På tur med roer og fridykker Martin Helseth:

– Dette må være Norges vakreste prøvekjøring

Martin (28) bor i Oslo, men er ålesunder på sin hals. For å hedre hjemtraktene, og inspirere til en litt annerledes kjøretur, har han samlet sine favorittdestinasjoner i en kjørerute for Polestar.

– Vi skal innom kjente steder, men også noen skjulte perler, sier den olympiske roeren, som i 2022 ble hedret av Ålesund kommune for sitt miljøengasjement som søppelplukkende fridykker.

Alle foto: Einar Aslaksen/Polestar

Kjærligheten til fridykking startet da han var 11 år. Siden den gang har interessen fortsatt å vokse. Det samme har miljøengasjementet. Sammen med dykkerklubben i Oslo arrangerer han ryddeaksjon flere ganger i måneden.

– Til nå har 30 tonn marint avfall blitt ryddet under aksjonene. Under den største fellesaksjonen i år samlet vi omtrent ett tonn, sier Martin.

Etter en kaffe fra caféen Racoon setter Martin seg i bilen, klar for en kjøretur i strålende Ålesund-sol. Neste stopp er nordover og det storstilte veiprosjektet Nordøyvegen, som sto klart høsten 2022. Den nye veien og broen forbinder 2700 mennesker på Lepsøya, Haramsøya, Flemsøya/Skuløya, Fjørtofta og Harøya med fastlandet.

Og på Lepsøybrua starter det hele på spektakulært vis.

Litt senere befinner vi oss på en annen av Martins favoritter, nemlig Ulla-sundet.

– Her ser man rett ut i havgapet. Det er vill natur og vind som slår inn fra nord og vest. Jeg har alltid vært glad i å komme hit fordi man har fin utsikt på alle kanter. Også er det et supert sted for fridykking, sier Martin, og speider etter dykkemuligheter.

Om du vil prøvekjøre til Martins favoritter i Ålesundsområdet, kan man enkelt velge destinasjonene via Google-integrasjon i infotainmentsystemet i Polestar 2.

Energi på havbunnen

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på hva som rører seg under overflaten. Det høres kanskje ikke helt intuitivt ut, men det er på dypet at jeg virkelig finner roen. Jeg blir tvunget til å være til stede.

Fra rene linjer i Ålesund sentrum til viltvoksende, vakker natur, her er det elementene som bestemmer. Der båter finner sjøen, som ved Lepsøyrevet, er livet under vann mer egnet for andre ting – som fridykking.

Og Martin har flere fridykkings- og naturperler på lager.

– Stranden Sandvika på Flemsøy/Skuløy er nydelig, perfekt for en pause eller for fridykking, sier Martin.

Han drar på seg tørrdrakten, pakker ut harpunen og rusler mot havgapet. Det tar ikke lang tid før hodet forsvinner ned og svømmeføttene kommer opp. Et minutt senere bryter han overflaten med en flyndre på harpunspissen.

– Jeg varierer hva jeg gjør under et dykk. Noen ganger har jeg en harpun i hånden, andre ganger et bildekk, sier Martin.

Pendler-moped

Tilværelsen som fridykkende søppelplukker kommer på toppen av et aktivt liv som proff-roer.

Selv om Martin ikke er en utpreget bilperson, innrømmer han at bil frister mer enn før som hjelp i hverdagen. Hans personlige transportfavoritt er riktignok noe mindre: En el-moped. Fra basen på Nordstrand i Oslo, kan man se Martin fartende rundt på el-mopeden, fullpakket med utstyr – til treninger, konkurranser og fridykking.

– Jeg tror faktisk jeg er oppe i 50 kilometer daglig på den lille mopeden, sier Martin, som forteller at han gleder seg til å teste Polestars egen el-moped CAKE Makka.

Ny rolle etter Tufte

Kjøreturens kulisser veksler mellom åpent hav, flatt landskap og ruvende fjell. Ålesunds øy-bakgård byr på det meste, inkludert et ladestopp.

Liggende mot havgapet på Finnøy, finner man Finnøy Bryggehotell, omgjort fra et gammelt fiskemottak og handelssenter. Vi rusler inn på restaurant Sjøhuset og får tildelt orkesterplass ved et av vinduene.

Ifølge Martin serverer Sjøhuset verdens beste fiskesuppe. Her reflekterer han videre om hverdagen, og om økt ansvar.

– Idretten kan til tider være ganske A4. Jeg tror jeg blir et bedre menneske av å få lov til å holde på med noe annet enn bare roing. Under vann finner jeg ro og får satt ting i perspektiv.

Noe som trolig kommer godt med i hans nye lederrolle.

– Som eldst på laget har jeg en annen rolle nå enn da jeg rodde med for eksempel Olaf Tufte. Da var det vanskelig å ta en lederrolle, og man tok heller beskjeder, sier Martin og ler.

Nå er det Martin som setter standarden for at laget skal prestere best mulig. Ikke helt ulikt hvordan han tenker under vann.

– Jeg har lyst til å gjøre en forskjell, men det klarer jeg ikke kun ved å rydde i havet. Problemet løses på overflaten, der plasten kommer fra, sier Martin.

– Derfor er jeg glad for å samarbeide med Polestar, som representerer verdier jeg kan stå bak. Også gjør de transport i hverdagen litt lettere for meg, sier Martin, og reiser seg fra bordet.

Livet på begge sider av overflaten står for tur.

Her er Martins favoritter:

Ulla-sundet. Forbinder Haramsøya og Skuløya med en smal vei med havet tett på både fra nord og sør.

Alle foto: Einar Aslaksen/Polestar

Ulla fyr. Et fyrtårn i naturskjønne omgivelser ytterst mot havgapet. Det er mulig å bestille overnatting i fyrmesterboligen.

Lepsøya. Den sørligste av Nordøyane. Toppen av øya er 490 m.o.h., og er en fin fjelltur som gir god utsikt.

Sandvika. En sandstrand som man store deler av året vil kunne ha for seg selv. Lys finkornet sand med et rikt dyreliv.

Skuløya. Kalles også Flemsøya. Det bor 500 innbyggere på øya, og også denne øya har en fin fjelltopp på 492moh.

Finnøy. Den nordligste av Nordøyane og denne kjøreturens siste stopp. Om badetemperaturen oppleves som i det kjøligste laget er det mulig å besøke badelandet «Håp I Havet», som har basseng med havutsikt.

Lepsøybrua. Norges lengste brospenn i stål og har en seilingshøyde på 41m. Under broa er det en sterk tidevannsstrøm som skyller over det grunne Lepsøyrevet.

Video: Polestar

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.