Hvordan få to månedslønner
til å vare evig?

Hvordan få to månedslønner til å vare evig?

Video: Benjamin A. Ward

Investeringer handler for de fleste om jakten på avkastning og gevinst. Tre legendariske ord fra 1947 endret en hel industri og ble startskuddet for en ny type investeringer.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

For litt over et år siden, tenkte han: «Neste år skal jeg fri!» Nå syntes han det var på tide. Han måtte bare finne det rette tidspunktet for den lille boksen og det store spørsmålet.

– Det gjelder å få det øyeblikket til å bli noe utenom det vanlige, sier Cristian Kjos (32).

Han begynte å kikke etter et symbol for frieriet, en ring som kunne representere henne, tilliten dem imellom, kjærligheten og alt som kan bo i et parforhold.

– Det var hjertet som tok valget. Det er en emosjonell investering, sier Kjos.

Street fashion, Road surface, Leg, Human, Infrastructure, Asphalt, Standing, Style, Waist

– Jeg vet at hun liker roséfargen. Jeg fant noe jeg virkelig gledet meg til å gi henne, sier Cristian Kjos. Foto: Benjamin A. Ward

Sett en ring på det

Forlovelsesringen er en gammel romersk skikk, mener arkeologer. Det å sette et ja på fingeren har holdt seg i vestlig kultur siden. Erkehertug Maximillian av Østerrike var så vidt vi vet den første håpefulle mannen som skjenket en ring med diamant da han fridde til sin Maria av Burgund i 1477.

Antall stener, ornamenter og stil har endret seg gjennom tidene. Men symbolet har holdt seg. Et frieri må ha en ring, og den må gjerne ha en dyrebar stein. Det var diamantprodusenten De Beers som gjorde det til noe alle kunne ta seg råd til. På 30-tallet begynte de utstrakt markedsføring av diamanter. De lånte ut diamantringer og smykker til filmstjerner. De kom opp med slagordet «Diamonds are forever» som skulle understreke både verdens hardeste materiale, men også at det er noe du kjøper for å ha hele livet. Og de innførte den berømte tommelfingerregelen for usikre menn på frierføtter: Du trenger ikke være rik for å kjøpe ring. Du trenger bare å ta utgangspunkt i månedslønnen din. Og så dobler du den. Da de senere gikk inn i det Japanske markedet, ble to måneder til tre.

- Når ringen er kjøpt er prisen underordnet. Men det er hyggelig å kunne fortelle om prosessen, opplevelsen, diamanten og hvordan ringen ble til. Slike historier vil inngå i et livslangt minne om et enestående øyeblikk, og er – ved siden av en nydelig ring – kanskje vårt alle viktigste bidrag, sier Conrad Langaard Sr. Foto: Benjamin A. Ward

Evig troskapsløfte

– Hvordan to månedslønner kan vare evig?

Conrad Langaard sr. har møtt mange usikre unge menn i butikken i Stortingsgata. De har hørt om den amerikanske månedersregelen, og nå lurer de på hvor mye de skal bruke. De vil ikke skuffe kjæresten, men samtidig vil de være fornuftige.

Langaard pleier å svare at det må være opp til dem selv. Det er en helt spesiell anledning. Så det bør kanskje være noe mer enn en bursdagspresang eller julepresang. Ved siden av den emosjonelle beruselsen det er å være forelsket, trenger mange å bli trygge på ritualene og hva som forventes av dem. En vakker diamantring plukket ut med kjærlig omtanke – spesielt til henne – understreker følelsen av å være elsket og verdsatt, sier han. Det handler ikke alltid om den største stenen, men at frieren har gjort et godt stykke arbeid med å finne kjærlighetsringen – ringen som alltid skal pryde fingeren og minne om et av livets lykkeligste øyeblikk.

– Månedslønnene varer evig når at man satser fullt og helt på kjærligheten, sier Langaard.

Diamanter for dame

Cristian Kjos brukte noen måneder på å finne den rette ringen. Han kikket på nettet, han besøkte flere butikker og lyttet til rådene han fikk. Hos Juvelér Langaard følte han det var mye mindre snobbete enn han hadde trodd. Det var komfortabelt med lave skuldre, og han følte seg verdsatt og ivaretatt.

– Det er ikke bare en ring i mengden. Jeg vet at hun liker roséfargen. Jeg fant noe jeg virkelig gledet meg til å gi henne, sier han om den champagnefargede diamantringen med roségull, som han fikk utviklet sammen med Juvelér Langaard.

Han fikk presentert flere stener, og bestemte design og farge ned til minste detalj før Juvelér Langaards designer tegnet ringen, som så ble håndlaget på deres verksted. 32-åringen innrømmer at budsjettet doblet seg i løpet av prosessen, men at det var vel verdt det.

– Min forlovede vet ikke hva den koster. Hun trenger heller ikke å vite det, sier han.

Størrelser, kvalitetskriterier, hvor kommer stenen og ringen fra er viktigere enn prisen forteller Conrad Langaard Sr. Foto: Benjamin A. Ward

En ring av tillit

Han hadde hatt den lille boksen i lommen hele dagen mens de sto på ski. Det var nydelig føre med nysnø og bare et par minusgrader i Hemsedal. Litt utpå dagen hadde de satt seg ned for å spise lunsj. De koste seg med utsyn over fjellet, og da samtalen dreide innom fremtidsplaner, hadde han gått ned på kne ved siden av bordet.

Etterpå husker han ingenting av hva han sa eller hvordan det gikk til. Bare at han fikk et ja. Og at hun elsket ringen.

– Det hun har satt aller mest pris på er den prosessen jeg har vært gjennom. Jeg har lagt mer i det enn bare å legge penga på bordet, sier han.

Conrad Langaard har erfart at det er den følelsesmessige verdien historien stenen kan fortelle som betyr noe for de lykkelige parene.

– Den emosjonelle siden er ekstremt viktig og får bare en større og større verdi jo lenger tiden går, sier Langaard. Den lykkelige nyforlovede Kjos er enig.

– Selvfølgelig må vi investere mye tid og krefter for at ringen skal gi verdi og mening. Det er ikke bare å kjøpe en diamant, så får man et godt liv i avkastning. Men ringen skal signalisere den innsatsen, og gi en trygghet for at man tror og ønsker at relasjonen skal vare evig.

Likte du denne saken?