Den avgjørende magefølelsen

Musikkprodusent, DJ, skuespiller og businessmann. Men først og fremst er Thomas Gullestad «nerden» som har gjort business av sitt tunnelsyn.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX / FOTO: ALEXANDER BENJAMINSEN

–Jeg kunne vært en sjukt bra taxisjåfør.

Thomas «Fingern» Gullestads fingre trommer raskt på rattet mens han manøvrerer en Lexus ES trygt på kryss og tvers gjennom Oslos gater. Det er hans første gang i nye ES, men han har kjørt Lexus privat i årevis. I bilen har han sin lille frisone fra kona Jenny, datteren Åse og alt annet.

– Her finner jeg lukene i hverdagen der jeg kan være alene med musikken, sier Gullestad.

Musikk og rytme er fellesnevneren for det meste han gjør – enten det er som en tredjedel av Klovner i Kamp, hiphop-gruppa som var med å endre norsk musikk for alltid ved årtusenskiftet. Eller som en av våre mest ettertraktede skuespillere om dagen, med hovedroller i tv-serien «Oljefondet» og filmen «Den 12. mann».

Suksessgründer

Mindre kjent er det at Gullestad parallelt med suksessen har ledet et av Oslos raskt voksende oppstartsselskaper. I LiveQube er Gullestad daglig leder, og inntil nylig hovedeier med nær halvparten av aksjene.

– Jeg så driftfine lokaler der de hadde brukt enorme summer på det visuelle – og hvor ting skal plasseres. Men ingen virket å ha tenkt på at lyd er minst like viktig, sier Gullestad om selskapet som har blitt kåret til Gaselle flere ganger de siste årene.

Han hentet selv inn de første kundene, og har fått med seg musikkinteresserte folk på laget til å levere den beste lydopplevelsen spesialtilpasset til hver butikk.

– Musikk er mønster folk kan forholde seg til. Mennesker søker mønster, og det er lyden som skaper opplevelsen og binder alt sammen. Det er den som får folk til å føle seg bra, sier Gullestad.

Han vender ørene til rytmene fra musikkanlegget - og oppmerksomheten mot Oslos gater på utsiden av bilvinduene.  

– Jeg har grublet på det; Kjenner jeg byen så godt at jeg kunne kjørt fra politiet?

Han lar spørsmålet henge i luften – og nevner i forbifarten at han nylig spilte inn en biljaktscene til tv-serien «Oljefondet» i USA.  

– I så fall gjelder det å kunne alle de små triksene.

Lexus kjører fra konkurrentene

Lexus kan alle de små triksene. For syvende året på rad har Lexus de suverent mest fornøyde kundene i AutoIndex' årlige undersøkelse. Avstanden fra Lexus og ned til nummer to er dobbelt så stor som mellom de øvrige bilmerkene som deltar i undersøkelsen. For Lexus handler det om å yte det lille ekstra.

Intens interesse

En gammel platespiller i kjelleren til en kompis, og nåværende komiker, Henrik Thodesen var startskuddet for «Fingerns» musikkarriere på 90-tallet. Gullestad var hekta og kjøpte sine to første platespillere.

Hundrevis av timer med gnikking og gnukking senere ble han kåret til Norgesmester i DJ-ing i 2001. Samtidig vekket den raskt voksende hiphop-sjangeren interessen til den unge Michael Jackson-fanen på Bekkelaget. Spesielt festet han seg ved de tunge og suggererende hiphop-rytmene – som kjennetegnet latin-amerikanerne i Funkdoobiest. Et band som var med å gjøre hiphop til noe mer enn en aktivitet for mørkhudede menn i store amerikanske byer.

– Jeg var opptatt av å bli best – og gikk med tunnelsyn i mange år. Det gikk fra timevis med terping til å lage musikk, sier «Fingern» - og setter et eget ord på det; «å nerde». Et ord som på den tiden kunne stemple deg som litt asosial og utenfor.

 Men for Gullestad har evnen til «å nerde» lagt grunnlaget for alt han gjør i dag. 

– Det er noe jeg har naturlig i meg. Det å finne min ting – og bruke enormt med tid for å bli god. For meg handler det om å være ærlig med seg selv, og drive med det en liker aller best. Da vil man også blomstre som person, fremhever han. 

Han tilskriver også suksessen både i filmbransjen og i næringslivet til nerde-evnen. Det var hans intense interesse - og utallige timer i DJ-boksen som ga ham ideen om å grunnlegge oppstartselskapet LiveQube som i dag strømmer musikk til 1500 butikker over hele Europa.

– Jeg så at det var mye rar musikk i butikkene som ikke stemte med brukerne de ønsket å tiltrekke seg. Og tenkte rett og slett at jeg har god musikksmak, og at dette kan jeg levere, sier Gullestad.

Våger du det lille ekstra?

Lexus handler om omtenksomhet og gjestfrihet. Det handler om å våge å berøre ved å gjøre det lille ekstra. Detaljene som får deg til å føle deg hjemme. Et sete som senkes i det motoren slås av, en kopp kaffe som viser at du er ventet eller en flaske med drikke når du skal prøvekjøre den siste modellen. Vi ser at våre kunder setter pris på akkurat det!

Kulturbyggeren

«Nerdingen» i kjelleren ga Gullestad plass i hiphop-gruppen Klovner i kamp, og snart var han i gang med å lage egen musikk.

– Å lage musikk handler om noe annet. Du må velge tempo, den følelsen, den lyden. Fra å følge med på de beste DJ-ene i verden, måtte jeg gjøre valg.

Men valgene førte også til et brudd med norsk raps rådende kultur – og mindreverdighetskomplekser overfor de kjente rap-artistene på andre siden av Atlanteren.

– Da vi slapp det første norskspråklige rap-albumet, lurte mange på hva slags kommersiell greie dette var, sier Gullestad.

Og da Klovner i Kamp inviterte med seg andre fremadstormende norske rappere til minifestivalen Norwegian Hood i 2001 var det kontroversielt.

– Det var folk som ikke møtte opp. Men de som var der heiet.

At de samtidig la seg ut med det etablerte norske rapmiljøet, tenkte de ikke så mye på.

– Vi følte ikke at det var å våge. I stedet var vi opptatt av å inkludere folk, at det skulle være plass til alle – og at alle skulle få en plattform å uttrykke seg på. Vokser kulturen, så vokser miljøet og blir større enn en selv. Det måtte skje på et tidspunkt, sier han. 

Den avgjørende magefølelsen

At det hele ble en suksess er det ingen tvil om. I tiden etter strømmet – ifølge ham selv – «tonnevis» av demo-taper fra land og strand ned i postkassa til «Fingern» og de andre medlemmene i Klovner i Kamp. Arrangementet gjorde dem til ledestjerner for en ny norsk rap-generasjon.

– Tidlig i karrieren gjorde jeg stadig valg der jeg var 100 prosent skråsikker. Når jeg nærmer meg 40 vakler selvtilliten oftere. Jeg begynner å tenke på om jeg burde gjøre det annerledes.

I sommer begynte han å skate. Som en slags 40-årskrise. Når vi møter ham hinker han fortsatt rundt på krykker etter en ulykke i skatehallen rett før jul. For selv om mye har gått Gullestads vei her i livet – er han stadig på jakt etter å erobre nye arenaer. Finne nye steder han kan utnytte sin intense vilje til å «nerde».

Og som regel går det bra. Med sans for rytme – og en ydmyk innstilling til verden – peker karrieren fortsatt riktig vei. Som da skuespillerkarrieren skjøt fart etter et tilfeldig møte i en heis. For Gullestad vet at det verken holder å ha flaks eller å kopiere de beste.

– Jeg vet at all trening og erfaring gjør meg stadig bedre. At jeg hele tiden flytter grensene, og at resultatene som regel blir bedre siden jeg har et høyere nivå inne.

– Det heter at gode artister kopierer, mens store artister stjeler. De lar seg inspirere, låner litt her og der – og skaper noe nytt ut av det. Dit kommer jeg ikke uten å stole på magefølelsen, sier Gullestad.

Å skape den gode følelsen

Kort fortalt handler Lexus om å forutse kundenes behov - og å vise en betingelsesløs respekt og omsorg. En omsorg som varer så lenge du kjører Lexus. Og sørger for at de velger Lexus gang etter gang. Derfor har også Lexus Norges desidert mest lojale sjåfører.