Innovatøren


Eirik Dragsund Sverd (28) i PwC tenker mye på hvordan fremtidens arbeidsliv vil se ut. Selv valgte han å jobbe 80 prosent. Resten av tiden brukes på egne prosjekter, som utviklingen av en binær klokke og egendesignede, 3D-printede sølvringer. Foto: Thor Brødreskift

Han er oppfinner, kunstner, gründer og tech-nerd. Eirik Dragsund Sverd (28) er en utradisjonell medarbeider. I dette øyeblikk kan han ha hacket bedriften din.

Lorena Carthy-Wilmot (29) er på mange måter definisjonen av mangfold: Innvandrer, homofil og hørselshemmet.

Den tøffe oppveksten i Peru, hvor hun måtte skjule sannheten om seg selv, har gjort henne god til å avsløre andre.

Som ung gutt var han fortvilet vitne til bestefarens lidelse og lillebrorens sykdom. Senere fikk også moren helseproblemer. Iveren etter å hjelpe, ledet ham inn i en intens utforsking av teknologiens irrganger og yttergrenser.

– Det brant inni meg. Jeg måtte lete etter løsninger. Slik har jeg det fortsatt, forteller Eirik Dragsund Sverd.

Sterk skaperkraft

I møte med 28-åringen blir kreativitet og skaperkraft så mye mer enn ord. Hver fiber synes å ose av innovasjonstrang, boblende tankevirksomhet og dedikerte vyer for fremtiden.

Dessuten er han snakkesalig.

– Du får unnskylde. Jeg tenker mye og liker å dele tankene mine, sier han, skjelmsk smilende av egen ordstrøm.

I syvende klasse brukte Eirik hardt opptjente sparepenger på å kjøpe komponenter til bygging av en robot. På omtrent samme tid tok eksperimentering med oljemaling bokstavelig talt form.

– Jeg må utfolde meg. Lysten til å gå min egen sti har bare kjentes mer og mer tydelig.

Vision care, Automotive design, Glasses, Hairstyle, Eyewear, Eyelash, Human, Fashion, Purple, Art

I gründerbedriften Amiroh AS var Eirik Dragsund Sverd sentral i utviklingen av smartspeil. Prototypen brukes i dag som dashboard og kontrollpanel for smarthjem. Foto: Thor Brødreskift

Programmering og robotikk

I Bergen, den vakre byen omgitt av de syv fjell, jobber Eirik som konsulent i PwCs teknologimiljø. Hjemsted og arbeidsplass ligger et par fiskesprett fra hverandre på bryggekanten.

Under økonomistudiene leste han en rapport om fremtidens arbeidsliv og robotisering fra Oxford-universitetet. Den beskrev hvordan mange yrker står i fare for å automatiseres og forsvinne.

Det fikk ham til å stoppe opp og foreta noen nye veivalg.

– Det fikk meg til å reflektere. Hvordan vil omskiftelige tider, markedskrefter og teknologi prege arbeidsmarkedet, og verden?

Eiriks grep ble å lære seg programmering på fritiden, og stille inn siktet mot studier i robotikk.

–  Jeg gikk for det engelske mottoet: «If you can’t beat them, join them», sier han med et raskt smil, og utdyper:

– Jeg mener at disrupsjon må til i utviklingen av nye arbeidsformer, altså at nye teknologier, metoder og arbeidsmønstre inntar – og forstyrrer eller forvitrer – de eksisterende.

Lurer ansatte i den digitale fellen

I PwC er han håndplukket til å delta i prosjektet «Tech Innovation Sandbox» som skal fornye måten de jobber på i den internasjonale konsulentgiganten.

På jobben består noen av kundeoppdragene i å hacke de aktuelle bedriftene og lure de ansatte i den digitale fellen der de gir fra seg viktig informasjon, for eksempel ved bruk av falske, men høyst troverdige e-poster.

– Jeg føler meg ofte som en hemmelig agent. Eller en svindler. Vårt oppdrag er å avdekke svakheter, teste sikkerhetsnivå og rapportere forbedringsområder. Det er spennende å se hvor mange som går på limpinnen, sier Eirik.

Han er en mangesidig type, Eirik Dragsund Sverd i PwC. I Bergen, ved Høgskulen på Vestlandet, slukket han kunnskapstørsten gjennom å ta en bachelorgrad i automatiseringsteknikk. Foto: Thor Brødreskift

Samtidig som han er en dyktig og samvittighetsfull medarbeider i PwC, har han tatt et utradisjonelt valg.

Han har gått ned til 80 prosent stilling.

På den måten kan oppfinneren, kunstneren og tech-nerden lidenskapelig prioritere og dyrke egne prosjekter og interesser, i en rytme som passer ham, og ikke omvendt.

– Jeg tror fremtidens arbeidsuke er fire dager, og valgte det i mitt eget liv nå. PwC forsto argumentene og har lagt til rette for at jeg jobber med andre ting hver mandag. Det må være definisjonen på en vidsynt og fleksibel arbeidsgiver.

Opprinnelsen, og oppfinnelsene

Mange av ideene klekker han ut på sin egen tenkesti og tenkebenk med utsikt over byen. Den kreative sjelen har blant annet funnet opp og utviklet en binær klokke, en malerobot og en robotisert lysbryter.

Det hele startet med de nærmeste.

Moren utviklet en hjertefeil, en «mekanisk» svikt i den livsviktige muskelen. Bestefaren har levd med Parkinsons sykdom i over 40 år, mens lillebroren fikk redusert syn på barneskolen.

Eiriks følelse av maktesløshet var kimen. Ønsket om å forbedre menneskeliv ble bensinen i blodet.

I fjor, da det var lite å finne på i et nedstengt samfunn, laget Eirik Dragsund Sverd en malerobot. Her forberedes prosessen mot et nytt, robotisert kunstverk. Det egenutviklede armbåndsuret viser tiden med binær kode, et «dataspråk» som kombinerer 1 og 0.Foto: Thor Brødreskift

–  Jeg vil tilgjengeliggjøre avansert teknologi for verden. Særlig har bevegelighet opptatt mye tankevirksomhet. Hvordan hjelpe dem som frarøves, mister eller får redusert funksjonalitet?

Til bestefaren laget det kløktige barnebarnet tidlige prototyper på syntetiske muskler, slik at den eldre mannen skulle gjenvinne noe av kontrollen og selvstendigheten som var tapt til den gradvis forverrende sykdommen.

Da diagnosen viste at lillebrorens synsceller i skarpsynet døde litt etter litt, fryktet storebror det verste og laget en virtuell blindestokk, i form av en hanske som sender ut ultralydsignaler etter flaggermus-prinsippet.

– Han trenger den heldigvis ikke i dag, men trusselen inspirerte meg. Jeg grep desperat etter egnede verktøy og fant tech-innovasjon og kreativitet, forteller Eirik.

Eirik Dragsund Sverd får mange av ideene sine på en tenkesti med utsikt over Bergen. Lysbryterroboten kontrollerer lysbryteren og oppfinnelsen kan styres gjennom app, smartspeil og talekommando. Foto: Thor Brødreskift

Liker å navigere i tett tåke

Resultatene av det han forsker på og ideene som utvikles, legges ut på nettet, gratis.

– Ideer vokser når de deles, og jeg vil se at de vokser.

Gjennom årene har Eirik fått et verdensomspennende kontaktnett, og snakker regelmessig med folk i Japan, Frankrike og på Hawaii. Fra India kommer det spørsmål om å være mentor for masterstudenter, designet til den binære klokken er masseprodusert i Kina og gallerister i Arizona vil stille ut kunstverkene hans.

– Reaksjonene der ute er svært motiverende. Tidligere hadde jeg forbilder innen tech, nå er visst jeg et forbilde for andre.

Eirik har lenge tråkket sine egne stier, og er utradisjonell også i møte med utfordringer. Han er av typen som føler pur glede over å måtte navigere i tett tåke.

– Jeg er overraskende komfortabel med å stange hodet i veggen gjentatte ganger. Ut av tåken kommer det lærdom og løsninger, og jeg elsker hvordan verden ser ut da.

Se karrieremulighetene dine i PWC her!

Likte du denne saken?

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom året 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2021

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, Coop, IKEA, PWC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Font