


Balansekunstnerne
Slik mestrer
de balansen mellom jobb
og privatliv
Er du en av dem som føler at du må svare på jobbmailer etter at arbeidsdagen er over? I dette selskapet har de en kultur for at det kan vente til morgendagen.
Det er full fart på kontorene til Tripletex på Skøyen i Oslo. Selskapet står bak regnskapsprogrammet med samme navn, og her jobber 300 ansatte med mål om å lage bransjens mest fremtidsrettede regnskapssystem, og å opprettholde solid fart på innovasjon og utvikling.
Tripletex har siden oppstarten i 2002 alltid tiltrukket seg folk som elsker å gi det lille ekstra og som ser på jobben som en viktig del av livet.
Til tross for høyt tempo på kontoret, er det derimot ingen forventninger om at de ansatte forblir pålogget etter arbeidstid. Når de forlater kontoret trenger de ikke å ta med jobben hjem.
Forskning fra Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved Oslo Met støtter denne praksisen.
Den viser at du risikerer økt stress og utbrenthet om du sender jobbrelaterte e-poster etter at du egentlig er ferdig på jobb. I starten av juli i år ble det også enighet i EU om at de vil sikre arbeidstakere retten til å slippe å være pålogget etter at arbeidsdagen egentlig er over.

Daglig leder i Tripletex, Hege Oustad forteller at de satser på moderne teknologi, kompetente folk og faglig utvikling. Foto: Tobias Willumstad
– Trenger balanse både på jobb og hjemme
– For å kunne ha, og fortsette, den veksten vi har hatt, er vi selvsagt avhengige av folk som virkelig har lyst til å stå på for selskapet. Samtidig er det liten tvil om at det er viktig å ha et liv utenom jobb også, for de fleste, både for å unngå å bli utbrent, men også for å prestere når man er på jobb, sier Hege Oustad, daglig leder i Tripletex.
– Vi trenger alle balanse i livet. Ikke bare på jobb, men også hjemme, sier Hege Oustad, daglig leder i Tripletex.
Hun påpeker at jobb og privatliv stadig sklir mer over i hverandre for mange arbeidstakere. Kanskje spesielt etter covid, og med en tilstrømning av yngre kolleger som skal finne sin plass i arbeidslivet, har det blitt enda viktigere å legge til rette for nye arbeidsformer og rutiner.
– For oss er det viktig at vi har ansatte som trives. Det er selvsagt fortsatt viktig med faglig påfyll, men det mentale aspektet teller stadig mer. Sosialt samvær på jobb er blitt enda viktigere enn før og mange har en større del av sitt sosiale liv sammen med kolleger, legger hun til.
– Skal være gøy å komme på jobb
Ifølge Oustad posisjonerer Tripletex seg som et selskap og et produkt som fortsetter å være fremtidsrettet. Det innebærer også å tiltrekke seg sultne og dyktige talenter som er opptatt av teknologi og fremtidens løsninger.
– Derfor satser vi på moderne teknologi, kompetente folk og faglig utvikling. Vi forsøker også å legge til rette for alle og skape et sted der alle kan føle seg hjemme.
Oustad forteller at de muligens er i overkant opptatt av at det skal være koselig å komme på jobb. Arbeidsplassen er et sted ansatte tilbringer mye tid. Da er det enda viktigere at alle bryr seg om hverandre og om hvordan du har det både på jobb og privat. Den satsingen på trivsel bærer frukter, i form av at det alltid er mange ansatte på kontoret.
Elena Riis Myhre
På Vinterbro i Ås, rett sør for Oslo, har Elena Riis Myhre (25) funnet roen. Hun kobler gjerne av med en kreativ hobby som strikking eller baking.
Riis Myhre har jobbet i Tripletex i ett år – og stortrives. Hun hjelper kundene til Tripletex med å bruke økonomisystemet, og hun beskriver arbeidsmiljøet som veldig inkluderende.
– Jeg hadde et godt inntrykk av selskapet allerede før jeg begynte. Her kan du komme som du er, være deg selv og være komfortabel.
For Riis Myhre er det viktig å kunne ha et godt sosialt liv på jobb også.
– Kollegene mine er gode på å finne tid til sosiale aktiviteter både på og etter jobb. Det gjør jo at vi blir enda bedre kjent, sier hun.
Selv om det iblant kan være hektisk på jobb, setter Riis Myhre stor pris på at det ikke forventes at hun logger seg på om kveldene. Da bruker hun helst tiden til egne hobbyer, som baking. Alt fra bryllupskaker, designkaker og surdeigsbrød, til rundstykker og makroner lages og deles på Instagramkontoen @elenaskaker.
Navn: Elena Riis Myhre
Alder: 25
Stilling: Customer Success Agent i Tripletex
Utenfor jobb: Kreative hobbyer, elsker spesielt baking – @elanaskaker på Instagram

– Interessen begynte da jeg var 14-15 år gammel. Jeg ble inspirert av et bakeprogram, og fikk det ganske raskt til. Jeg har alltid vært en kreativ person og glad i å lage ting – enten det har vært tegning, maling eller strikking.
– I hovedsak handler det om at jeg bruker hodet annerledes når jeg er i jobbmodus. Da er det fint å komme hjem og koble helt av med noe kreativt, forteller Riis Myhre.
Etter endt arbeidsdag hører hun ikke noe mer jobbrelatert. Det er en del av kulturen i Tripletex. Det skal være gøy, kanskje tidvis intensivt, men når arbeidsdagen er over, kan hun koble helt av. Det synes Riis Myhre gir en god balanse mellom jobb og privatliv.
– Forventningen om at man ikke skal bruke fritiden på jobb gir ryddige arbeidsforhold sammenlignet med andre steder jeg har jobbet tidligere, bekrefter hun.
Thomas Myrbråten
Thomas Myrbråten har brukt store deler av sitt voksne liv på å reise jorden rundt i forbindelse med pokerinteressen sin. Nå har han funnet roen sammen med sin forlovede på Årvoll i Oslo. Jobben i Tripletex har gitt ham muligheten til å bruke tid på noen av aktivitetene han liker best.
Når arbeidsdagen er over, senker han skuldrene med god mat, serier eller venner. Han prioriterer gjerne poker og fisking når han har mulighet.
– Det finnes mange gode fiskevann rundt Oslo. Jeg har egentlig aldri fått sansen for fluefiske, men liker best å fiske med sluk og spinner. Når jeg drar fisken opp på land, får jeg en euforisk følelse.
Myrbråten beskriver seg selv som en positiv og arbeidsom person med godt humør. Timene han tilbringer på jobb, går hovedsakelig med til å bistå kundene med systemtekniske utfordringer.
Navn: Thomas Myrbråten
Alder: 37
Stilling: Customer Success Agent i Tripletex
Utenfor jobb: Fisking, poker, være med venner og god mat.

– Jobben handler om å tolke feilmeldinger og finne ut av hvordan ting henger sammen. Det gjør at jeg lærer noe nytt hver dag og at ingen dager blir like, sier han.
– Denne jobben gjør at jeg får mange ulike typer henvendelser og jeg må iblant sette meg inn i komplekse regnskapsspørsmål. Det er veldig gøy, men det kan ofte være hektisk på jobb. Da er det fint å kunne trekke seg tilbake når arbeidsdagen er over og drive med de fritidsaktivitetene jeg liker best, legger han til.
Han opplever at det er flat struktur i selskapet, og at Tripletex er opptatt av å utvikle sine ansatte. Blant annet gjennom jevnlige oppfølgingssamtaler med nærmeste leder, der det legges en plan for hvordan den enkelte skal utvikle seg.
– Vi har et godt arbeidsmiljø, og jeg kan alltid spørre om det er noe jeg lurer på. Det er fint med en takhøyde som gjør det enklere å bli kjent med andre på tvers i organisasjonen. Selv om jeg er ganske ny, føles det som jeg har jobbet her lenge allerede.
Hanna Hjelm
Hun har bodd i Norge i 15 år nå, men at svenske Hanna Hjelm endte opp her er et resultat av tilfeldigheter.
– Jeg er nok en smule impulsiv, sier hun.
Det kan forklare hvordan hun i løpet av tre dager skaffet seg bolig, jobb og flyttet over grensen.
I løpet av de årene Hjelm har bodd i Norge har hun rukket å skaffe seg samboer og to barn på henholdsvis fire og to år. Og jobb i Tripletex, selvsagt.
Hjelm har jobbet i Visma-konsernet i flere år, men begynte som People Manager i Tripletex for omtrent ett år siden. Da kom hun direkte fra sin siste mammapermisjon.
Da lederen hennes ble gravid, fikk hun mulighet til å bryne seg på en rolle med enda flere utfordringer.
– Jeg ble glad, men også noe engstelig, fordi jeg tenkte at det kunne bli krevende å få livet til å gå opp med en lederstilling i tillegg til to små barn hjemme, samt en mann som er gründer. Etter jeg drøftet det med familien, valgte jeg likevel å takke ja til å vikariere som leder, sier Hjelm.
Det viste seg imidlertid at frykten var ubegrunnet.
– Da jeg begynte i Tripletex oppdaget jeg ganske raskt at jeg hadde tatt bekymringene på forskudd. Det jeg trodde kunne bli et problem, viste seg å ikke være det i det hele tatt.
Med hverdagen i Tripletex opplever Hjelm at det stort sett går knirkefritt å balansere lederlivet med å være tobarnsmor.
– I tillegg til spennende arbeidsoppgaver, er jeg heldig som får jobbe sammen med fantastiske kolleger i hele organisasjonen. Det ble veldig mye bedre enn jeg hadde sett for meg.
Nå har hun hatt stillingen som leder i omtrent ett år.
Navn: Hanna Hjelm
Alder: 35
Stilling: People Manager i Tripletex
Utenfor jobb: Balanserer livet som leder med to små barn og gründer-mann

– Noe av det jeg liker best med å jobbe i Tripletex må være tilliten, som er en av grunnverdiene i organisasjonen. Hos oss har vi høy fart og er stadig i endring. Vi har en tillitsbasert og uformell kultur, sier hun, før hun legger til:
– Beslutninger blir gjerne tatt av dem som sitter nærmest utfordringen, med frihet under ansvar. Noe som innebærer muligheten til å bryne seg på spennende utfordringer hver dag. Det er rom til å prøve og feile, utvikle og forbedre, noe som er selve kjernen i kulturen vår.
På hjemmebane forteller Hjelm at hun og mannen er gode til å fordele oppgavene likt.
– Men jeg skal ikke stikke under en stol at det krever sitt å balansere begge rollene. Småbarnsfasen byr på en rekke utfordringer, og har sine øyeblikk.
– Mitt verste mareritt er å ikke være til stede for barna, eller gå glipp av viktige hendelser. For meg er det viktig at jeg har mulighet til å ha fullt fokus på dem når jeg kommer hjem fra jobb.
Hjelm forteller at det er en felles forståelse i Tripletex at ingen forventer svar på e-post etter arbeidstid.
– Det er ikke alltid jeg klarer å få en full sammenhengende arbeidsdag, men da tar jeg for eksempel opp datamaskinen etter at barna har sovnet. Da pleier jeg å tidsstyre e-postene til dagen etter for å unngå å forstyrre kollegene mine på fritiden.
– Å jobbe hos Tripletex gjør at jeg kan være den beste versjonen av meg selv som mamma, samtidig som jeg får mulighet til å gjøre karriere.