146 år med Krogh Optikk:

En historie om verdier og kvalitet

Et glimt av de nyeste brilletrendene: Hos Krogh Optikk får du alt fra rimelige Polaroid-solbriller til Cartier-briller som koster mange tusen. Video: Tobias Willumstad

I en verden hvor rask mote og masseproduksjon dominerer, står denne stolte familiebedriften som et symbol på kvalitet og håndverk.

Med en historie som strekker seg tilbake til tiden da de produserte briller for Bjørnstjerne Bjørnson og leverte utstyr til Amundsens ekspedisjoner, har optikeren bevist at kvalitet aldri går av moten.

– Jeg kjenner på et stort ansvar for å ta vare på det generasjonene før meg har skapt. Det gjelder verdiene våre, men også fag og merkevare, forteller Arvid Krogh.

Picture frame, Vision care, Glasses, Smile, Eyewear, Black-and-white, Style, Comfort

Arvid Krogh er femte generasjon optiker i familiebedriften og forteller om et stort sortiment. Foto: Krogh Optikk

Han er en av Norges mest kjente optikere, og femte generasjon Krogh. Sammen med broren Nicolai forvalter han det 146 år gamle familiekonsernet som nå består av 21 butikker, fordelt i de største byene i Norge.

Mye har skjedd siden Andreas Jensen Krogh, Arvids tippoldefar, startet sin instrumentmakervirksomhet i 1877.

– Nicolai, min lillebror, gikk på Handelshøyskolen i Bergen og ble siviløkonom. Han dykker ned i kjernedriften og er administrerende direktør, mens jeg har optikerutdanningen min og er butikksjef i vår største forretning på Majorstuen, forteller Arvid.

Michel er assisterende butikksjef og optiker hos Krogh. Han forteller om viktigheten av kvalitet i alle deler av en synsundersøkelse. Foto: Tobias Willumstad

Fremtidsblikk på familiebedriften

Arvid og familien har hele veien investert betydelige ressurser i avanserte instrumenter.

– Vi har til og med laget kikkerter for Kong Oscar II. Det er en del av vår stolte historie. I dag er vår satsing rettet mot optikerfaget. Vi har et stort team med høyt kvalifiserte optikere og det beste utstyret tilgjengelig. Men det handler ikke bare om utstyret – vi er også dedikerte til å mestre bruken av det, forklarer han.

Det kan assisterende butikksjef og optiker på Majorstuen, Michel bekrefte.

– Å ha toppmoderne utstyr gjør at vi kan være mer presise og sikre i våre konklusjoner. Vi oppdager også endringer som krever oppfølging enten her eller hos en øyelege, sier han og fortsetter.

– Vi anerkjenner betydningen av tid og ro til å utføre en grundig undersøkelse. For å oppnå høy kvalitet, er det avgjørende å ha tilstrekkelig tid til å gjøre jobben grundig.

En del av motebransjen

I tillegg til å være opptatt av å ha det beste utstyret og den beste kvaliteten på tjeneste de leverer, har moteinteressen lenge stått sterkt i Krogh-familien. Da mote og trender begynte å få fotfeste i brillebransjen i Skandinavia, kom Arvids far med en idé som skulle bli toneangivende for den statusen Krogh Optikk har i motebransjen i dag.

– Min far var utdannet i Berlin og hadde en solid faglig bakgrunn. Han mente likevel at vi skulle satse på mote og trender fordi det ville gjøre briller mer attraktive og få flere mennesker til å sjekke synet sitt. Han hadde helt rett, ler Arvid og fortsetter:

– Når det kommer til briller, er det ikke bare et spørsmål om å se bra ut, men om å føle seg bra. Briller kan være en forlengelse av ens identitet.

Arvid forteller at han selv også har en stor interesse for mote. Selv om brilletrendene ikke endrer seg like hyppig som resten av motebransjen så er det noen klare tendenser denne sesongen.

– Transparente rammer i olivengrønt og rosatoner er noe mange har fått øynene opp for, sier han.

Automotive design, Joint, Shoulder, Fashion, Sleeve, Standing, Gesture, Hat, Eyewear, Community

– Den mest verdifulle delen av en brille er brilleglassene, selv om de fleste kundene er mest opptatt av innfatningen, forteller optiker Michel. Foto: Tobias Willumstad

Kvalitet i alle ledd

Synet er en av våre mest verdifulle sanser. Rundt 80 prosent av alle sanseinntrykkene vi mottar for å fungere i det daglige kommer fra synet vårt. Derfor mener både Arvid og Michel at det er svært viktig å velge en optiker som forstår verdien av kvalitet.

– I en tid hvor bærekraft og miljøbevissthet er noe de aller fleste bryr seg om, mener vi i Krogh Optikk det er viktig å investere i produkter som varer, som også er økonomisk og miljøvennlig. Det er bedre å selge skikkelige ting, som tåler tidens tann, mener Arvid.

– Vi er bevisste på at våre kunder har høye forventninger når de kommer til oss. Målet er å alltid levere bedre enn forventet, slår Arvid Krogh fast.

Fra Amundsen til Olympiatoppen

Den snart 150 år gamle bedriften har ikke bare tatt vare på tradisjonen om å levere høy kvalitet. De sørger også for at nasjonale helter har utstyret i orden. Fra å ha levert briller til forfattere og laget utstyr til polfarere, støtter de nå både kultur, underholdning og toppidrett.

Vision care, Flash photography, Dress shirt, Fashion design, Glasses, Hairstyle, Sleeve, Gesture, Collar, Happy

Farger som rød, transparente grønntoner og honning-brun er på full fart inn i motebildet, begge briller fra Tom Ford. Foto: Janne Rugland

– I tillegg har vi hatt gleden av å støtte Olympiatoppen og deres høye krav til synskvalitet for toppidrettsutøvere, samt samarbeidet med alpinlandslaget, avslutter Arvid Krogh.

Bruk denne stillen her

Viktige faktorer ved valg av brille

Bruksområdet

Hvordan skal brillen brukes? Lesebriller og hverdagsbriller kan ha ulikt design. Dette påvirker glassvalget og gir ulike alternativer.

Uttrykk

Hvilket uttrykk ønsker man å formidle med brillen – autoritær eller mild, trendy eller konservativ? Dette gir noen premisser for innfatningsvalget.

Passform og komfort

Sjekk hvordan brillen passer på nesen, om den er bred, smal, og om stengene er tilstrekkelig lange. Riktig passform er avgjørende for komfort og brukervennlighet.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.