Bli med å teste fremtidens smarte hverdag

Norske familier har i dag 40 timer ekstra tid hver eneste uke. Får vi enda flere når hjemmene blir smartere?

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

ALLE Foto: Anita Arntzen

Dagens norske hjem ser ganske like ut som i fjor, forfjor eller ved årtusenskiftet. Men slik har det ikke alltid vært. På 1950- og 60-tallet inntok en rekke nye verktøy norske hjem. Verktøy som frigjorde tid og mennesker, og la grunnlaget for en fantastisk vekst i verdiskapingen i det norske samfunnet.

Kjøleskap, vaskemaskin og tv snudde opp ned på hverdagen. Sammen med datidens største vitenskapelige gjennombrudd – som førte til både månelanding og kjernekraft – bidro de også til at disse tiårene ble preget av fremtidsoptimisme.

Kun fantasien satte grenser: Innen år 2000 mente man at biler skulle bli flyvende, selvkjørende, elektriske, eller kjøre rundt med sin egen atomreaktor. Robotene skulle innta hjem og arbeidsplasser, og på samme måte som støvsugeren og fryseboksen frigjøre enda mer tid for menneskene.

Det var på ingen måte ubegrunnede tanker. Frem til 1975 falt tiden brukt på husarbeid med en hel arbeidsuke, hver eneste uke. Mens husarbeidet ved århundreskiftet tok hele 58 timer i uken, var det nå nede i kun 18 timer.

Smarthjem009.jpg

Teknologi har redusert tiden vi bruker på husarbeid i hundre år. Nå går det enda raskere.

Må gjøre det lettere å leve

I dag er det stemmestyrte assistenter, robotstøvsugere, elektroniske dørlåser, smarte skjermer og en lang rekke andre verktøy som gjør sitt inntog i hjemmet. Men vil denne teknologien i like stor grad som 50-tallets nyvinninger endre hvordan nordmenn bor og lever?

– De fleste blir overrasket over hva som er mulig med smarthjemsteknologi. Stemmestyrte assistenter og smarte TV-er er bare toppen av isfjellet. I dag kan du skape et hus hvor du aldri tenker på lys, lyd, temperatur eller nøkler, sier Per Kristian Nygard, som er ekspert på smarthjem-løsninger hos Elkjøp Norge.

Selv holder han akkurat nå på å pusse opp hjemme, og han kommer – nær sagt selvfølgelig – til å inkludere flere smarthjem-løsninger.

– Men jeg tar den nok ikke «helt ut». Det behovet har jeg ikke ennå. Det viktige er at jeg løser helt konkrete problemer, på en måte som gjør at jeg kan bygge videre og løse andre ting senere. Det er noe av det som er så fint med denne teknologien. Du har mulighet å løse det som er viktigst for deg akkurat nå. Du trenger ikke gjøre alt du eier smart hvis du ikke har lyst til det, forklarer han.

Smarthjem007.jpg

En kodelås på ytterdøren som du kan styre fra mobilen er bare begynnelsen.

Aldri mer nøkkelknippe

For de fleste handler det om å slippe og lete etter nøkkelknippet – hverken når du skal dra på jobb eller når du kommer hjem. Et hjem hvor budet som skal levere på døren kan sette pakkene trygt inn i vindfanget selv om du ikke er der for å ta imot. Hvor barna ikke blir stående ute i regnet om de kommer tidlig hjem en dag, mens du er ute.

Og å slippe og lure på om du glemte å skru av komfyren, strykejernet eller kaffetrakteren? Hvor mange har ikke snudd på vei til hytta en sen fredag, eller på vei til jobb en tidlig mandag, for å dobbeltsjekke akkurat det.

Kort og godt handler det om å fjerne noen av hverdagens praktiske bekymringer. En pen bonus er at man også kan spare både penger og miljøet. En undersøkelse viser at smarte panelovner kutter energiforbruket med 25 prosent.

– Vår oppgave er å gjøre livet enklere, sikrere, mer behagelig og mer miljøvennlig på en gang. Tidligere var det snakk om å ringe hytta varm eller å ha panelovner som veksler mellom dag- og nattmodus. I dag har vi kommet mye lengre, sier Nygard.

For smarte hus kan også programmeres, slik at lys, varme og lyd tilpasses deg og din familie. Hvis man virkelig vil, kan noe av det forveksles med sci-fi-visjonene fra 1950.

– Det finnes stadig færre begrensninger på hva du kan gjøre, hvis du virkelig vil ta den helt ut. Men dette er fortsatt for de spesielt interesserte, sier Nygard.

Smarthjem012.jpg

Hva med en postkasse som forteller deg når noen har puttet noe i den?

Hvordan komme i gang?

Han synes det er viktigere at det ikke skal så mye til for å gjøre et hjem smartere. Den største utfordringen kan faktisk være å finne ut hva man faktisk kunne tenke seg, og hva man har behov for.

– Hva som er viktigst for deg vil avhenge av livssituasjonen du er i, hva slags hjem du bor i, og hvor mange som bor der. Vi ser at alle hjem er unike, og det som stemmer for én familie gjør ikke nødvendigvis det for en annen. Nettopp det er også grunnen til at vi nå bygger opp rådgiverkompetansen i hele Elkjøp, slik at vi kan hjelpe folk å få en bedre hverdag, sier Nygard.

For å virkelig vise frem hva som er mulig ønsker han og Elkjøps rådgivere nå å gi fem utvalgte lesere muligheten til å få gratis personlig rådgivning. Én av dem som melder sin interesse får også smarthusoppgradering av sitt hjem til en verdi av 100.000 kroner.

– En smartere hverdag begynner med en god plan. Vår oppgave er å vise hvordan det gjøres i praksis, sier Nygard.

For å delta i konkurransen må du svare på tre spørsmål og registrere deg i skjemaet som dukker opp etter at siste spørsmål er besvart. Konkurransereglene finner du nederst på siden.

Alle deltagere i konkurransen vil få en rabattkode på smarthusutstyr fra Elkjøp etter å ha registrert seg.

Quizzen har ingen spørsmål

(Har du spørsmål om kampanjen? Send en mail til ohn@dn.no)

Kampanjevilkår

Ved å akseptere betingelser under deltakerregistrering, samtykker du til å ha lest og forstått følgende vilkår:

Om kampanjen
* "Smart hverdag" er et kampanjekonsept eid og markedsført av Elkjøp Norge.

* Kampanjen vil bli annonsert i ulike digitale kanaler.

* For å kvalifisere deg til hovedpremien, må du svare rett på spørsmålene og registrere deg som deltaker.

Deltakelse
* Du kan registrere deg mellom 26. august – 16. september 2019.

* Man må være 18 år eller eldre for å delta.

* Ansatte og nærmeste familie i Elkjøp Norge kan ikke delta.

* Det er kun anledning til å delta én gang med én e-postadresse.

* Blant de påmeldte trekker vi ut fem deltakere som får smarthus-rådgivning i sitt private hjem fra Elkjøp Norge til en verdi av opptil kr 50.000. Én deltaker får også smarthjem-produkter til en verdi av kr 100.000 ferdig montert og satt oppi hjemmet.

* Vinnernes navn og bilder/video av vinnernes hus, kan brukes i markedsføring av Elkjøp eller deres partnere på nett eller andre kanaler. Gjennom deltakelse i kampanjen godkjenner deltakerne slik bruk.

* Som vinner av kampanjen forplikter du deg til å stille opp og delta i intervjuer, foto, video og lignende innholdsproduksjon om kampanjen.

* Ved deltakelse i kampanjen, aksepterer deltakerne deltakervilkårene og de beslutninger Elkjøp kan komme til å ta vedrørende vinnere, endringer i periode, opplegg eller gjennomføring av konkurransen, som endelige og definitive.


Behandling av personopplysninger
* Ved å delta aksepterer du at vi lagrer dine opplysninger for å kunne utføre trekningen. Informasjonen vil bli slettet etter at konkurransen er avsluttet.

* Elkjøp Norge kan bruke registrert e-postadresse og telefonnummeret til å kontakte deg angående kampanjen hvis du trekkes ut.

* Elkjøp kan benytte generell statistikk, brukeratferd og informasjon fra påmeldingsskjemaet i forbindelse med annonsering, produksjon av innhold eller annen markedsføring. Slik informasjon vil ikke inneholde personopplysninger.

* Ved å besøke kampanjen samtykker du til bruk av informasjonskapsler på samme måte som på elkjop.no. Les mer om informasjonskapsler.

* Hvis du har spørsmål om dine personopplysninger kan du kontakte oss på ohn@dn.no. Hvis du er misfornøyd med behandlingen av dine personopplysninger kan du klage til datatilsynet på datatilsynet.no. Du har rett til å be om å få innsyn, be om sletting, retting, begrenset behandling, protest og dataportabilitet av dine personopplysninger.

Om du ikke lenger ønsker å delta i konkurransen, kan du når som helst sende oss en mail på @elkjop.no. Ditt bidrag sammen med din informasjon vil da bli permanent slettet.


Kampanjepremie

* Hovedpremien gjelder smarthusprodukter fra Elkjøp Norge begrenset oppad til en samlet verdi på NOK 100.000 inkl mva. (Alminnelig utsalgspris legges til grunn ved beregning av verdien.) Gevinsten er skattepliktig, vinneren må selv rapportere gevinsten i sin skattemelding.

* Elkjøp er ikke ansvarlig for eventuelle følgekostnader knyttet til premien eller bruken av dem, og annet som ikke er beskrevet som en del av premien.

* Vinneren kan ikke bytte premien mot økonomisk kompensasjon eller overføre premiekravet til andre personer eller organisasjoner.

* Boligen som skal få installasjon må befinne seg i Norge og være vinnerens privatbolig.

* Premien må benyttes i løpet av høsten 2019 etter nærmere avtale med Elkjøp Norge. Det vil si at rådgivning og installasjon vil skje senest innen november 2019.

Annen info:

* Elkjøp Norge forbeholder seg retten til å kunne endre kampanjen/aktiviteten, regler og innhold når som helst under kampanjeperioden.

* Elkjøp Norge forbeholder seg rett til, etter eget skjønn, å holde tilbake premier dersom en vinner etter Elkjøp Norges oppfatning ikke er kvalifisert, påmeldingen er ugyldig eller vinneren ikke oppfyller de nødvendige kravene som er fastsatt i disse vilkårene og betingelsene.

* Elkjøp Norge forbeholder seg rett til å trekke tilbake eller endre kampanjen dersom uforutsette omstendigheter eller omstendigheter utenfor arrangørens kontroll skulle inntreffe.

* Denne kampanjen er på ingen måte sponset, godkjent eller administrert av, eller tilknyttet Facebook.


Likte du denne saken?