Unik tilgang til fjelltopper med ski og seil

De aller beste naturopplevelsene får du ved å pakke skibagen og seile til toppturer i Nord-Norge.

– Med båt kommer du deg til unike steder du ellers ikke ville hatt tilgang til, sier skientusiastene Vilde Nordli og Ole Kristian Strøm.

Video: Mammut

Landskapet er kjent for å være blant de vakreste i verden. Bratte, dramatiske fjell, som stiger opp fra havet og store værkontraster har tiltrukket friluftsentusiaster fra fjern og nær i mange år. Denne landsdelen har flere, spektakulære naturområder, som står på bucketlisten til mang en friskus lokalt og nedover i Europa. Vilde Nordlid og Ole-Kristian Strøm kan betegnes som erfarne friluftsentusiaster, med flere toppturer med ski som ballast i sekken. De var med i et reisefølge på fem som reiste på ski og seil-tur med den bærekraftige turoperatøren MarineWide. I mars 2022 dro de på tur til Lyngen, nabokommunen til Tromsø. 

– Det var en flott opplevelse, men allerede på seilasen fra Tromsø til Lyngen opplevde mannskapet en av de tøffeste seilasene de har vært med på. Vi hadde mye vær på turen vår, forteller Vilde.

Ole-Kristian bor i Hemsedal og har mest erfaring med motorbåt, og gledet seg til å få mer erfaring med seilbåt.

- Den følelsen av å bevege seg helt stille på sjøen ved hjelp av vinden er veldig kul. Man bor tett, og tar del i seilasen, sier han.

- Jeg er sjødyktig og blir sjeldent sjøsyk, så både jeg og resten av reisefølget ble raskt en del av mannskapet og satt til å dra i seil og etter hvert styre båten. Vi kom fort inn i det, og syntes det var spennende og lærerikt, fortsetter han.

Vilde Nordlid og Ole Kristian Strøm står på kaia og er klare for topptur og nedfart i Uløytinden i Lyngsalpene. Foto: Martin Andersen/ Mammut. Video av Sigurd Salberg Pedersen.

Røff start

Med kveldsmørke, kraftig vind og høy sjø fikk reisefølget kjørt seg allerede på første etappe av opplevelsen. Men de kom trygt i land og la seg til kai på Uløya.

– Det var en røff start. Du får kjenne elementene tett på kroppen ikke bare på topptur, men også når du forflytter deg. Jeg følte meg trygg hele veien og følte meg i ett med elementene og at vi mestret dem, og det var veldig gøy, forteller han engasjert.

Vind, snø og tåke var været de våknet opp til på fredagen. Den første fjelltoppen på planen var Uløytinden, og de startet dagen med frokost i båten før reisefølget kledde godt på seg og festet skiene i sekken. Lokale brukte ord som brutalt om forholdene i fjellet, men Vilde, Ole-Kristian og resten av gjengen er godt fjellvante. Med snøføyke og tåke var sikten dårlig, så de måtte bruke navigasjon for å vite hvor de skulle gå.

– Det som er så fantastisk med været nordpå er at det plutselig snur. Så da vi hadde kommet et godt stykke oppover i fjellet stilnet vinden og tåken lettet. Det var fortsatt grått og tungt skydekke, men vi hadde plutselig nydelig utsikt og kunne se terrenget vi var i, sjøen og de massive, sorte fjellformasjonene på andre siden av fjorden. Det var helt utrolig, sier Ole-Kristian.

– Det er et ellevilt landskap, og det var kult å få utsikten etter å ha kommet litt opp i fjellet, sier Vilde.

I stedet for å utsette seg for rasfare, som også var et element i området de beveget seg i, bestemte han og følget at de skulle droppe og gå helt opp til toppen. Nedfarten startet derfor tidligere enn planlagt.

Ski og seil-kombinasjonen gir friluftsentusiaster mulighet til å nå destinasjoner man kun når ved båt. Men man har ingen værgaranti, og må bruke bekledning og utstyr av høy teknisk kvalitet. Foto: Martin Andersen/ Mammut.

Viktig med grundig research

– Vi fikk mye ut av turen selv om den var preget av været, sier Vilde.

Ole-Kristian er enig.

– Vi hadde gjort nøye og grundig research i forkant, både med tanke på kart og værmelding. Vi ville gjøre det så trygt som mulig. Derfor var det unison enighet om at det ikke var noe poeng å gå lengre oppover, at nedfarten ville bli bra fra der vi befant oss, sier han.

Snøen i det øverste partiet var ikke så bra, men de fikk et godt snølag på midten, og ganske våt vårsnø i den nederste delen mot kaia. De sto helt ned til seilbåten, og ble møtt av mannskapet med kald drikke og et ferdig tilberedt måltid.

Neste steg var å finne den beste lokasjonen for lørdagen ved å se på værmeldingen. De valgte å seile til Lyngseidet for å få le fra vinden.

– Lørdagen var også preget av dårlig vær, sier Vilde.

– På lørdagen våknet vi opp til snø, så vi valgte et trygt område å gå i. Innen vi kom oss på ski hadde snøen blitt til regn. Vi gikk mot Rørnestinden, men med regn, tåke, vind og dårlig sikt valgte vi å søke ly i en turisthytte halvveis opp på fjellet, sier Ole-Kristian.

Der hadde flere italienere og andre turister også søkt ly, og med spekepølse og vin i sekken fikk reisefølget både en skjenk og skinke før de vurderte forholdene som så dårlige og usikre med tanke på skred at de valgte å snu.

– Det var uaktuelt å pushe grensene siden vi visste at det var skredfare i Lyngen, sier han.

I denne type vær er teknisk og riktig bekledning samt utstyr alfa og omega for om turen er gjennomførbar eller ikke. Ytterbekledningen må være både vann- og vindtett. Det er sentralt med godt utstyr på slike turer. En god skalljakke og skallbukse, med for eksempel Drytech eller Gore-Tex, er helt nødvendig. Samt ull innerst og ett mellomlag, og kanskje det viktigste: Tørre skift i sekken!

Ole Kristian Strøm, Vilde Nordli og resten av følget fikk full uttelling for å ha startet turen midt på natten. De nådde toppen av Koppangbreen akkurat i tide til å nå værvinduet med sol. Foto: Martin Andersen/ Mammut.

Fant et værvindu

Det var viktig for dem å finne et tidspunkt hvor været var bedre for søndagen, så etter å ha studert værmeldingen på lørdag fant de et værvindu klokken 8 søndagsmorgen i området ved Koppangdalen og Koppangbreen. Det krevde at de sto opp klokken tre på natten og startet turen opp etter en liten frokost og kaffekopp i byssa.

– Vi var godt forberedt med kart, navigasjon og utstyr. Sekken var pakket og alt var klart. Siden vi skulle på bre hadde vi med ekstra utstyr i sekken som stegjern, isøks og ekstra tau, sier Vilde.

De tar på seg fullt klatreutstyr med isskruer, sele og tau før de spenner på seg skiene. I bekmørke går følget med hodelykter innover den trange Koppangdalen, og følger navigasjon mot Koppangbreen. De nærmer seg breplatået med mange, spisse tinder, og i kanten av breen møter de en massiv isfront med blåis, som de kun ser konturene av i mørket.

– Det begynner å lysne når vi kommer forbi brefronten, og det er da vi skal inn i skiterrenget. Det er veldig bra timing, for det gir oss mulighet til å lage snøprofiler i snøen for å sjekke stabiliteten. Med tanke på skredfare ønsker vi å gjøre nøye vurderinger før vi beveger oss videre, forteller Ole-Kristian.

Vilde Nordlid bestiger Koppangbreen med stegjern og isøkser. Etter mye dårlig vær fikk de endelig sol, og en knallbra nedfart i puddersnø. Foto: Martin Andersen/ Mammut. Video av Sigurd Salberg Pedersen.

Endelig litt sol

Alt tyder på at snøen er stabil, og ferden går videre oppover til en ny flate, hvor det er en kjempestor bolle nesten 360 grader, hvor du kan kjøre i veldig mange ulike himmelretninger.

– Vi gikk en og en og festet skiene i sekken og brukte stegjern og isøks for å komme på toppen. Om det skulle komme skred var det tryggest å gå en av gangen, sier han.

Etter at alle er på toppen lager de en ny snøprofil, som viser at det ikke er trygt der de står. De tar på fellene og sklir på fellene ned til neste platå og forflytter seg til andre siden av bollen. Der viser snøprofilen et mye bedre resultat, og de bestemmer seg for å stå ned fra denne kanten.

– Det ligger et snølag med tørr, fin snø på om lag 50 centimeter, og vi innser at det som kom ned som regn der vi var dagen før kom ned som snø her. Solen sprekker igjennom skylaget i det vi står nedover, og det er helt vanvittig flotte forhold og utsikt.

Godt fornøyde

Vilde, Ole-Kristian og følget får en time med sol og vindstille, og har truffet rett i forhold til værmeldingen. De nyter hvert minutt av den flotte naturopplevelsen, og er fornøyde med innsatsen de har lagt ned for å få denne nedfarten.

– Da vi skulle ned igjen møtte vi noen andre ved breen, og da hadde været snudd. De hadde også fått med seg værvinduet, men rakk ikke å komme opp i tide, forteller han.

Alt i alt ble turen en stor opplevelse, til tross for mye vær, dårlig sikt og skredfare i fjellet.

– Fredag og lørdag endte vi opp med å ta kortere turer, og søndagen ble en mer krevende og innholdsrik tur, sier Vilde.

– Vi hadde utstyr og bekledning etter forholdene, gjorde nøye research og tok ingen unødig risiko med tanke på skred. Lyngen er et flott område å reise til med båt og utforske, også fikk vi en kjempeopptur med den ene timen med sol, sier Ole-Kristian. Naturen og opplevelsene vil alltid ha en verdi både i øyeblikket og i ettertid helt uavhengig av værforhold. De nordnorske sorte, snøkledde fjellformasjonene, som stikker opp fra havet, setter spor i tåke, sludd og solskinn. 

Bilder og video er produsert for Mammut med dronetillatelse fra Statsforvalteren.

Husk å velg riktig utstyr til turen:

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.