Fartsfylt 75-åring og stilikon

Porsche-historien er full av store øyeblikk, drømmer og modige valg.

Ikke helt ulikt idrettskarrieren til Aksel Lund Svindal.

Helt siden den første modellen rullet ut fra et lite verksted i Gmünd i Østerrike for 75 år siden, har Porsche vært trendsettende og banebrytende innen ytelse, design og kjøreglede – og fått en status som stilsymbol innen populærkulturen.

I bunn og grunn er Porsche realiseringen av drømmen om den perfekte sportsbilen, og grunnlegger Ferdinand «Ferry» Porsche uttrykte det enkelt:

– «I begynnelsen så jeg meg omkring og kunne ikke finne drømmebilen, så jeg bestemte meg for å bygge den selv».

Resultatet ble Porsche 356/1 – og resten er historie.

Den erfarne racerbilsjåføren, Formel 1-kommentatoren og biljournalisten Atle Guldbrandsen har testkjørt hele viften av dagens Porsche-modeller.

I vinter krysset han India med en Porsche Taycan.

Automotive tire, Motor vehicle, Smile, Car, Hood, Wheel

Atle Guldbrandsen, racerbilsjåfør, Formel 1-kommentator og biltester. Foto: Privat

– For meg har Porsche alltid vært selve drømmebilen, og det tror jeg gjelder for svært mange. Selv hadde jeg plakater av Porsche 911 på barnerommet, og nå opplever jeg at Porsche er i ferd med å befeste sin posisjon som fremtidens drømmebil, ved at de også produserer heftige elektriske biler, sier han.

– Porsche har alltid vært trofast mot sitt DNA, som er at alle modellene skal være morsomme å kjøre. Det lykkes de med. Man må ikke sitte bak rattet på en 911 eller en Cayman for at det skal være gøy. Det er fryktelig gøy å kjøre en Taycan også, understreker Guldbrandsen.

Motor vehicle, Automotive design, Mercedes-benz 300sl, Tire, Car, Wheel, White, Hood
Flash photography, Automotive design, Motor vehicle, Black, Window, Black-and-white, Standing, Style

Fra 1948 til 2023. I syv tiår har Porsche vært bilmerket som tok veiene med storm og som fortsatt får bilentusiasters hjerter til å banke ekstra hardt verden over. Sonja Henie er bare en av flere norske celebriteter og kjendiser som opp gjennom tidene har kjørt en Porsche. Foto: Porsche

Drømmedriv

I Norge er Porsche-drømmen ettertraktet for mange. En kan spørre seg hva som er hemmelighetene bak merkets vedvarende appell og popularitet?

Atle Guldbrandsen har noen svar.

– Hvis man ser bort fra forhistorien med Volkswagen, så startet Porsche som en sportsbilprodusent, men som etter hvert også produserte sportslige familiebiler. Det tror jeg gjør at man fortsatt forbinder Porsche med sportsbiler, sier han, og utdyper:

– Andre har begynt med produksjon av familiebiler, og kommet med sportsbiler etter hvert, men har da ikke fått det samme imaget som Porsche. Mens andre igjen kun produserer sportsbiler, som ikke er like brukervennlige.

Den rutinerte eksperten påpeker også at Porsche alltid vært et «superbilmerke», sammen med et knippe italienske merker, men at Porsche samtidig er blitt kjent som mer brukervennlig og pålitelig.

Automotive tire, Motor vehicle, Alloy wheel, Car, Hood, Yellow
Automotive lighting, Motor vehicle, Alloy wheel, Tire, Car, Hood, Azure
Automotive lighting, Motor vehicle, Alloy wheel, Tire, Car, Hood, Bumper
Automotive lighting, Motor vehicle, Alloy wheel, Tire, Car, Hood

Med sikker sans hva som beveget seg i kulturen har Porsche gjennom årene lansert farger som har knyttet bånd med tidsånden og skapt sin egen identitet. De fleste historiske Porsche-farger er fremdeles tilgjengelige, og spennet er vidt. For oss nordmenn er det hyggelig å konstatere at også vi er representert — med Oslo Blue. Foto: Porsche

– Det er for eksempel null problem å sette vinterdekk på en Porsche 911, noe som kanskje har gjort Porsche mer oppnåelig og praktisk enn konkurrentene. Samtidig har merket fortsatt den auraen som et superbilmerke skal ha, sier han.

Nettopp allround-egenskaper, presisjon, fart, aerodynamikk og adrenalin er fellestrekk som også alpinhelt Aksel Lund Svindal kjenner seg godt igjen i. Etter en forrykende karriere helt i toppen av verdenseliten, la fartskometen konkurranseskiene på hylla til fordel for nye, inspirerende eventyr.

Porsche-ambassadør Aksel Lund Svindal på vei mot nye actioneventyr. Foto: Katagrama

Maks adrenalin med full kontroll

Han begynte å stå på ski da han var tre år, og siden den gang har Lund Svindal tilbakelagt et utall fartsfylte kilometer nedover snødekte bakker – og vunnet kilovis med edelt metall.

I både alpin og billøp handler det ikke bare om å komme i mål på kortest mulig tid, det handler også om å yte hundre prosent under vanskelige forhold over tid.

– Livet som toppidrettsutøver er så tettpakket at man må ha kontinuerlig fokus. Som alpinist må du være topp konsentrert om oppgaven, om å mestre risiko og yte ditt beste. Fremover vil jeg la meg begeistre av nye ting, sier Aksel Lund Svindal.

– Jeg vil ha tid til familien, og mer tid til inspirasjon sammen med kule folk.

Lund Svindals nye karriere utenfor alpinbakkene består av mye forskjellig: Jobben som programleder for «Mesternes mester», skifilmer og flere styreverv fyller dagene. Han drømmer fortsatt om opplevelser. I naturen og på veien. Både rolige dager og andre fylt med full action.

Dessuten er han offisiell Porscheambassadør.

Aksels favoritter

Favoritt-Porsche:
– 964 RS. Fordi den er vakker og rå å kjøre.

Favorittfarge:
– Ruby Star.

Drømmetur:
– Her velger jeg en tur gjennom Dolomittene. Et fantastisk vakkert område, og man kan nyte italiensk matkultur i alle de små landsbyene man kjører gjennom. Det er uslåelig.

Human body, Outerwear, Arm, Photograph, White, Muscle, Product, Black, Neck, Sleeve

– Det er fantastisk gøy for en som har vært oppslukt av bil helt siden jeg var guttunge. Jeg kjente igjen alle merkene før jeg kunne lese og skrive. Jeg har vært på Porsche-fabrikken og gjort en del prosjekter med Porsche i Tyskland, blant annet Taycan-lanseringen, forteller han entusiastisk.

– Jeg elsker Porsche, det er helt rått at verdens beste sportsbilmerke nå tar føringen i innfasingen av elbil. Det viser at selskapet tar fremtiden på alvor, sier Aksel Lund Svindal.

Matchende, helelektrisk Porsche Taycan i grønn, norsk natur. Foto: Marius Beck Dahle

Elektriske råskinn

Som et logisk girskifte på veien mot en bærekraftig bilpark og motorsport innledet sportsbilprodusenten i 2019 et nytt hovedkapittel i selskapets historie med sin første helelektriske sportsbil og en spesialfabrikk for elbiler i Tyskland.

Der ble det første utslippsfrie råskinnet, Porsche Taycan, utviklet. Bilen ble avduket på en spektakulær verdenspremiere og er en milepæl for et selskap som har som mål å bli utslippsnøytrale innen 2030.

Mens Taycan-modellene i stor grad er et resultat av el-racerne Mission E og Mission E Cross Turismo, er visjonen for helelektriske racerbiler tatt ett skritt videre med Mission R – den nye elektriske konseptracingbilen.

Med over 1000 hestekrefter og en toppfart på 300 km/t er dette en av de kraftigste bilene noensinne. Atle Gulbrandsen var den eneste skandinaven som fikk testkjøre den nye konseptbilen.

Det skjedde i Los Angeles for halvannet år siden.

– Jeg benyttet anledningen til å teste ut 0–100 med en gang, og det er det villeste jeg har opplevd bak et ratt noensinne. Aldri hadde jeg trodd at en bil kunne akselerere så fort, sier han.

– Bilen overbeviste meg om at elektriske biler i fremtiden kommer til å gå fortere og være morsommere å kjøre enn alle verdens fossilbiler, legger Gulbrandsen til.

1948 – 365/1:

Porsche 365/1 Roadster fikk innvilget kjøretillatelse i juni dette året. Den lette sportsbilen med midtstilt Volkswagen-motor oppnådde en toppfart på 135 km/t, og gjennomførte allerede 11. juli en hurtig demonstrasjonsrunde i et gateløp i Innsbruck.

1951 – Konkurranse

Porsche fikk sitt internasjonale gjennombrudd med seier i sin klasse i 24-timersløpet i Le Mans. Det var første gang Porsche deltok i det klassiske utholdenhetsløpet.

1952 – Emblemet:

Porsche-emblemet har vært symbolet for merket siden 1952. Merket er designet av Porsches designingeniør Franz Xavier Reimspieß, og symboliserer bedriftens røtter og kvaliteten og dynamikken i produktene.

1965 - Janis Joplin:

«My friends all drive Porsches», sang Janis Joplin. Men dette gjaldt ikke bare vennene hennes – hun eide også en Porsche 356 SC – rikt dekorert av hennes roadie Dave Richards. Briefen gikk ut på å formidle «universets historie» i alle regnbuens farger.

1993 – Boxster

På Detroit Motor Show i 1993 ble den fremtidsorienterte Boxster presentert. Designet hadde ekkoer av 550 Spyder-raceren, og tre år senere ble gateversjonen entusiastisk mottatt av media, forhandlere, importører og kunder.

2019 – elektrisk avduking av Taycan

Porsche avduket sin første helelektriske sportsbil på en spektakulær verdenspremiere på tre kontinenter samtidig den 4. september 2019.

I anledning 75-års jubileet arrangerer Porsche en stor feiring på Rudskogen Motorsenter lørdag 9. september.

Der kan interesserte oppleve tidenes største parade med Porscher i Norge, få med seg premieren på den nye kortfilmen «A High Speed Portrait» med Aksel Lund Svindal, og en stor utstilling som er sendt til Norge fra Porsche-museet i Stuttgart.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.