Flau. Som leder har han også vært opptatt av å skape en god organisasjonskultur, der alle skal kunne oppleve mestring og føle seg velkomne.

– Det er ikke like lett å vise til som en demonstrasjon eller et politisk gjennomslag, men det er faktisk avgjørende for å få til de store tingene.

– Hva mener du er den største miljø- og klimautfordringen?

– I Norge er det dobbeltmoralen, at vi ønsker å løse klimakrisen, men ikke slutter å lete etter olje. Det er flaut at vi har en olje- og energiminister som skryter av å sette rekord i oljeleting sier Eiterjord. 

– Det viktigste fremover er å samle så mange unge til miljøkamp at regjeringen ikke har noe valg: De må lytte til oss.

– Mitt budskap under skolestreiken har vært at engasjementet må fortsette mer enn bare én dag. Og det har det gjort, sier Gaute Eiterjord.

– Vi har fått 1900 nye medlemmer siden nyttår. Jeg tror aldri Natur og Ungdom har opplevd en slik medlemseksplosjon.

Gaute Eiterjord var 14 år da han innså at det var hos Natur og Ungdom han best kunne få brukt engasjementet sitt. I fjor tok han over som leder for landets største miljøorganisasjon for unge, og siden har han blant annet vært arkitekten bak skolestreikene for klima, som samlet over 40.000 barn og unge nasjonalt.

Rørt. 23-åringen vokste opp i Stavanger, men da vennene tok realfag for å finne en jobb i oljeindustrien, kunne han ikke forstå hvorfor ingen snakket om elefanten i rommet: utslippene og klimaendringene som norsk olje er med på å skape.

– Det var særlig det at klimakrisen og overforbruket av naturressursene rammer unge, og de som har minst skyld i å forårsake problemet, som gjorde at jeg ville engasjere meg, sier han.

– Det jeg er mest stolt over, er at vi klarte å skape den største miljødemonstrasjonen i Norge noensinne 22. mars i år. Jeg var på gråten flere ganger fordi det var så sterkt å se de 20.000 ungdommene som protesterte utenfor Stortinget, og jeg har aldri vært stoltere av min egen generasjon.

Han var en av arkitektene bak den norske skolestreiken for klima.Utvalgt Miljø

– Jeg har aldri vært stoltere av min egen generasjon

Stolt. – Jeg var på gråten flere ganger fordi det var så sterkt å se de 20.000 ungdommene som protesterte utenfor Stortinget, og jeg har aldri vært stoltere av min egen generasjon, sier Gaute Eiterjord, leder av Natur og Ungdom og en av arkitektene bak skolestreiken for klima.

LB-D2-Gaute Eiterjord -0519-120_RGB.jpg

Problemløsning. Som direktør i Summa Equity er Hannah Jacobsen med på å finne frem til selskaper som bidrar til å løse utfordringene som formuleres i FNs bærekraftsmål.

Stolt. – Jeg var på gråten flere ganger fordi det var så sterkt å se de 20.000 ungdommene som protesterte utenfor Stortinget, og jeg har aldri vært stoltere av min egen generasjon, sier Gaute Eiterjord, leder av Natur og Ungdom og en av arkitektene bak skolestreiken for klima.

— Line Blikstad
& Lars Botten (foto)

(Foto)

Jurymedlem Silje Lundberg har ikke vært med i juryens diskusjoner rundt Gaute Eiterjord


Gaute Eiterjord
Leder i Natur og Ungdom. Født 1995.

Ledestjerne fordi: 
Har siden han ble leder i Natur og Ungdom i 2018 jobbet for å sikre at Norge tar klimaansvar, og samtidig bevarer viktig natur. Har vært en av arkitektene bak de omfattende skolestreikene for klima, som samlet nærmere 40.000 nasjonalt.

Dagens Næringsliv og D2 kårer 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

De 30 ledestjernene offentliggjøres i D2 21. juni – frem til da presenterer vi noen av de nominerte.

Kåringen presenteres i samarbeid med Coca-Cola, EY, Ragn-Sells, og kunnskapspartnerne Ungt Entreprenørskap og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Annonsørinnhold fra partnere

980x60_Ledestjerner stripe.jpg
980x60_Ledestjerner stripe.jpg

Annonsørinnhold fra partnere

Annonsørinnhold fra partnere

414x40_DN Ledestjerner_MagstripeMob.jpg
414x40_DN Ledestjerner_MagstripeMob.jpg
Gruppebilde_jury_sh.jpg

Kjetil Trædal Thorsen – partner i arkitektfirmaet Snøhetta
Silje Lundberg – leder i Naturvernforbundet
Mai Oldgard – direktør for bærekraft i Telenor Group
Hege Yli -Melhus Ask – konsernsjef i NHST Media Group
Mari Sundli Tveit – rektor ved Norges miljø- og -biovitenskapelige universitet
Jenny Skavlan – kreativ direktør for Tise.
(Cilia Holmes -Indahl administrerende -direktør i investornettverket Nordic Impact, var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

Juryen

Foto: Kjetil Skårdal Andersen

Juryen

– Man fylles jo med optimisme og beundring av kraften og kreativiteten denne gruppen unge folk bidrar med for å lage en bedre fremtid, sier jurymedlem Jenny Skavlan (33).

Sammen med de seks andre i den tverrfaglige juryen, og ved hjelp av en leserbasert nominasjonsprosess, har D2 lett etter mennesker som vil gjøre verden bedre, med gode ideer, handlekraft og lederegenskaper. Vi har valgt å kalle dem ledestjerner.

Mot lyset. En ledestjerne er, i ordets opprinnelse, et referansepunkt for astronomisk navigasjon – en stjerne på nattehimmelen å styre etter – og brukes i overført betydning om en person «som man lar seg lede av (i liv, handling, virksomhet)», ifølge Det Norske Akademis ordbok.

– I en tid med en uløst klimakrise, er det mye som føles mørkt. Vi synes det er på tide å dra de unge med de beste bærekraftige løsningene frem i lyset, sier Ingrid Røise Kielland (41), journalist i D2 og prosjektleder for Ledestjerne-kåringen.

FNs bærekraftmål – «verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030», med FN-sambandets ord – har vært en rettesnor for kåringen. Det har også vært et poeng at ledestjerner kan finnes i mange ulike felter og sektorer.

Lidenskap. Juryen har plukket ut 30 personer under 30 år, som fyller hele denne utgaven av D2. Av disse 30, har juryen også diskutert seg frem til en topp ti-liste, med personer juryen syntes var spesielt imponerende. Utifra den kan leserne via nettstedet D2.no/ledestjerne gjennom sommeren kåre en «vinner».

– Vi var veldig imponert over hvor mange dyktige, unge talenter som brenner for bærekraft i Norge, forteller jurymedlem Hege Yli Melhus Ask (45), konsernsjef i NHST Media Group.

Basert på bunken med nominerte som D2 i løpet av våren har fått inn fra leserne, møttes juryen i to omganger til utsiling av kandidatene.

– Enkelte kandidater var det umiddelbar enighet om, andre diskuterte vi oss frem til, sier Ask.

Juryen har lagt spesielt vekt på at en ledestjerne selv driver et bærekraftig prosjekt videre – det holdt ikke å ha en stilling eller verv innen bærekraft.

– Det var en enestående opplevelse å få innsikt i hvilket mangfold av lidenskapelige og innsiktsfulle personer og organisasjoner som ser på fremtiden som en mulighet til endring, sier jurymedlem Kjetil Trædal Thorsen (61), partner i arkitektfirmaet Snøhetta.

Eller som Jenny Skavlan sier:

– Det hjalp på klimaangsten å gå igjennom alle de nominerte. REDAKSJONEN

Gruppebilde_jury_sh.jpg

En ledestjerne

  • Er under 30 år. (Blir 30 år etter 30. august 2019).
  • Jobber aktivt, profesjonelt eller frivillig, for å fremme ett eller flere av FNs bærekraftmål. Vi legger spesielt vekt på målene som handler om klima og miljø.
  • Utmerker seg med ideer, handlekraft eller lederegenskaper, og vilje til å utfordre etablerte sannheter.
  • Er norsk statsborger eller permanent bosatt i Norge.

Hva betyr det når journalistikk er sponset?

Eksterne sponsorer bidrar økonomisk til at et DN-prosjekt kan gjennomføres. Det er DN som definerer hva prosjektet skal være og hvordan det skal gjennomføres, men vi får økonomisk støtte fra partnere som ønsker å markedsføre seg knyttet til nettopp dette innholdet. Sponsoren har ingen påvirkning på det journalistiske innholdet, kan ikke kreve å bli intervjuet eller være kilde til journalistikken. De har heller ingen innflytelse over hvilke intervjuobjekter eller kilder DNs journalister velger å bruke. Bare redaksjonelle konsepter og enkeltstående prosjekter kan sponses. DNs løpende nyhetsjournalistikk kan ikke sponses.