Til søsterens gigantiske sommerbryllup med 300 gjester koreograferte han dansenumre, satte opp menyen og hadde ansvar for logistikk og kjøreplan. På jobben driver han opplæring av både direktører og nyansatte, og er verneombud.
Hver fredag deler han en ny, humørspredende spilleliste med kollegene under «artistnavnet» DJ Khan.
– At andre har det bra. At jeg kan støtte, glede og motivere dem. Det er min drivkraft.
Til tross for veldig mange jern i ilden mener Umar selv at han sjelden havner på dypt vann.
– Og bra er det, for jeg kan ikke svømme.
– Jeg skal lære det, jeg må. I sommer fikk jeg starthjelp av noen kompiser. De erter meg mye, men egentlig er de snille som lam, sier han, og smiler bredt.
Å finne den rette balansen mellom ydmykhet og selvtillit kan være en utfordring i vårt samfunn. Det tar den blide norsk-pakistaneren tilsynelatende på strak arm.
– Gjennom å være på tilbudssiden og ta meg tid til menneskene rundt meg, blir jeg godt likt og samarbeidet flyter bedre. I tillegg går jeg så klart for direktørjobb, sier den ambisiøse 30-åringen, halvt i spøk, halvt i alvor.
Det høye selvbildet følges tett av en god porsjon selvironi og et varmt hjerte, ifølge kollegene. De beskriver ham også som en meget digitalt foroverlent type.
Umar var nemlig en del av de første kullene som tok masterstudiet i kommunikasjon, design og læring ved Universitetet i Oslo.
– Vi lærte det meste om hvordan vi kunne bruke teknologi til å støtte læring. Jeg benytter særlig film og animasjoner til å gjøre «Coop-skolen» superinteressant og designe lærerike opplevelser som ikke er kjedelige, forklarer han.
Umar ble anbefalt å søke seg til Norges nest største dagligvareaktør av en tidligere sjef i Tine. Det har han ikke angret på.
– Jeg opplever Coop som moderne og mangfoldig, ikke minst på HR-biten som er min avdeling. Med alle samvirkelagene teller organisasjonen 28.000 mennesker og er en fin blanding av ulik bakgrunn, alder og kompetanse, sier Umar.
Han møter mange av dem når han holder kurs, samlinger, introduksjonsuker for nyansatte eller omvisninger, og ser på organisasjonen som en stor familie.
– Min bakgrunn er sånn sett perfekt i et stort selskap, sier Umar, og smiler i velkjent stil.
På Rasta rett utenfor Oslo bor han sammen med foreldrene. Det trives han med og ser på som naturlig.
Samtidig er 30-åringen opptatt av å understreke at vekslingen mellom den pakistanske og den norske kulturen har vært som å balansere på en knivsegg.
– Du føler hele tiden at du gjør noe feil. Noe er akseptert i én kultur, men ikke i den andre. Den balansen må du finne selv, men det er utfordrende.
For Umar ble løsningen å velge det beste fra begge kulturer. Som den sterke støttekulturen i den pakistanske storfamilien.
– Den er særlig betydningsfull når noen holder på å falle. Da settes et imponerende apparat i sving, forteller han.
– Cancelkulturen. Bare en brøkdel av en sang, et lite ord eller et rykte skal få ødelegge karrierer og mennesker. Vi må se det større bildet. Vi kan beklage, gjøre det bedre, men ikke bli kansellert.
– Inkludering og mangfold. Alle må få muligheten til å bli akseptert. Det er gjennom mangfold vi utfyller hverandre. Derfor bør vi bruke mer tid på å forstå hverandre.
– «Ta på surstoffmasken på deg selv, før du hjelper andre». Du må være hel og happy for å kunne gi masse ekte og godt av deg selv.
– Jeg jogger. Gjerne langt inn i skogen. Det er mitt eneste sted for alenetid og refleksjon.
Denne kulturen har Umar tatt med seg inn i Coop.
– Jeg sender ut mye tilhørighetssignaler, prøver å være hjelpsom og deler ut klemmer og high fives i øst og vest. Ingen skal føle at de ikke blir inkludert, sier han.
Umar Khan har venner og kolleger i begge kulturer.
– Jeg liker også friheten til å gå på byen med dem man vil, når man vil. Og tryggheten som følger med det å leve i et demokratisk fellesskap.
– Men i både samfunnet og næringslivet er det rom for mer mangfold. Alle mennesker har en historie og dermed utrolig mye å by på om man blir sett og hørt, legger han til.
Umars tanker kan bekreftes fra eksperthold.
– Ja, det finnes en usynlig åre til gull i mange bedrifter, sier Lovleen Rihel Brenna, ekspert i l mangfoldsledelse og grunnlegger av rådgivningsselskapet Seema.
Det siste tiåret har hun bidratt til å sertifisere 200 norske næringslivsledere i mangfoldsledelse, hvorav 30 av dem jobber i Coop.
Rihel Brenna påpeker at i et stadig mer globalt rettet arbeids- og forretningsliv har et moderne, inkluderende og nytenkende lederskap vist seg å gi økt motivasjon, deltakelse og effektivitet blant medarbeiderne.
– I lys av det blir også alle ansatte umiddelbart mer interessante, poengterer hun.
I dag handler mangfold mindre om hudfarge, etnisitet og religion, men mer om å bygge en kultur som utløser potensialet i hele humankapitalen, sier den anerkjente gründeren og foredragsholderen.
– Det er i egenart, annerledeshet og ny kreativitet at vi finner kraften og nyansene som gir innovasjon og verdiskaping.
Mangfoldseksperten opplever at mange snakker om mangfold uten å ha definert begrepet.
– Hvis markedet du opererer i gjør at du må kommunisere med hele befolkningen – slik det er for blant andre Coop – vil jeg påstå at kompetanse innen mangfold fremover er vel så viktig som digital kompetanse, sier Rihel Brenna.
– Vi ser at bedrifter med ledere som forstår og tar i bruk spennvidden innen likestilling og mangfold, belønnes med økt lønnsomhet og større attraktivitet som arbeidsgiver.
Kilde: Seema.no - senter for mangfoldsledelse