MYRKDALEN

Heftige hverdagsfjell

Tindeveilederen har vært på fjelltopper verden rundt.

På hjemmebane velger Stein Falsen Møller likevel Myrkdalen.

– Jeg vil gi barna sjansen til å oppleve skiglede, sier han.

Foto: Sverre Hjørnevik

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

– Myrkdalen fikk en plass i hjertet mitt allerede for 19 år siden.
Året er 2003, og ryktet om et sagnomsust pudderparadis på Voss må sjekkes ut.

Den erfarne fjellguiden og toppturentusiasten Stein Falsen Møller pakker raskt sammen feller og skiutstyr og kjører de bratte svingene fra Bergen til Voss.

Sports equipment, Sky, Cloud, Snow, Slope, Hat, Glove, Ski

Fjellguiden og toppturentusiasten Stein Falsen Møller fant sitt skiparadis i Myrkdalen. Foto: Privat

– Alt som var her den gangen var et knøttlite skitrekk. Jeg tok det et stykke opp i terrenget, og begynte å gå i den uberørte løssnøen.

Oppover i fjellsiden, utenfor løypene, sier Stein som ble frelst fra første stavtak. Siden har han fortsatt å komme hit. Enten privat, for å trene eller i jobben som skredinstruktør og guide.

I Myrkdalen er det muligheter for både aktiv fritid med og uten ski på beina, familiekos og friluftsopplevelser. Foto: Sverre Hjørnevik

Hyttedrøm i 2022

Nå er det sønnene Eirik (9), Sondre (5) og Iver (2) som snart suser nedover løypene i lek og moro, slik pappa har gjort i årevis. Det er i alle fall håpet.

Sammen med samboer Ane har han kjøpt hyttetomt i Hagamyra med innflytting i desember 2022.

– Vi venter i spenning, og er veldig utålmodige med å komme i gang med byggingen, sier han.


Steins fem beste skitips

1. Bruk tid på å jobbe med skiteknikk i slalåmbakken. Det får du igjen for på toppturer og frikjøring i variable snøforhold. En dag med skilærer kan være en god investering.

2. Skaff deg kunnskap om skredfarevurdering og kameratredning før du starter med toppturer. Ta gjerne et skredkurs.

3. Ha alltid med vindsekk og en varm jakke på ski utenfor løypene og på topptur. Det er utstyr som redder liv om du skulle være uheldig.

4. Sørg alltid for å ha nok strøm til mobiltelefonen ute på tur. Det er et svært viktig hjelpemiddel hvis du trenger hjelp.

5. Viktigst av alt: Ta en tur til Myrkdalen etter snøfall! Det kommer du ikke til å angre på!

Paret gleder seg til å flytte inn i hytta, og skape minner sammen med familien. Invitere venner. Kose seg på kjøkkenet. Lage mat sammen. Titte ut på hvite fjelltopper gjennom store vindusflater.

– Drømmen er å gå rett i skoene og ut og opp på toppene. Og kjenne ettermiddagssolen steke i hytteveggen etterpå.

I den nye hytta har de allerede valgt å oppgradere kjøkkenet.

– Vi koser oss veldig når vi lager mat. Min spesialitet er hjemmelaget pizza og fredagstaco, og Ane er glad i viltkjøtt. Også lager hun verdens beste pasta carbonara.

Hang til bratte heng

Paret ønsker at Myrkdalen skal bli deres «nærfjell».

– Vi vil tilbringe helgene et sted vi er sikret snø. Et sted vi kan dra til uten lange bilturer og mye styr før vi kommer oss av gårde. Med de klimaendringene vi har nå, hvor alt ser ut til å bli mildere og våtere, vurderer vi Myrkdalen som det mest snøsikre stedet innenfor to timers avstand hjemmefra i Bergensområdet, sier Stein.

Han elsket barndommens uteliv i granskogen i Krokstadelva utenfor Drammen, men nå kan han ikke tenke seg noe bedre enn bratte vestlandsfjell. Han kaller seg topografi-flyktning.

– Det beste med skikjøring er at jeg glemmer alt annet. I hver eneste sving jeg setter er jeg totalt til stede i øyeblikket.

Det var først i militæret på Setermoen i Bardufoss at Stein ble introdusert for fjellski og klatring. Og siden har han alltid vært på jakt etter brattheng og urørt snø. Etter geologiutdannelse og 12 år som fagansvarlig for redning i Aak Safety, jobber han nå som redningsteknisk rådgiver i Norsk Luftambulanse.

I Myrkdalen finner du Vestlandets mest komplette skisenter og masse urørt fjell, natur og pudderføre. Foto: Sverre Hjørnevik

Klart for skiglede

Som leder for en alpin redningsgruppe på fritiden og sertifisert tindeveileder er nærhet til fjellet noe han har ønsket seg lenge. Foreløpig ser han for seg at familien vil boltre seg mest i skianlegget. Barna skal få skiferdighetene på plass før pappa tar dem med på frikjøring og toppturer.

– Gleden over å være ute betyr mye for Ane og meg. Det ønsker vi å bringe videre til barna. Kanskje opplever de den samme skigleden som oss? Ved å kjøpe hytte her legger vi i alle fall til rette for at de kan gripe den sjansen. Så får vi bare håpe at de kaster seg ut i det, bokstavelig talt!

Helårsdestinasjon Myrkdalen

Skisesong fra november til mai og sykkelsesong fra mai til november.

Vestlandets mest komplette skisenter 30 kilometer nord for Voss i Vestland fylke. 2 timer fra Bergen, Sogndal og Geilo og 6 timer fra Oslo.

Kjent for å være den mest snørike destinasjonen i Fjord-Norge.

Skianlegg: 9 heiser, 22 nedfarter fordelt på 28,5 km preparerte, varierte løyper og offpiste-terreng. To nye skitrekk er under planlegging.

30 km preparerte langrennsløyper, inkludert 5 km lysløype.

Myrkdalen er også velegnet for fjellski og toppturer.

Aktiviteter: Hundekjøring, aking, kanefart, self-timer-løype, skred og frikjøringskurs, topptur med guide, isfiske, konserter og underholdning for barn.

Overnatting og servering: Ski inn - ski ut hotell, hytter/leiligheter, 3 restauranter og 5 kaféer.

Myrkdalen Fjellandsby ble etablert i 2002 med 30 hytter og vil i 2022 bestå av 1000 fritidsboliger med kommunal godkjenning for å bygge totalt 3750 enheter.

Sentrum har sportsbutikker, serveringssteder og treningssenter.

Adresse: Myrkdalen Fjellandsby, Torggata 14, 5713 Vossestrand.

Likte du denne saken?