Satser alt på å gjøre hverdagen din enklere

Noen gjør litt mer enn andre når de får en god idé – de setter den ut i live.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

ALLE FOTO: ANITA ARNTZEN

Du husker kanskje hvordan de mildt sagt kompliserte oppgjørene etter hytteturen med gjengen foregikk før Vipps? Eller hvordan det var å taste inn de endeløse rekkene med KID-nummer i nettbanken før regningene begynte å dumpe inn som eFaktura? Og er du gammel nok, er kanskje turene til banken for få betalt regninger fortsatt et fjernt minne.

Sånn er det jo ikke lenger. Den digitale revolusjonen innen betalingstjenester har gjort hverdagen betydelig enklere. Nå tæpper vi i butikken og kjøper bussbillett i appen. Særlig enklere kan det ikke bli?

Joda, mener et knippe norske gründere: De satser alt på å gjøre hverdagen din enda enklere.

For hva om du kunne få alle kvitteringer digitalt i stedet for på papir når du handler i butikken? Eller hva om du kunne by på noe sprudlende i glasset til en venn som du vet feirer en merkedag på en restaurant et helt annet sted i verden? Eller hva med en morsom app som hjelper deg til sunnere privatøkonomi? Eller en mer rettferdig måte å gi deg en helt oppdatert kredittvurdering på?

Flere av deltagerne i Nets Fintech Pitch følger spent med på presentasjonen på scenen før de selv skal i ilden. Foto: Anita Arntzen

Nye muligheter

Eksemplene over er ikke tilfeldige. De er hentet fra noen av deltagerne som denne høsten deltar i konkurransen Nets Fintech Pitch.

– Vi ønsker å ha fokus på nye, spennende selskaper som jobber innen betalingssektoren, men også på tvers av sektorer for å utnytte mulighetene som ligger i PSD2 og «open banking», sier Georg Olav Ramstad i Nets.

Uttrykk som «PSD2» og «open banking» er de siste årene blitt helt sentrale i alle diskusjoner om fremtidens finansbransje. Forklaringen er som følger:

Et helt nytt lovverk, kombinert med at Norge allerede er blant verdens mest digitaliserte samfunn, gjør nemlig at mulighetene for å etablere nye, digitale finanstjenester er større enn noen gang tidligere. EUs betalingstjenestedirektiv PSD2, som trådte i kraft i Norge i midten av september, har ført til at bankene ikke lenger har enerett til å kunne gjennomføre betalinger på vegne av kunden. 

Endringen av lovverket blir dessuten sett i sammenheng med en trend som ofte refereres til som «open banking», der tradisjonelle finanstjenester flyttes ut av banken og deles til andre tjenester – eller at bankene tar tjenester fra eksterne tilbydere inn i sine tradisjonelle bankprodukter.

Denne utviklingen baner vei for nye typer aktører i finansbransjen - aktører som gjerne omtales som finansteknologiselskaper – eller bare «fintechs».


Juryen er samlet for å avgjøre hvilke tre pitcher som går videre til finalen. Foto: Anita Arntzen

Former finansbransjen

Betalingstjenesteleverandøren Nets, som sammen med norske banker har bygget opp det norske betalingssystemet slik vi kjenner det i dag, har bygget en ny plattform som gjør det enklere for både bankene og nye fintech-aktører å utnytte mulighetene som nå åpner seg.

Under Nets Fintech Pitch på Mesh i midten av oktober fikk totalt ni spesielt inviterte fintech-selskaper presentere sine forslag til nye finanstjenester som kan utnytte de nye mulighetene som oppstår fremover.  

– På samme måte som vi tror at disse selskapene vil være med på å forme finansbransjen i årene som kommer, tror vi at plattformer som vår Open Banking Access vil være nøkkelen for å knytte selskaper sammen på tvers av bransjer, sier Ramstad.

I forbindelse med innføringen av betalingstjenestedirektivet PSD2 høsten 2019 har Nets utviklet tjenesten Open Banking Access.

Bakgrunnen er at PSD2 forutsetter at alle banker gjør kontoinformasjon og utføring av betaling tilgjengelig for godkjente tredjeparter, som andre banker eller fintechselskaper. Ved å bruke Open Banking Access kan tredjepartene enkelt koble seg til samtlige banker i Norden.

På denne måten slipper tredjepartene å opprette en kobling mot hver enkelt bank, men kobler seg i stedet på en sentral og sikker løsning levert av Nets.

I løsningen finnes det en egen sandkasse der utviklere kan utforske og teste koblingen mot bankene.

Les mer om Open Banking Access her

FAKTA NETS OPEN BANKING ACCESS

Juryen, som i tillegg til Ramstad fra Nets består av Elisabeth Haug fra Vipps, Kristine Ursfjord fra Sparebank 1 og Espen Agdestein fra Idékapital, hadde valgt ut de ni bidragene fra rundt tyve påmeldte.

De ni gründerne som du kan lese om under, konkurrerte om tre plasser i finalen: 

BillKill


Gründer:

Sonni Christine Jakobsen


Produkt / tjeneste:

Bill Kill er en ny «gamified personal banking app» som har fokus på kunnskap innen privatøkonomi og finansielle tjenester laget på unge voksnes premisser. Vi kjemper for forbrukernes sak i møte med finansinstitusjoner gjennom å tilby kunnskap som gir kontroll og bevisstgjøring rundt egen økonomi, slik at alle kan oppnå «Financial Zen».


Nettsted:

billkill.no

BizBot


Gründer:

Didrik Martens


Produkt / tjeneste:

BizBot bygger en heldigital plattform som gjør det enklere for selskaper å holde oversikt over sine aksjonærer/aksjebok, utestående konvertible lån, opsjoner og avtaler og å kommunisere med styret, aksjonærer og ansatte. I tillegg digitaliserer og automatiserer vi juridiske prosesser som for eksempel rettet emisjon når selskaper skal hente kapital, kjøp/salg av unoterte aksjer, styreendringer med mer.


Nettsted:

bizbot.com

Goscore


Gründer:

Daniel Isdal Furset


Produkt / tjeneste:

Goscore kombinerer mulighetene fra PSD2 med erfaring og kompetanse innenfor maskinlæring, programutvikling og finans til å innovere innenfor kredittrisikovurdering. Dette gjør vi for at bankene skal kunne møte sine kunders økende krav om mer personlige kundeopplevelser. Vi leverer realtidsdata til banken om deres kunders finansielle status, slik at bankene kan gjøre informerte vurderinger av risiko, automatisere sine lånesøknadsprosesser og skape skreddersydde, personlige tilbud til sine kunder basert på kundens privatøkonomi.


Nettsted:

goscore.me

Insurance Revolution


Gründer:

Heine Korneliussen


Produkt / tjeneste:

Insurance Revolution har som mål å samle alle forsikringer i en tjeneste - uavhengig av forsikringsselskap. I tjenesten får man oversikt over alle forsikringsvilkår, man kan sammenligne priser, gjøre endringer i eksisterende forsikringer og få tilbud om nye forsikringer. Tjenesten vil også inkludere tilbud om rådgivning fra uavhengige eksperter.


Paytag


Gründer:

Oskar Martinsson


Produkt / tjeneste:

Paytag vil utvikle en tjeneste hvor du gjennom sosiale medier kan markere spesielle hendelser eller gi noen en hyggelig overraskelse. Se for eksempel for deg at din beste venn har oppdatert statusen sin med at han feirer bryllupsdag på en restaurant i London. Med Paytag får du tilgang til menyen på restauranten og kan overraske vennen og hans ektefelle ved å for eksempel spandere et glass med bobler. Samtidig blir statusen hans oppdatert med gaven fra deg.


Tjommi


Gründer:

Henrik Johannessen


Produkt / tjeneste:

Når du kjøper et produkt med «prisgaranti» har butikken lovet at de skal være billigst, eller gi deg mellomlegget tilbake. Vanligvis må du selv dokumentere prisendringen, og gå tilbake til butikken og få pengene dine. Med Tjommi-appen kan du enkelt ta bilde av kvitteringene dine, så gjør dette seg selv. Appen tråler da internett og finner prisendringer. Hvis Tjommi finner endringer får du differansen tilbake rett på konto mot 20% finnerlønn til Tjommi.


Nettsted:

tjommi.app

Ping Data


Gründer:

Øystein Dalan


Produkt / tjeneste:

I dag brukes i hovedsak data fra skattelistene – og nytt av året gjeldsregisteret – for å gjøre en kredittvurdering av et foretak eller en privatperson. Ping Data utvikler en ny løsning som gir en helt oppdatert kredittvurdering basert på transaksjonshistorikk og maskinlæring. Transaksjonshistorikk kan brukes til både manuell og automatisk vurdering av risiko. Tjenesten verifiserer inntekt, gjeld, og betalingsvaner for inntil 365 dager tilbake i tid. Vi ønsker å levere løsninger tilpasset kreditt-risikovurdering, utleie, offentlige tjenester m.m.


Nettsted:

pingdata.no

Ping Data


Gründer:

Øystein Dalan


Produkt / tjeneste:

I dag brukes i hovedsak data fra skattelistene – og nytt av året gjeldsregisteret – for å gjøre en kredittvurdering av et foretak eller en privatperson. Ping Data utvikler en ny løsning som gir en helt oppdatert kredittvurdering basert på transaksjonshistorikk og maskinlæring. Transaksjonshistorikk kan brukes til både manuell og automatisk vurdering av risiko. Tjenesten verifiserer inntekt, gjeld, og betalingsvaner for inntil 365 dager tilbake i tid. Vi ønsker å levere løsninger tilpasset kreditt-risikovurdering, utleie, offentlige tjenester m.m.


Nettsted:

pingdata.no

Unite Living


Gründer:

Christian Wierød


Produkt / tjeneste:

Unite Living er en plattform som blant annet knytter utleiere sammen med tjenesteleverandører innenfor fintech og proptech. Plattformen forenkler og digitaliserer prosessen i forbindelse med signering av leiekontrakt og fakturering av leietager. Neste steg er helautomatisk opprettelse av depositumkontoer. Deretter skal første måneds husleie og depositum kobles mot en tjenesteleverandør som sørger for at leietaker får en digital nøkkel som gir tilgang til boligen når første husleie og depositum er betalt. Når leietaker åpner døren første gang, åpnes inflyttningsprotokollen og vi har fjernet behovet for at utleier må møte opp ved overtakelse.


Nettsted:

uniteliving.no

Zeipt


Gründer:

David Alexandre Salvail


Produkt / tjeneste:

Zeipt har som mål å erstatte papirkvitteringer i fysisk varehandel gjennom å tilby en automatisert tjeneste for kvitteringer. Med Zeipt kan konsumenter motta sine kvitteringer i realtid direkte i nettbanken, bokføringsprogramet og/eller i sin betalingsapp.


Nettsted:

zeipt.com

– Jeg er en ihuga open banking-entusiast og en fintech-entusiast. Etter å ha hørt de ni pitchene ble jeg ikke noe mindre entusiastisk. Jeg skulle gjerne tatt med alle de ni pitchene til DN Fintech. Men etter å ha jobbet oss grundig gjennom alle de ni bidragene har vi funnet tre som vi mener har gjort seg ekstra fortjent til å gå videre, sier juryeleder Georg Olav Ramstad i Nets.

Juryen landet til slutt på at det er Ping Data, Unite Living og Zeipt som får presentere sine pitcher i finalen 13. november.

Du kan møte de tre oppstartsselskapene – og høre finalepitchene deres – på Nets Startup Zone på konferansen DN Fintech på The Hub i Oslo 13. november

Likte du denne saken?