PULL DOWN

TRENINGSTYPENE

– Treningsformene som avslører ditt yrkesliv

En sunn sjel i et sunt legeme er ikke bare idrettens motto. Det burde definitivt vært yrkeslivets motto. All forskning viser at hjernen funker best når den er trent. Og det er mange veier til Rom. Går du på treningssenter spotter du kjapt de ulike yrkesgruppene. 

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

pulldown.png

Tim Ferriss «The 4-hour body» og Bertrand Larssens «Bli best med mental trening» er for bruksanvisning å regne. O2-jegeren starter dagen med et ikke ironisk krigsrop foran speilet og tilhørende tromming på skjortebrystet med to åpne knapper for mye. Varmer helst opp til ledermøtet med Tour de Finans fra Asker til Barcode. Kronisk i aerob-sone, argumenterer gjerne for at belastningsskader og restitusjonstid er konspirasjonsteorier.  Det er lett å humre av O2-jegeren, men han har kommet dit han er i karrieren nettopp fordi han er utholdende. Dyktig er han også, kanskje litt for dyktig iblant. Han kunne med fordel brukt en del av treningen til å redusere stressnivået - eksempelvis på timer som FLX, Yin Yoga og Yoga for Athletes.

02-jegeren

Toppleder (48) i Barcode

A line of text in a paragraph.

Kontroll-entusiasten

Konsulent (35) uten fast kontor

Har styr på livets matematikk og logger kosthold, vekt, puls, søvn og fører digital treningsdagbok i tre-fire ulike apps. En av dem har hun utviklet selv, et slags Strava møter Vektklubben møter Olympiatoppen. For konsulenten som aldri rekker å bli en integrert del av arbeidsmiljøet før neste oppdrag, har logging blitt en slags virkelighetsflukt. Til tross for at hun gjør det meste riktig på gymmen, er også det en solo-aktivitet. Kontroll-entusiasten bør delta i et par faste gruppetimer der hun kan finne tilhørighet, som for eksempel Crosstraining eller Dance Aerobics. Hun har naturligvis tenkt tanken, men er livredd for å gi fra seg kontrollen til en instruktør. Et par timer med PT kunne muligens fungert som eksponeringsterapi. 

Løfter vekter som Möet, ofte og høyt over hodet. Bicepscurl er hovedfokus uansett dag i uka. Det er med trening som med «effektivt» boligsalg; eksteriør is king, det ække så nøye om det er mugg i kjeller'n så lenge ingen ser det. Prosessen er med andre ord uinteressant for Protein-prinsen. Han har kroppsfasong som en vandrepokal og flexer skamløst på Sørenga sommeren gjennom - helst med en shake i den ene hånden og vitamin-is i den andre. Protein-prinsen er som navnet tilsier; ekspert på kosttilskudd og derfor like rå på anbefaling av en god Pinot Noir - som hvilken smak på BCAA-pulveret som går best til kylling og brokkoli. 

Har ennå ikke kommet dit at fortiden innhenter, det gjør den forøvrig snart og han kan med fordel ta sikte på å trene mer balansert. Kondisjon og beintrening har så langt vært et fremmedord, der ligger det et uforløst potensial. Som forskningen forteller oss, booster riktig trening humør og selvfølelse - noen timer Indoor running, Bootylicious og Pure Strength kunne eksempelvis hjulpet Protein-prinsen raskere ut av det noe fastkjørte sporet. 

Protein-prinsen 

Partner (36) i eiendomsmeglerhus på beste vestkant

Bindestreken

HR-ansvarlig (42) i større organisasjon

Føler seg kronisk bakpå mens hun forsøker å sjonglere både ledelsen - og fotfolkets behov. En berettiget følelse da hun er kvinnen mellom barken og veden og står midt i den største omorganiseringen bedriften har gått gjennom på mange år. Vil gjerne please alle og enhver, hele tiden. Det er lapper i matboksen, Twist til de ansatte og hyggelig fredagsmail hver uke. Baksiden av medaljen er at hun ofte glemmer seg selv. Til og med på SATS føler hun seg ansvarlig for at alle trives, hun rydder i manualene etter de rotete ungguttene og skryter hemningsløst av de ansatte hun føler får for lite oppmerksomhet. Når hun endelig kommer i gang med fokus på seg selv består treningen mest av alt i mindfulness på yogamatte i hjørnet. Ofte etterfulgt av tretti minutter sammensunket i badstuen - fjohh. Det Bindestreken kunne trengt, var en time Love 2 Dance eller fem. Slippe seg løs, ha det gøy med rytmer og få ut gruff.

Med brunost-vaffel i den ene hånden og en to kilos manual i den andre, gjennomfører Vaffelviteren sitt ufravikelige formiddagsrituale sammen med den faste gjengen fra avgangsåret 65 på Blindern. Fire ganger i uken møtes de på SATS nærmest Ullevål Hageby, iblant Montebello hvis Turid har vondt i hoften (som ektemannen Knut kaller viljen). Kaffen er riktignok bedre på Ullevål. Når alt er som det pleier på gymnastikkstudioet er 65-erne en fryd for gruppeinstruktøren. Endringer i programmet eller ommøblering i lokalene på den annen side; nåde den som våger. 65-erne har gjort det samme siden de gikk av med pensjon. Samme timer, samme vekter. Det gjengen ofte kan glemme er å øke belastning og kunne gjerne utfordret seg selv ved å melde seg på en helt ny gruppetime. En aldrende kropp mister muskelmasse raskere enn før, men med riktig styrketrening kan man enkelt snu trenden. Faktisk blir man også skarpere, samt får bedre hukommelse da IQ-en boostes.

Vaffelviteren

Pensjonert akademiker (75) som syntes alt var litt mer ålreit før

Han med sokkene

IT-ansvarlig (31) som holder hjulene i gang i det stille

Sitter på det innerste av de innerste kontorene, så langt inn i korridorene at å finne ham er som å delta på Escape Room. Mest komfortabel bak de fire skjermene sine - og foretrekker å bli kontaktet på mail framfor direkte henvendelser. Bruker bestandig sokker med ukedagene brodert og har større morsom-t-skjorte-samling enn Knut Nærum. Er et sjeldent talent i faget sitt og beundres av andre i miljøet. Sjefen i bedriften har på sin side vanskelig for å huske hva han i det hele tatt heter - annet enn; du. Vet at man blir både smartere og mer effektiv av å trene, noe han gjør litt sånn halvveis for samvittighetens skyld. For å komme seg gjennom øktene foretrekkes styrkeøvelser som likner mest mulig på Jedi-moves - på den måten kan han dagdrømme seg i mål. Kunne med fordel deltatt på gruppetimer for å utvide komfortsonen, kanskje til og med oppleve ekte treningsglede. 

Likte du denne saken?