Stormtatt

I krysningspunktet mellom bærekraft og lønnsomhet gir Sophie M. L. Selstad (29) vind i seilene til næringslivets ferd over i det grønne skiftet.

Den eksotiske ekspedisjonen langt til havs under fjerne himmelstrøk ble en øyeåpner for Sophie M. L. Selstad. Hun tiltrekkes av havet og har samtidig stor respekt for det. Foto: Benjamin A. Ward

– De enorme verdenshavene er nøkkelen til et bedre klima, men lider fordi vi mennesker setter våre egne behov foran samfunnet og kloden. Vi må løfte blikket mot konsekvensene det har for fremtiden, sier Sophie.

Selv ble hun i fjor med på et eksotisk, maritimt tokt for å utvide horisonten og ta situasjonen i nærmere øyesyn.

I den lille seilbåthavnen Rosenli utenfor Stavanger sentrum dupper fritidsfartøyene fredelig på rekke og rad. Sophie står støtt om bord i seilbåten hun og samboeren disponerer.

Sophie Marie Louise Selstad (29)

  • Bor: Eiganes, Stavanger
  • Stilling: Seniorkonsulent i PwC, Stavanger
  • Utdannelse: Master i Business & Administration fra Amsterdam, med fordypning i bærekraft og finans.
  • Aktuell: Krysset Atlanterhavet som en del av «One Ocean Expedition». Havekspedisjonen er et bredt, tverrfaglig partnerskap av utdannings- og forskningsmiljøer, politikere og næringsliv. PwC bidrar blant annet med grunnlaget for et transparent klimaregnskap for ekspedisjonen.

Seilingen og havet tok henne bokstavelig talt med storm for syv år siden.

– Min første tur med en stor seilbåt gikk i stiv kuling fra Amsterdam til Stavanger. Det var lyn og torden, og jeg elsket det, sier 29-åringen.

– Det var urmennesket mot elementene. Det å kjenne de sterke naturkreftene, gynge med, trygg på skipet og mannskapet, men samtidig proppfull av adrenalin, var befriende.

Til daglig er Sophie seniorkonsulent hos kunnskapsgiganten PwC. Der hjelper hun bedrifter med å forstå og nå sitt fulle potensial innen miljø og klima, etikk, forretningsstyring, samfunnsutvikling og innovasjon.

– På den måten kan jeg både skape verdier og utgjøre en forskjell, sier hun.

Stavangerjenta Sophie tar alltid med gjestene sine til det ville og vakre området Solastranden på Nord-Jæren, en ekte naturperle i Rogaland. Foto: Benjamin A. Ward

Verdifull rettesnor

Etter masterstudier i Nederland, med fordypning innen bærekraft og finans, lette Sophie etter en fremtidig arbeidsgiver som føltes rett. Med grunnverdier som integritet, nytenkning og samarbeid, traff det globale kompetansehuset PwC hennes hjerte nærmest.

De verdiene bruker hun som et kompass.

– Når jeg kommer inn døren, er bedriftene lydhøre og har gjerne tatt det første steget mot en mer bærekraftig strategi. De ser også at det går an å tjene penger på det, forteller Sophie.

– Vi synliggjør helheten, øker forståelsen og tilrettelegger for samspill mellom alle involverte parter.

For Stavangerjenta, som lenge var speider og som på sommerstid fikk smaken på båtlivet ved familiehytta på Sørlandet, har bærekraft med årene blitt en fanesak.

– Særlig havet tiltrekker meg. Det er svært viktig, og jeg har stor respekt for det.

I fjor førte dette henne ut på en ekspedisjon langt til havs, under fjerne himmelstrøk.

Sophie har vært speider og startet tidlig med seiling. Med årene er bærekraft blitt en fanesak for henne. Foto: Benjamin A. Ward

En flytende ambassadør

«One Ocean Expedition» er en jordomseiling som pågår med det norske seilskipet Statsraad Lehmkuhl.

Frem til sommeren neste år vil seilasen ha beveget seg 55.000 nautiske mil og vært innom 36 ulike havner, som en flytende ambassadør med mål om å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

PwC er en del av det tverrfaglige partnerskapet av utdannings- og forskningsmiljøer, politikere og næringsliv, og bidrar blant annet til at klima- og bærekraftregnskapet er utarbeidet i henhold til beste praksis og holdes løpende oppdatert og tilgjengelig for dem som følger ekspedisjonen.

Sophie meldte raskt sin interesse og har vært en del av teamet fra start, både i kartleggingsfasen og på hvilke områder ekspedisjonen skal rapportere. Den månedslange etappen hun selv deltok på i oktober i fjor, gikk fra spanske Gran Canaria til karibiske Curacao.

– I havet kunne vi se klynger med søppel og rester av fiskegarn. Det brer dessverre om seg og er et trist skue.

Om bord var det 120 forskjellige personligheter fra ti ulike land.

– Det er ingen steder å gjemme seg på en seilskute. Et vaktlag består av 40 ulike liv og meninger, samtidig har alle en klar oppgave, alle må jobbe sammen og alle er like viktige, forklarer Sophie.

Skipet har sin egen bærekraftundervisning om bord og gjør klimaberegninger i havet underveis.

Sophie ledet flere workshoper.

– Det var en salig blanding av leger, vegetarianere, en rik investor, studenter, politikere, en jurist, pensjonister, yrkesfiskere og marinebiologer. Det ble mange fine, tøffe diskusjoner og gode refleksjoner – både under og etter samlingene, forteller hun.

– Helheten er mer enn summen av alle delene. Det gjelder jo på mange områder.

Den grønne genseren ble strikket på den månedslange ferden med Statsraad Lemkuhl fra Gran Canaria til Curacao. Foto: Benjamin A. Ward

Los og pådriv

Sophie har snart jobbet tre år i PwC, og da hun første gang fikk nyss om seilasen og arbeidsgiverens rolle, plukket hun umiddelbart opp telefonen og ringte til Hanne Sælemyr Johansen. Sistnevnte er partner i PwC og har en sentral rolle i selskapets bærekraft-team bestående av revisorer, rådgivere, klimaeksperter, tech-hoder og prosjektledere.

– Sophies engasjement kom krystallklart gjennom røret. Dette ville hun være med på, forteller hun.

Fire kjappe

– Hva bør vi snakke mer om?

– Hvordan motarbeide den naturlige trangen til korttenkt egoisme i en verden drevet av forbruk og en «mye vil ha mer»-mentalitet.

– Når får du lyst til å gi opp?

– Jeg kjente så smått på den følelsen i våres, at ingenting hjelper skikkelig. Det gir mindre mening å lage gode bærekraftrapporter dersom de brukes til grønnvasking heller enn reelle forbedringer.

– Hvem vil du gjerne gi et spark bak?

– Babyboomer-generasjonen. De trenger ikke å forbruke all den luksusen de går og vasser i.

– Har du et livsmotto?

– «Enten så går det godt, eller så går det over».

PwC-partneren mener innsikt og tverrfaglighet er veien å gå for å løse klimautfordringene.

– Bærekraft er komplekst og krever samarbeid. Fullstendige data gir nødvendig innsikt for å kunne drive endring. Informasjon man har tillit til er kritisk for å sikre at man tar de riktige beslutningene, sier Hanne Sælemyr Johansen.

Hun understreker også viktigheten av åpenhet og troverdighet, hvilket er bærebjelker i alt PwC arbeider med.

– Om bedrifter skal regnes som tillitsaktører, må de være villige til å gjøre ting transparent og riktig. Våre rådgivere har dermed en viktig samfunnsoppgave i det å lose næringslivets trygt over i det grønne skiftet.

På jobben i PwC gir Sophie næringslivet vind i seilene på ferden over i det grønne skiftet. På fritiden nyter hun å mestre naturkreftene med seilbåten hun og samboeren disponerer.
Foto: Benjamin A. Ward

Brutal skånsomhet

For Sophie er oppgaven klar. Hun fortsetter kampen for naturen der hun kan.

– Om vi ønsker å redde kloden, kommer mange til å måtte ta upopulære valg, på alle nivåer. Om vi er skånsomme med naturen, har vi en sjanse. Dersom vi forbruker og forlyster oss som nå, går det ikke, sier hun.

– Alt bør dessuten skje på kort tid, for vi er allerede sent ute. Gode klimaregnskap med fullstendige data er et viktig steg i riktig retning. Ellers vet man ikke hva man skal ta tak i.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.