Norske gründere pusher skrivemaskiner og overheads. Nå vil næringslivstoppene ha «analogt» kontor.

Alle foto: Anne Valeur

– Hør nå… Du kommer aldri til å se en powerpoint-presentasjon igjen. Ok?

Smilet til Nicolai Bergsaker kryper stadig lenger oppover i skjegget...

– Når jeg forklarer folk at fremtiden er analog, så lyser det i øynene deres!

Han fukter leppene og aker seg helt ut på kanten av stolen…

– Noen griner, andre klapper. Det er helt rått…

Den taktile opplevelsen, den mekaniske feedbacken... Husk at ringpermer har blitt brukt i tusenvis av år. Det er teknologi som funker.

Lyden av skrivemaskiner fyller lokalene til det banebrytende konseptstudioet «Analogt Kontor AS» på Fredensborg i Oslo. Her har gründerkollektivet bestående av brødrene Torgeir og Nicolai Bergsaker, Ida Celcius-Blix og Pia Due skapt årets tydeligste trend i B2B-markedet: Kursing av bedrifter i «reversert digital transformasjon» også kjent som «Digital Detox».

– Bare kjenn på tastetyngden her, roper Bergsaker og sammenligner tastene på skrivemaskinen med tangentene på et flygel.

– Den taktile opplevelsen, den mekaniske feedbacken... Husk at ringpermer har blitt brukt i tusenvis av år. Det er teknologi som funker.

Konseptet «Digital Detox» er basert på idéen om at mennesker blir lykkeligere og mer produktive når de fristilles fra sine digitale arbeidsverktøy.

– Vi går inn i bedriften og napper ut alle iPhones, laptops og servere — alt skal bort! Det er ganske rått å se reaksjonene, sier prosjektleder Pia Due.

Se intervjuet med gründerne bak «Analogt kontor»:

Gjennom workshops og avansert mentoring hjelper gründerne nye kunder gjennom transformasjonen — fra det digitale, tilbake til det analoge. Overgangen kan være tøff.

– Jeg har hatt voksne folk som klorer meg for å få tilbake laptopen. Det er en helt reell abstinens, og det er ikke alltid lett å trygge vedkommende...

Når smarttelefoner og pc-er er ute av syne, får de ansatte utdelt mekaniske, analoge verktøy. Overheads, ringpermer og telefoner med dreieskive.

– De eldre blir nostalgiske når de får bruke overheaden igjen, mens jentene som kommer rett fra studier er veldig fascinert av skrivemaskinene. Det er noe eksotisk over mekanikken.

Due mener den analoge livsstilens appell er at folk dypest sett egentlig vil bort fra den digitale støyen i hverdagen.

I begynnelsen gikk jeg ut av kontoret og sjekket mobilen hver time, men nå synes jeg det er deilig å være analog. Samboeren min trodde jeg var utro, siden jeg plutselig var så blid og balansert

– Mange som kontakter oss kommer fra moderne arbeidsmiljøer, men samtidig har de kanskje tegnet abonnement på Harvest, kjøpt felleski og vurderer å slette Facebook-appen.

Nå vil de ta den nye livsstilen med seg inn på kontoret, sier Due som mener at den arkaiske arbeidsmåten også fører til høyere produktivitet blant de ansatte.

– Her er det ingen som surrer på internett i arbeidstiden. Selv om du bruker litt lenger tid å lage en presentasjon på overhead enn på macen, så jobber hjernen på en annen måte.

For prosjektleder Ida Celcius-Blix har overgangen fra digitalt til analogt arbeidsliv vært krevende.

– I begynnelsen gikk jeg ut av kontoret og sjekket mobilen hver time, men nå synes jeg det er deilig å være analog. Samboeren min trodde jeg var utro, siden jeg plutselig var så blid og balansert.

Den analoge livsstilen har spesielt god appell blant toppledere. Etter at milliardær Kristen Sveaas sto frem og fortalte at han aldri brukte internett, har flere folk i lederposisjoner meldt sin interesse. På nyåret dukket en kjent toppleder fra hotellbransjen opp hos Analogt Kontor.

– Han bare spratt opp på møtebordet her, viftet med armene og ropte «det er dette jeg har ventet på!» Han hadde en utrolig energi, ler Bergsaker.

– Så bestilte han 27 antikke Remington-skrivemaskiner og full digital detox til ledergruppen sin.

– Vi skal inn med stempler, ringpermer, fargebånd og hele pakka.

I B2B-sfæren spås Digital Detox å bli den store hypen i 2018. På Analogt Kontor er de godt igang med å utvikle nye tjenester, og har nettopp ferdigstilt sin første podcast.

– Vi spiller inn på en Tandberg båndopptaker, og trykker podcasten på vinyl i Tsjekkia.

– Vinylbasert podcast er kostnadskrevende, men ellers ligger jo mye at dette og slenger på loft og gamle lagere. Hvorfor kjøpe ny jobb-pc til 15.000 når du får fem skrivemaskiner for et par hundrelapper?

Analogt Kontor satser stort på visuelle hjelpemidler, og Bergsaker spår et nytt skifte i markedet, kanskje allerede til våren.

– Ingenting slår kvaliteten på lysbilder, og stemningen i rommet blir noe helt annet når man skrur av lyset.

Blant de største utfordringene som oppstår i møtet med kunden, er behovet for å finne igjen dokumenter.

– Dokumentgjenfinning blir en av hovedsatsningene i 2018, sier Bergsaker og peker mot en hylle med fargerike plastpermer.

– Dette er «skytjenesten» vår.

– Her lagrer vi all dokumentasjon, og implementerer dette på samme måte ute hos kundene, sier Bergsaker og avslører samtidig at økt oppdragsmengde byr på store utfordringer.

– Den enorme mengden gjør at det går med mye tid på å lete etter riktig ark. Nå ansetter vi en dedikert person som kun skal lete i dokumenter, så det er bare å ringe hvis noen der ute som vil være med på reisen.

Vil du se de de virkelige trendene innen digitalisering? Konica Minolta viser deg fremtidens arbeidsplass.

Er du et analogt kontor eller en digital aktør? Midt i mellom kanskje? Uansett kan vi hjelpe deg med å digitalisere dokumenter slik at du virkelig kan jobbe effektivt.

Les mer om hvordan Konica Minolta kan hjelpe din bedrift her!

{{title}}

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.

Likte du dette?