DIAMANT-DRØMMEN

En av landets mest erfarne diamanteksperter avslører metodene for å finne den perfekte diamanten - for akkurat deg.

InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

TEKST: DNX
FOTO/VIDEO: CHRISTIAN SØGAARD

På bordet ligger de side om side: To tilsynelatende like diamanter. Ved første øyekast er det nærmest umulig for et utrent øye å se forskjell. Men det er det.

–  Ingen diamanter er like, selv om de er det på papiret. Slik som disse. På sertifikatet har de samme vekt, farge, klarhet og slip, sier juvelér Conrad Langaard junior.

Han er én av landets ledende og mest erfarne juvelerer, og har studert gemmologi, læren om edelstener, i både New York og Tyskland.

Langaard løfter de to diamantene mot lyset med korntangen.

– Ser du det? Denne briljerer og har et mye sterkere fargespill enn den andre, forklarer han engasjert.

– Det understreker at man ikke kan lese seg til en diamants skjønnhet. De må sees og oppleves, råder Langaard som reiser verden rundt på jakt etter jordens mest ettertraktede edelstener til sine kunder hos Juvéler Langaard i Oslo.

Video-eksperiment: Vil tre tilfeldige personer se forskjell på diamanter og avgjøre deres pris og kvalitet? Vi utstyrte deltakerne med juvelerens egne verktøy – og testet!

KVALITETSKONTROLL

På jakt etter drømmediamanten havner man raskt i en jungel av faguttrykk, sertifikater og tilsynelatende like diamanter. Det første man møter er de fire C-ene. Dette er de globale standardene for å klassifisere kvaliteten på en diamant: Carat, cut, clarity og colour. I Norge omtalt som: Karat, sliping, klarhet og farge.

– Kan man litt om dette, så vet man mer om diamanter enn de fleste. Da er det både enklere og morsommere å starte diamantjakten, sier Langaard.

Les også: Diamantjegerne

VERDIFULL VEKT

Karat er vektenheten for en diamant. 1 karat tilsvarer 0,2 gram, og forkortes oftest med ct.

– Karat er vekten på diamanten, og ikke den optiske størrelsen. Den vil oppleves forskjellig avhengig av hvordan diamanten er proporsjonert, sier diamanteksperten.

InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

Visste du at…
Farge, klarhet og vekt var grunnlaget for det første diamant-graderingssystemet som ble etablert i India for over 2000 år siden. Kilde: GIA

Langaard_DNx_Conrad-Jr-portrett-10.jpg

– Ikke se deg blind kun på antall karat, sier Langaard og peker på de to diamantene foran seg. Begge er 1 ct. på papiret.

– Denne er slipt for å beholde mest mulig vekt, mens denne er slipt for å få frem mest mulig briljans og skjønnhet.

Det betyr at vekten alene ikke sier noe om en diamants verdi og kvalitet. Dette vil variere veldig avhengig av klarhet, farge og slip.

– Derfor må man ha flere tanker i hodet samtidig. For viktigst av alt er en god og riktig slip for å få frem den optimale skjønnheten, sier Langaard jr.

SKJØNNHET

Diamantslipen rangeres som den viktigste av de fire C-ene, og beskriver både fasongen på stenen og kvaliteten på slipingen. Proporsjoner, symmetri og polering er de tre hovedfaktorene som avgjør slipekvaliteten, og som et resultat diamantens skjønnhet, briljans og fargespill. Det er også den eneste faktoren som påvirkes av menneskehender.

Tegning dybde 2.jpg
InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

→ En dårlig slip gjør at selv en sten av høy kvalitet virker matt og livløs, forklarer Langaard. Illustrasjon: Juvelér Langaard

Er diamanten gradert «excellent» betyr det at måten den bryter lyset på er nærmest perfekt. En «poor» sliping betyr at lyset går rett igjennom stenen eller ut på sidene, og man sier at diamanten «lekker lys». Slipeform og kvalitet på slip er to forskjellige ting, og må ikke blandes når man vurderer kvalitet.

– Skal man utnytte de egenskapene diamanten er alene om å ha må man ikke gå ned på slipekvaliteten. Da er det bedre å gå på kompromiss med farge eller klarhet, anbefaler diamanteksperten.

illustrasjon fasong.jpg
InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

→ Diamanter finnes i mange ulike slipeformer, hvor de vanligste er rund briljant, oval, prinsesse (firkantet), cushion, smaragd og dråpe. Illustrasjon: Juvelér Langaard

FARGEVALG

– Vi tenker ofte på diamanter som hvite. Men i virkeligheten er fargeløse eksemplarer sjeldne og svært verdifulle. De fleste hvite diamanter har en svak gultone i seg, sier Langaard.

Tegning fargetoner 1.jpg
InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

→ Bransjestandarden for gradering av farge er bokstavkarakterer fra D til Z, hvor D er helt fargeløs og Z er lys gul. Fargegraden D-E betegnes som River, F-G kalles Top Wesselton, H betegnes Wesselton og I Top Crystal.

Unntaket fra fargeskalaen er såkalte fancy-fargede diamanter, som blå, grønne og de aller mest sjeldne rosa og røde eksemplarene. Disse er mer verdt jo kraftigere farge de har.
– Siden helt fargeløse diamanter er sjeldne og dermed svært kostbare, kan man få mye for pengene ved å gå litt ned på fargegrad. Stener i området H-I er så svakt gultonet, og de i et smykke oppfattes som hvite, forklarer diamanteksperten.
– En fargetone oppfattes også lettere jo større diamanten er, legger han til.

KLARHET

Den siste av de fire C-ene er diamantens klarhet.

– De fleste diamanter har inneslutninger, krakeleringer og fremmede mineraler. De ytterst få som er fri for dette er mer kostbare, sier Conrad Langaard jr.

Inneslutninger kan komme i mange former og antall. De hindrer lys i å passere gjennom diamanten, og forringer verdien betydelig.

Langaard løfter opp de to diamantene og tar lupen tett mot øyet.

– Studer helst stenen selv, og be gjerne om å få se den med lupe, anbefaler Langaard.

InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

↑ Conrad Langaard junior mener det er din opplevelse av diamantens skjønnhet, briljans og fargespill som bør være avgjørende for hvilken diamant du velger.

Langaard_DNx_Conrad-Jr-portrett-5.jpg
InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

→ Bruk blikket, se på flere stener, sammenlign og gjør deg selv opp en mening om hvilken sten som er vakrest, anbefaler Langaard.

PRIORITERING

De fleste har et budsjett de må holde seg innenfor – men det trenger ikke stå i veien for å oppfylle diamantdrømmen.

– Da må du være klar over hva som er viktigst for deg. Man må prioritere!

Hvis størrelsen er avgjørende, bør du være villig til å gå ned på farge og klarhet. Mens hvis både størrelse og farge er viktig, kan det være at du må gå ned på klarhet for å få den perfekte stenen for deg.

– Når alt kommer til alt, er det din opplevelse av diamantens skjønnhet, briljans og fargespill som bør være avgjørende. Unngå å velge kun basert på et sertifikat, anbefaler Langaard.

Før du tar det endelige valget bør du se på flere stener, sammenligne og selv gjøre deg opp en mening om hvilken som er vakrest.

– Og husk at et diamantsmykke ikke bør ses på som en økonomisk investering, men heller en emosjonell investering i deg selv eller din bedre halvdel – som skal vare i tiår eller aller helst generasjoner, avslutter han.

InferiorFloweryBettong-max-1mb.gif

Visste du at…
Kimberley-prosessen er en internasjonal sertifiseringsordning som regulerer handel med rådiamanter. Ordningen ble etablert i 2003, og har som mål å forhindre handel med såkalte konfliktdiamanter, samtidig som den skal bidra til å beskytte legitim handel.

Likte du denne saken?