TEKNOJURISTENE


Delphine Poirot og Eivind Berge har flere etasjer med ulik kompetanse tilgjengelig i jobben som jurister i EY. Alle foto: Anita Arntzen

Noe av det viktigste å kunne i jus for tiden er algoritmer, smartkontrakter og blockchain.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

Viktigheten av å forstå klientens behov strekker seg langt inn i den teknologiske verden i vår digitaliserte tidsalder. Delphine Poirot (24) og Eivind E. Berge (27) er den nye typen jurister i finansbransjen.

– Det hjelper ikke å være veldig god i kontraktsrett, hvis du ikke skjønner businessen som klienten din driver med.

Eivind E. Berge er advokatfullmektig og har ti måneder bak seg hos EY Tax & Law, som nå teller omkring 280 ansatte. Han snakker mer om teknologi enn jus der han sitter på et møterom i 6. etasje i Barcode.

– Jeg er her fordi jeg er veldig interessert i blockchain, og det er sjefen min også. Da jeg nevnte blockchain på intervjuet var mye gjort.

Ikke viktig å kunne koding

– Jeg trodde ikke jeg skulle ende opp med å bli veldig interessert i algoritmer i jobben som jurist i internasjonal skatte- og avgiftsrett, sier Delphine Poirot.

Hun fullførte en master i Paris samtidig som hun løp orientering langt inne i de norske skogene. Lenge lurte hun på om det ville være mulig å kombinere jus med profesjonell orientering.

– Heldigvis fikk jeg drømmejobben her i Norge, da jeg hadde bestemt meg for hvilken type firma jeg ville jobbe for. Hun fortsetter:

– I Norge er det viktigere at jeg gjør oppgavene mine bra, enn at jeg tilbringer tolv timer på kontoret. Fleksibiliteten gjør at jeg får trent når jeg skal, og har muligheten til å jobbe et par timer hjemmefra på kvelden.

Det er bare noen uker siden hun sammen med mange av de andre europeiske teamene i Global Trade hos EY kom hjem med en liste over oppgaver som de kunne tenke seg å automatisere ved hjelp av algoritmer, etter å ha vært på kurs.

– Det som er gøy er at man ikke trenger å ha inngående kunnskap om koding for å gjøre arbeidshverdagen litt enklere. Algoritmene kan fint få gjøre mange av de administrative oppgavene mine som jeg uansett ikke lærer noe nytt av, smiler Delphine Poirot.


Delphine Poirot er glad for at arbeidshverdagen er mer fleksibel i Norge enn i Frankrike, fordi det gjør at hun fremdeles kan løpe orientering på høyt nivå. 

teknojurister001.jpg


Jus er ikke lenger kun rettstekniske begreper, det er nå også gjennomsyret av teknologiske begreper som krever full oppmerksomhet. 

Ledestjerne-logo.png

Dagens Næringsliv og D2 kårer 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

De 30 ledestjernene offentliggjøres i D2 21. juni – frem til da presenterer vi noen av de nominerte.

Kåringen presenteres i samarbeid med Coca-Cola, EY, Ragn-Sells, og kunnskapspartnerne Ungt Entreprenørskap og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Trender i markedet

Ingen av de to unge juristene har veldig lang fartstid i bransjen, men snakker ivrig om den nye typen av klienter, teknologi og viktigheten av å være med på trendene.

– Vi må evne å se hvilken vei bank- og finanssektoren er på vei, mener Eivind Berge.

– Utviklingen går så utrolig fort, og kanskje spesielt innenfor bank og finans. Selv om lovgiver prøver å regulere sektoren så fort som mulig, er det ikke alltid reguleringene er helt oppdaterte.

Han trekker pusten:

– Det blir for eksempel spennende å se om, og i tilfelle hvordan, den nye kryptovalutaen til Facebook vil påvirke banknæringen.

– Men jeg tror likevel ikke at AI noen gang kommer til å erstatte gode juridiske råd til klienten, sier Delphine Poirot før hun utdyper:

– Saker som på overflaten ser like ut, er ikke nødvendigvis det. Små forskjeller kan utgjøre store skiller.

Evnen til å overleve

Eivind Berge husker veldig godt oppholdet på Gullkysten i Australia under studiet. Mens jus i Oslo fremdeles er ganske tradisjonell i undervisningen, var oppgaven i Australia å lage en app.

– Her i Oslo skriver man fremdeles eksamener, mens der nede var 70 prosent av oppgaven å lage en juridisk app eller ha ideen til en, forteller han.

– Og læreren poengterte gang på gang hvor viktig det var å henge med i digitaliseringsprosessen. Han mente at de som ikke klarer å henge med, kommer til å gå under.

Derfor har den unge advokatfullmektigen stor tro på å være i et kompetansehus med tilgang til miljøer med dyp bransjekompetanse og ulike tjenester under samme tak.

– Det å kunne ha mulighet til å tilby klienten ulike typer jus og ulike typer av tjenester på ett sted tror jeg kommer til å bli mye viktigere fremover. Vi har mye å spille på innenfor husets fire vegger, avslutter han.


Advokatfullmektig Eivind Berge bruker mye tid på blockchain. - Det er viktig å holde tritt med den digitale utviklingen og forstå klientens behov, sier han

Likte du saken?

Ledestjerne-logo.png

Dagens Næringsliv og D2 kårer 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

De 30 ledestjernene offentliggjøres i D2 21. juni – frem til da presenterer vi noen av de nominerte.

Kåringen presenteres i samarbeid med Coca-Cola, EY, Ragn-Sells, og kunnskapspartnerne Ungt Entreprenørskap og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).