men lam er så mye mer. Her serveres du tipsene og oppskriftene som gir deg og gjestene store spiseopplevelser.  

For ti år siden, tidlig på høsten, omgitt av skogkledde italienske fjell, midt mellom Venezia og Roma, stoppet Roger Johnsen i et veikryss. Til vanlig jobber han som butikkslakter ved Jacob’s på Holtet i Oslo. Han tittet opp på et lite steinhus ved siden av veien med restaurantskiltet tydelig plassert på utsiden.

– Vi forsto fort at ingen kunne engelsk da vi satte oss ned og tittet på menyen. Servitøren løp ut for å hente nabojenta som oversatte menyen for oss, forteller Johnsen.

Etter å ha blitt imponert over måltidet han satte til livs, fikk han etter hvert komme inn på kjøkkenet. Der sto en gammel dame over grytene – man kan kanskje kalle henne for en ekte italiensk «nonna».

– Hun lagde kjempegod mat, og introduserte meg for en skikkelig god italiensk lammeskank. Den oppskriften har jeg tatt med meg hjem og lager den fremdeles flere ganger i året. Det beste med oppskriften er du også har veldig god og variert mat i flere dager, forteller Johnsen entusiastisk.

Butikkslakter Roger Johnsen ved Jacob's Holtet (f.v.) viser hvordan man tilbereder en varmende italiensk lammeskank. Kokk og ansatt i kjøttavdelingen ved Jacob's Holtet, Arne Sagedal, til høyre. Foto: Benjamin A. Ward

Kvalitetslam

Mellom grønnkledde åser et helt annet sted i verden – nærmere bestemt på Sør-Vestlandet, har Jæren Smak-lammene til sauebøndene Eva og Leif Håkon Korsbø tilbragt hele sommeren. I august hentes lammene og sauene ned igjen etter å ha beitet næringsrikt gress og friske planter hele sommeren.

– Norsk lam er i verdensklasse og nå er det i sesong. Bare se på naturen de beiter i: De spiser næringsrik mat ute og er aktive. Det gjør at smaken blir ekstra god og åpner for uendelig mange muligheter til å imponere gjestene gjennom hele høsten. Lam fra Jæren Smak har til og med vært med i den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or, foteller butikkslakter Johnsen.  

Terrestrial plant, Leaf vegetable, Food, Ingredient, Recipe, Cuisine

Et kulturlandskap av muligheter

For det klassiske lammelåret finnes mange bruksmuligheter: Enten om du ønsker å steke det helt, eller stykke det opp.

– Her sitter blant annet flatbiffen som du enkelt kan skjære ut selv, eller får hjelp av oss til å skjære ut, sier kokk og ansatt i kjøttavdelingen ved Jacob’s Majorstuen, Arne Sagedal, før han legger til:

– Det er bare å prøve seg frem. Flatbiffen er lett å få øye på fordi det er det største hele kjøttstykket på låret. Når du har løsnet og skåret ut kjøttstykket, er det bare å pusse bort de synlige hinnene.

Sagedal har jobbet med mat i 40 år og har tidligere servert rojale gjester, idrettsstjerner og toppolitikere gjennom karrieren som kokk. De siste 19 årene har han jobbet hos Jacob’s, hvor han får dyrket sin lidenskap for gode råvarer.

– Du kan få flere gode middager på ett lammelår. Til og med beina kan bli et supert måltid når det kokes kraft på dem, sier Sagedal.

Høsten er høysesong for lam. Kanskje du kan velge andre stykningsdeler av lammet enn du pleier når du serverer lam i høst? Foto: Benjamin A. Ward

Imponer gjestene

Ønsker du å imponere gjestene med en bedre lammemiddag i høst, er Sagedal tydelig i anbefalingen.

– Da kan du gjerne velge en stykningsdel du ikke pleier å servere. Flatbiff kan være et eksempel, et annet kan være lammeribbe og da helst fra den øvre delen av ribben, opp mot nakken.

Ribben har så mange flere bruksområder enn bare pinnekjøtt.

– Den er fantastisk å bruke i en spareribs-variant. Vi har blant annet lammeribbe med entrecôten som sitter fast i enden. Med en enkel ramsløkmarinade og en god bønnesalat som tilbehør blir det ikke bare utrolig godt, men også friskt.

Johnsen og Sagedal anbefaler å eksperimentere litt med både stykningsdeler og tilbehør.

– En god rotpuré løfter enhver lammerett, men lam kan fint serveres med en frisk og litt syrlig salat eller perlespeltotto – inspirert av risotto, men laget av perlespelt fra Holli Mølle.

Tips og triks for å imponere gjestene

  • Velg utradisjonelle stykningsdeler: Både flatbiffen på låret eller kjøttrike lammeribber kan være stykningsdeler som kan hjelpe deg med å imponere gjestene.  
  • For å få litt sprøhet i retten kan du frityrsteke tynne skiver av rotgrønnsaker. De kan eksempelvis skjæres med en asparges-skreller for å få perfekt tykkelse. Rotgrønnsaker som egner seg er blant annet svartrot, pastinakk eller gulrøtter.  
  • Varier urtene til lammet: Både rosmarin og timian har vært populære å bruke til lammet, men urter som persille, basilikum, fersk mynte eller salvie kan bidra med å løfte lammeretten.  
  • Lager du lammecarré, kan du rute fettet på carréen før du bruner den i pannen – det bidrar med å løfte inntrykket av retten.  
  • Servere friske lammeretter? Da kan det være en fordel å bruke sitrusfrukter, olje og urter i tilbehøret. Det er alltid bra for å få frem friskhet i rettene.  
  • Bruk alltid steketermometer når du tilbereder lam: Kjernetemperaturen for et perfekt resultat på lammekjøttet er 60 grader.  

For å imponere gjeste litt ekstra, renser butikkslakter Roger Johnsen pipene på lammecarréen. Han forteller at kjøttavdelingene ved Jacob's-butikkene gjerne hjelper kundene med dette. Foto: Benjamin A. Ward

Gode middager flere dager på rad

Når butikkslakteren lager den italiensk-inspirerte lammeskanken hjemme, har han ofte middag i flere dager. Skanken får trekke i tomatsausen i flere timer, og smakene setter seg i gryten på kjøkkenet til Johnsen. Da minnes han med kjærlighet «nonna»-en på den italienske landsbygda.

– Dagen etter vi har hatt skank til middag, lager vi tomatsuppe på sausen. Den kjører vi bare med en stavmikser, varmer opp og steker lammerester som vi til slutt har oppi suppen. Denne kan fint serveres alene, eller med pasta for eksempel, anbefaler han.

– Her gjelder det bare å være kreativ. Lammerester er så godt og kan tilberedes på nye måter flere dager etter et bedre lammemåltid.

Både Johnsen og Sagedal har forelsket seg i det italienske kjøkkenets enkelhet: Få ingredienser, men gode råvarer som legger grunnlaget for rettene de lager.   

Flatbiff av lam med speltotto

Trykk for å se oppskrift

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g flatbiff av lam
  • 1 persillerot
  • 300 g Speltperler
  • 1 ss olivenolje
  • 0,5 stk gul løk, finhakket
  • 200 g kantarell
  • 1 liten pose fersk spinat
  • 3 dl alkoholfri øl/lys lager uten alkohol
  • 1 l kyllingkraft
  • 2 ss Rørossmør
  • 50 g Brimi Sæterost, eller annen fast norsk fjellost revet + litt ekstra til topping
  • salt
  • pepper

Fremgangsmåte

Stek kjøttet

  1. Flatbiffen sitter på lammelåret. Start med å skjære ut flatbiffen først, den største muskelen på låret. Ønsker du hjelp til å få den utskjært, kan du be om hjelp i kjøttavdelingen hos Jacob's.
  2. Stek flatbiffen i ovnen på 80 grader til kjernetemperatur er 58 grader. La den hvile på benken til du skal servere.
  3. Brun kjøttet godt i en panne med Rørossmør, hvitløk og timian. Skjær i skiver og anrett på speltotto sammen med fritert persillerot.

Sprøstekt persillerot

  1. Skrell persilleroten og skjær den i tynne skiver – gjerne med en aspargesskreller om du har, og skrell lange flak på langs av roten.
  2. Frityrstek deretter skivene i rapsolje på 160 grader til de får en gylden farge og la de renne av på tørkepapir. Anrett pastinakken på flatbiffen ved servering.

Speltotto

  1. Ha olivenolje i en medium varm, tykkbunnet kjele. Tilsett finhakket løk og kantareller. La frese i 2 minutter.
  2. Tilsett speltperler og la frese i ytterligere 2 minutter.
  3. Tilsett ølet og la koke til mesteparten av væsken er kokt inn.
  4. Tilsett kraften litt etter litt, la koke til spelten er al dente, det vil si mør, men med litt tyggemotstand. Rør rundt hver gang du tilsetter mer kraft. Tilsett spinat.
  5. Ta kjelen av varmen og tilsett smør og revet sæterost. La risottoen hvile i 5 minutter, da vil den tykne noe. Smak til med salt, pepper og en skvis sitron.

Italiensk lammeskank i tomatsaus

Trykk for å se oppskrift

 Ingredienser (4 pers)

  • 4 stk store lammeskank
  • 1 spisskål
  • 3 stk store gulrøtter
  • 2 stk store stilker stangselleri
  • 1 stk stor gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 700 g passata
  • Ca. 2 dl rødvin
  • 2 laubærblad
  • smør til steking
  • olje til steking
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Finhakk hvitløk og kutt gulrøtter, stangselleri og løk i små terninger. Stek de deretter i olje og/eller smør til de er myke, bruk en kjele som er så liten som mulig slik at skankene kan stå, og at sausen dekker kjøttet.
  2. Hell over rødvin i ønsket mengde og la den koke inn litt.
  3. Ha i passata og la det småkoke i 20 minutter. Legg deretter i to laubærblad.
  4. I mellomtiden bruner du skankene i en panne.
  5. Sett så skankene i kjelen, sausen skal dekke kjøttet.
  6. trekkes til skankene er møre (ca. 2-2,5 timer).

Pannestekt spisskål

  1. Del opp spisskålen i fire like store båter. Fra toppen og ned slik at stilken slik at de henger sammen. Pensle båtene med litt olje, salt og pepper.
  2. Stek deretter båtene litt kraftig i pannen slik at kålen får litt farge i snittflatene.
  3. Ta deretter kålen ut av pannen, ha på en god skive smør, og bak dem i ovnen på 180 grader i 5 - 10 minutter slik at smøret får smeltet inn i bladene.
  4. Skanken kan også serveres med sellerirotpuré eller annen rotpuré.

Lammecarré med ovnsbakte beter og krondillpoteter

Trykk for å se oppskrift

Ingredienser

  • 2 stk lammecarré
  • 1 potte rosmarin
  • 4 fedd hvitløk
  • 150-200 g beter
  • 150-200 g perlepoter
  • 1 krondill

Sausen

  • 5 dl lammekraft, Jacob's utvalgte
  • Ca. 3,5 dl rødvin, eller ønsket mengde
  • smør
  • 1 liten gul løk
  • evt. Maizena til jevning av sausen

Fremgangsmåte

  1. Bak betene hele med skall i ovnen på 150 grader i 1,5 timer. Dette kan også gjøres på forhånd.
  2. Skrell betene når de er ferdige og skjær de i biter etter ønsket størrelse.

Krondillpoteter:

  1. Kok opp vann med mye salt, ha i poteter og legg en hel krone krondill på toppen.
  2. La potenene koke til potetene er møre, gjerne slik at de er ferdige litt før carréen.
  3. Hell av vannet og la vannet dampe av potetene i cirka 10 minutter.

Kjøttet

  1. Bruk en skarp kniv og skjær små ruter i fettet på carréen.
  2. Finhakk rosmarin og hvitløken med salt og pepper og gni inn carréen.
  3. Brun deretter carréen i en panne med smør og/eller olje.
  4. Stek carréen i ovnen på 180 grader i cirka 20 minutter.
  5. Ta ut carréen og la den hvile i 20 minutter.
  6. Når carréen hviler, smørdamper du bitene med beter cirka 5 minutter.

Saus:

  1. Finhakk løken og stek den myk.
  2. Hell over rødvin og kok inn.
  3. Hell så over lammekraften og la det småkoke i 15-20 minutter.
  4. Jevnes med smør eller maizena. Det blir best med smør, men er du redd for at sausen skal sprekke, kan du jevne den med maizena.

Spareribs av lam med bønnesalat og humus

Trykk for å se oppskrift

Ingredienser (4 pers)

  • 8 spareribs

Ramsløkmarinade:

  • 1 dl olje
  • saft og revet skall av 0,5 stk sitron
  • 1 lite glass med Nøring ramsløkpure
  • 1 potte persille finhakket
  • 1 ts kvernet pepper

Bønnesalat:

  • 250 gr kokte hvite bønner
  • 250 gr sorte/røde bønner
  • 100 gr blanchert aspargesbønner/sukkererter
  • Flatpersille
  • Limesaft, olivenolje,flaksalt,nykvernet pepper
  • 1 pk god hummus eller lag din egen

Fremgangsmåte

  1. Damp spareribsen i 45 minutter i ovn på 180 grader under folie om du ikke har dampfunksjon på ovnen.
  2. Ta ut spareribsene og pensle med ramsløksmarinaden.
  3. Sett spareribsene inn i ovnen igjen som er forvarmet til 180 grader, og stek til gylden og sprø i ovn, cirka 20 minutter.
  4. Bland sammen alle alle bønner, grønnsaker og persille. Smak til med sitrus og olivenolje.
  5. Kjøp ferdig humus av god kvalitet, eller lag din egen. Lager du selv bør du velge en oppskrift hvor kikertene kokes med litt natron. Kjøp også en tahini av god kvalitet. Det gir en super myk og delikat humus.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.