Sporhunnen


Sporhunnen


Lorena Carthy-Wilmot (29) er på mange måter definisjonen av mangfold: Innvandrer, homofil og hørselshemmet.

Den tøffe oppveksten i Peru, hvor hun måtte skjule sannheten om seg selv, har gjort henne god til å avsløre andre.

Lorena Carthy-Wilmot (29) er på mange måter definisjonen av mangfold: Innvandrer, homofil og hørselshemmet.

Den tøffe oppveksten i Peru, hvor hun måtte skjule sannheten om seg selv, har gjort henne god til å avsløre andre.

– Svik, uærlighet og kriminalitet irriterer meg. Det å avsløre urett er blitt en sterk drivkraft. Jeg vil vise at det ikke lønner seg, sier Lorena Carthy-Wilmot, med besluttsom mine.

I jobben som digital etterforsker i PwCs granskningsavdeling har hun teknologi og tålmodighet som sine viktigste våpen, på nitid jakt etter lov- og regelbrytere med penger som motiv for sin uredelighet.

– Jeg har sett kriminalitet på nært hold i hjemlandet mitt og har utviklet evnen til å tenke som en kriminell. Det hjelper å se en sak fra ulike perspektiver, sier Lorena.

I overlevelsesmodus

Oppveksten i den peruanske storbyen Trujillo bar preg av et samfunn med høy kriminalitet, tradisjonelle kjønnsrollemønstre og homofobe holdninger. Lorena er lesbisk. I tillegg mistet hun hørselen som barn.

Begge deler ble uglesett av omgivelsene.

– Jeg måtte skjule mye om meg selv. Selv for min egen mor. Dermed ble skam- og skyldfølelse en daglig plage, forteller Lorena.

– Jeg passet ikke inn i kulturen i Peru. Jeg trodde at ingen andre var som meg. Det kjentes så fortvilende tøft at valget til slutt sto mellom å reise derfra eller å avslutte livet.

Overlevelsesinstinktet vant og for ti år siden dro hun til USA for å jobbe som aupair.

People in nature, Flash photography, Natural landscape, Smile, Plant, Branch, Tree, Wood, Happy, Sunlight

Et mangfoldig samfunn vil hjelpe alle til å bli mer tolerante. Det at noe er forskjellig betyr ikke at det er galt eller feil, det er bare annerledes, mener Lorena Carthy-Wilmot. Foto: Benjamin A. Ward

Alle legger igjen digitale spor

Hindringene Lorena møtte i oppveksten, bruker hun aktivt i jobben sin i dag. Blant annet er hun blitt god til å «lese» et rom og analysere kroppsspråk.

– Jeg ser etter små tegn som endringer i oppførsel eller toneleie. Evnen til være føre var og planlegge for alt som kan skje er også nyttig, sier 29-åringen.

Jobben starter når en kunde mistenker at ansatte eller andre har gjort noe galt. Sporene er digitale og innsamling av bevis fra PC-er, servere og mobiler står sentralt. Konfidensialitet, vanntett dokumentasjon og solid etterprøvbarhet er av stor betydning i etterforskningsprosessen.

På kontoret, i PwCs lokaler i Bjørvika i Oslo, er begrep som kryptering, speilkopiering, teknologisk etterretning og gjenskaping av data en naturlig del av språket.

– Alle legger igjen digitale spor. Min jobb er å finne dem, forteller den betrodde etterforskeren.

Et levende mangfold

I PwC opplever Lorena å kunne utgjøre en forskjell – på flere hold.

På jobben kan hun være seg selv og si det hun mener.

– Jeg har en direkte dialogstil. Det er befriende å kunne være åpen, ærlig og til og med kritisk når det trengs, sier hun.

Valget av PwC som arbeidsgiver, var en smart avgjørelse, forteller hun. Lorena begynte i selskapet som trainee mens hun fullførte det siste året av bachelorstudiet i digital etterforskning.

Jobben som digital etterforsker i PwCs granskingsavdeling krever nøyaktighet og utholdenhet. På jakt etter å avdekke uredelighet og urett, benytter Lorena sin velutviklete teft og digitale sporsans. Foto: Benjamin A. Ward

Kollegene i PwC beskriver en inspirerende personlighet som går til oppgavene med handlekraft og lidenskap, enten det er å avsløre økonomisk kriminalitet eller som initiativtaker for et norsk LHBT-nettverk i det multinasjonale selskapet.

– Nettverket heter Shine og vi arbeider for en rettferdig, inkluderende kultur og trygge rom for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle i PwC, noe jeg selv aldri fikk oppleve i Peru, sier Lorena.

– Et mangfoldig samfunn vil hjelpe alle til å bli mer tolerante. Det at noe er forskjellig betyr ikke at det er galt eller feil, det er bare annerledes. Jeg er selv et eksempel på levende mangfold, legger hun til med et bredt smil.

Woody plant, Jeans, Sky, Cloud, Leaf, Branch, Tree, Mountain

Med PwCs lokaler i Bjørvika som hovedbase, vil Lorena Carthy-Wilmot utgjøre en forskjell. Hun ser for seg en fremtid som innebærer enda flere kolleger og interessante, globale etterforskningsoppdrag. Foto: Benjamin A. Ward

Inkludering i praksis

I Peru jobbet hun som frivillig og hjalp gatebarn. Motivasjonen var todelt: Hun ville både være en god datter gjennom å kompensere for sine «feil», samtidig var erfaringen en vei ut av hjemlandet og til jobben som aupair i USA.

– Mitt endeløse strev etter å være den perfekte datter førte meg tross alt til noe godt. Til et nytt liv.

Om fem år ser Lorena for seg at hun jobber med enda flere kolleger i etterforskningslaben, og med globale saker. Både hodet og hjertet hennes vil også fortsette å engasjere seg for rettferdige, inkluderende arbeidsmiljø og samfunn.

– Jeg håper mennesker i større grad kan se seg selv i andre og respektere hverandre mer. Vi kan fint sluttet å snakke om hvor nødvendig mangfold og inkludering er, men heller praktisere det.

Likte du denne saken?

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom året 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2021

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, Coop, IKEA, PWC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Font