Stjerne
i sikte

Med den sjeldne kunnskapsmiksen astrofysikk, kjoledesign, dataprogrammering og musikk, forener Marte Wegger (28) vitenskap og analytisk presisjon med kreativitet og estetikk.

Solobservatoriet på Harestua i Lunner kommune ble åpnet i 1954 og er Norges største astronomiske anlegg. Her lærte Marte Wegger blant annet om stråling fra solen. Foto: Benjamin A. Ward

– Hvis jeg er usikker på om jeg tør eller klarer noe, spør jeg meg alltid: «Kommer du til å se tilbake og angre hvis du ikke gjør det?», sier Marte Wegger, teknolog i PwC.

– Dersom svaret er noe annet enn nei, satser jeg høyt uansett hvor skummelt eller vanskelig det virker. Det er bedre å prøve og kanskje mislykkes, enn å ikke prøve og aldri få vite hva som kunne ha skjedd, utdyper hun.

Denne livsfilosofien har ledet henne inn på et stort spenn av stivalg. Det å være knallhard på å følge egne interesser, og ha valgfrihet til å lytte til både magefølelsen og hjertet, er viktig for 28-åringen.

– Etter mitt syn gjør mange interesser og kunnskapsområder meg allsidig, glad og anvendelig, både i livet og i karrieren, sier hun blidt og slår ut med armene så det knirker i skinnjakken.

Ved siden av jobben hos den globale kunnskapsgiganten, designer og syr hun kjoler, lager og fremfører egen musikk samt maler bilder.

Dessuten vet hun mer om asteroider, kometer og planeter enn de fleste.

Marte C. Wegger (28)

  • Bor: På Grünerløkka i Oslo
  • Stilling: Teknolog i PwC Norge
  • Utdannelse: Bachelor i fysikk og astronomi og Master i astronomi på Universitet i Oslo. Academy Professions Degree i Fashion Design ved VIA University College, Danmark
  • Aktuell: Har deltatt i utviklingen av en ny nettside som bygger på en digital rapport med klimamål for Miljøstiftelsen Zero og Skift. Denne nettsiden skal kunne konsumeres av alle, fra studenter til politikere
  • Beste jobbegenskaper: Problemløser med digitalt og kreativt tankesett. Ser raskt muligheter og forbedringspotensial

Astrofysikk innebærer mye observasjoner, dataanalyse, koding og programmering. Den kunnskapen benytter Marte Wegger til det fulle i tech-jobben i PwC. Foto: Benjamin A. Ward

Romfølelsen

Marte vokste opp ved havet utenfor Tønsberg, og var et utpreget nysgjerrig og kreativt barn som skrev dikt, tegnet, malte og som ikke nølte et sekund med å opptre med både dans og musikk.

– Jeg elsket også å sitte stille og se ut mot havet, eller aller helst opp på stjernehimmelen. Så lenge jeg kan huske har jeg hatt en dragning mot verdensrommet.

– Det var, og er, ekstremt fascinerende. Det å lære om livsløpet til en stjerne, hvordan tiden oppfører seg annerledes i nærheten av et sort hull, eller at man kan observere Big Bang ved å se på den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Det var som magi, bare på ekte, sier hun.

Innerst inne bar hun på en drøm om å bli astrofysiker, men de astronomiske ambisjonene skulle først våkne til liv et tiår senere.

Tvil om retningsvalg skremmer ikke Marte Wegger. Da velger hun å stole på magefølelsen. Foto: Benjamin A. Ward

To streker

Marte Wegger hadde nemlig flere interesser, og sterkest på den himmelen lyste kjoledesign. På ungdomsskolen tegnet hun brudekjoler til alle jentene i klassen, og planen var klar: En kometkarriere som brude- og selskapskjoledesigner.

Denne kreative stien tok henne helt til mote- og designstudier i Danmark. Men med tiden, mellom nål og tråd i kunst- og kulturbyen Herning, dukket tvilen opp: «Er dette det rette yrket for meg?».

– Jeg ble usikker på om en kreativ og mer svevende yrkesretning, i en bransje jeg opplevde var preget av noe spisse albuer, ville gjøre meg lykkelig, sier Marte.

– Savnet etter mer konkrete problemstillinger, det å bruke hjernen på en problemløsende måte og kunne sette to streker under svarene, ble sterkere, forklarer hun.

Marte trosset omgivelsene og gikk fra å studere menneskeskapt skjønnhet til å studere noe som alltid har vært og for alltid vil bli.

Frykten for det krevende astronomistudiet ble overvunnet.

– Heldigvis har jeg alltid stolt på meg selv. Magefølelsen ble så sterk at jeg ikke hadde annet valg enn å prøve. Det var skremmende i starten. Jeg måtte ta ekstra matte og fysikk, og tørre å tenke i en helt annen retning enn tidligere, sier Marte.

Sky, Cloud, Travel, Tree

Læren om astronomi er vitenskapen om universet utenfor jorden. Marte Wegger opplever at den er nyttig i arbeidet med å finne svar og bedre forstå ulike hendelser og problemstillinger. Foto: Benjamin A. Ward

Tech i bredden

Astrofysikk innebærer mye dataanalyse, koding og programmering. Det er en spisskompetanse hun til daglig benytter i en bred vifte av oppgaver og prosjekter i Tech-avdelingen hos det anerkjente rådgivnings- og kompetansehuset.

– Men hvorfor valgte du PwC fremfor å fortsette med astrofysikk?

– Jeg følte meg mett på akademia etter masteroppgaven og hadde lyst til å prøve noe helt nytt. Det var litt tilfeldig at jeg søkte meg til PwC, men etter det første intervjuet fikk jeg et veldig godt inntrykk og likte muligheten det ga til å teste mange ulike ting og videreutvikle meg.

– I PwC følte jeg at jeg kunne lage meg et bredt grunnlag. Det virket som et fornuftig og riktig sted siden jeg ikke visste nøyaktig hva jeg ville jobbe med.

Nå har Marte jobbet ved hovedkontoret i Bjørvika i et drøyt år. Der føler hun seg både sett og hørt og får kombinert sine kreative og analytiske evner.

– Jeg får frihet og muligheter til å styre mye av min egen karrierevei gjennom å kunne velge hva slags prosjekter jeg vil jobbe på. Det er rom for å lære nye ting og utforske egne interesseområder.

Fire kjappe

Favorittstjerne?

– Betelgeuse. Rundt den var det spekulasjoner om den kom til å bli en supernova-eksplosjon i vår levetid. Den tilhører stjernebildet Orion og er den niende mest lyssterke stjernen på nattehimmelen.

Hvem kunne du tenke deg å gi et spark bak?

 – Helseministeren. Helseordningen for psykisk helse er ikke bra nok. Her må noe skje.

Hva burde vi snakke mer om?

– Kvinnehelse. Det er flott at det er blitt mer søkelys på området de siste årene, men vi trenger enda mer forskning og kunnskapsdeling. Mange kvinner sliter i stillhet med noe de trolig kan og bør få hjelp med.

Hvordan får du tid til alt?

 – Jeg er flink til å strukturere og planlegge tiden min, og ser lite på tv. I tillegg styrer jeg hobbyene mine i perioder slik at jeg bare holder på med én av dem om gangen etter jobb.

Nye perspektiver

Hun beskriver miljøet som ungt og sosialt og kollegene som smarte og morsomme.

– Det er kanskje ikke så mange som vet at man kan jobbe i PwC med en bakgrunn fra for eksempel fysikk eller matematikk, men det er altså mulig i Tech-avdelingen, sier Marte.

Der får hun fordype seg i ulike programmeringsområder og kan kombinere estetikk med teknologi. I sitt seneste prosjekt bidro 28-åringen i utviklingen av en til nettside som formidler viktig informasjon om klimamål.

Martes fem viktigste kjøreregler på jobb

  • Tør å tenke nytt og dele idéer og tanker med andre
  • Si ja til oppdrag og prosjekter selv om det kanskje føles litt skummelt og ukjent. Man lærer så utrolig mye av det
  • Bygg nettverk på tvers av avdelinger. Plutselig er det noen i en annen avdeling som kan akkurat det du trenger hjelp med
  • Gi uttrykk for hva du har lyst til å lære mer om og jobbe med. Hvis andre vet hva du vil, er stor sjanse for at du blir lyttet til og hentet inn når muligheten dukker opp
  • Vær hyggelig og imøtekommende med kollegaer. PwC legger stor vekt på at det skal være et veldig bra sted å jobbe, så det er viktig å bidra til god trivsel

– I prosjektet jobbet jeg med front-end programmering og samarbeidet med avdelingene våre innen bærekraft og tjenestedesign. Slike oppgaver opplever jeg som givende og verdifulle, sier hun.

Inspirert av universets uendelige mengder stjerner, har Marte Wegger våget å utforske og oppdage sin egen unike vei, og funnet mening ved å forfølge ulike interesser og åpne for nye perspektiver.

– Jeg tenker at vi mennesker har godt av å forstå at vi er en del av noe større enn oss selv.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.