Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

BUSKERUD

Oslo drar fortsatt opp prisene i Buskerud

- Jeg kan ikke se mange skyer på himmelen, sier eiendomsmegler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- For 2016 lyder boligprisprognosen vår på 9,5 prosent for Buskerud, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad.

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Osloregionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Buskerud sammenlignet med landsgjennomsnittet, mener analytikeren.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Gunnar Helge Eek Berger, daglig leder DNB Eiendom Drammen. – Foto: DNB Eiendom
- Jeg tror på fortsatt oppgang i prisene de nærmeste tre år, og jeg kan ikke se mange skyer på himmelen i denne forbindelse. Vi forventer fortsatt press i boligmarkedet, spesielt i Drammen og de omkringliggende kommunene på grunn av nærheten til Oslo, som er det store lokomotivet og pådriveren for den prisveksten som har vært.

- Den gode veksten har fortsatt

- For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 9,6 prosent i Buskerud. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst. I 2019 venter vi en oppgang på 5,1 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Buskerud opplevde en boligprisvekst på 36 prosent i perioden 2010-2015, noe over landsgjennomsnittet. Den gode veksten har fortsatt i 2016, ifølge rapporten.

Daglig leder Gunnar Helge Eek Berger i DNB Eiendom Drammen forventer at prisveksten i Buskerud fortsetter med drahjelp fra Oslo.

- Buskerud er ikke noe særskilt i forhold til resten av Østlandet. Hvor mye økningen blir vil nok være påvirket av hva myndighetene kommer med av reguleringer. Neste år tipper jeg prisene stiger fire prosent i Buskerud og seks prosent i Drammen-området, sier Berger.

- Dekker etterspørselen

I 2015 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse rekordmange nyboligsalg i Buskerud.

- Nyboligsalget har tatt seg ytterligere opp i 2016. I perioden frem til august 2016 har nyboligsalget økt med 27 prosent i Buskerud sammenlignet med samme periode ifjor.

Dette tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver Bjørnstad.

Han påpeker at det har vært en jevn tilstrømming av nye boliger de siste årene.

- Dette ga en kraftig stigning i beholdningen av usolgte boliger gjennom fjoråret til tross for det gode salget. I løpet av 2016 har beholdningen falt noe, men ligger fortsatt på et høyt nivå, skriver Bjørnstad.

Samfunnsøkonomisk analyse påpeker i rapporten av tempoet i nyboligsalget er en del lavere enn i Oslo og Akershus.

- Dette tyder på at tilbudet av nye boliger i stor grad dekker etterspørselen. Mange nye boliger på markedet og jevnt godt salg tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy i årene fremover, skriver Bjørnstad.

Vekst i bynære kommuner

I 2015 hadde Buskerud befolkningsvekst på 1,1 prosent. Til sammenligning var befolkningsveksten på landsbasis 0,9 prosent i 2015, ifølge rapporten.

Arbeidsledigheten har lenge ligget stabilt på 2,9 prosent.

- Nærhet til Oslo vil sikre god befolkningsvekst i Buskerud i årene som kommer. Vi forventer at befolkningsveksten tar seg noe opp fra fjoråret, men at den vil være lavere enn tidligere år, skriver Bjørnstad.

Han mener den store befolkningsveksten først og fremst kommer i de bynære kommunene Drammen, Øvre og Nedre Eiker, Røyken og Hole. Men Kongsberg forventes også å ha god befolkningsvekst i perioden.

- Flere av disse kommunene er utpregede utpendlingskommuner i dag, og vi forventer at dette vil øke i omfang i årene fremover, skriver Bjørnstad.

- Fortsatt god vekst

- Kongsbergområdet er på vei til å hente seg inn igjen, hvor mange bedrifter med oljerelatert virksomhet har tatt grepene. Her er det også mye «fastlandsindustri», som er positivt, sier Berger.

Berger mener ny Ringeriksbane vil gjøre Hønefossområdet enda mer interessant.

- Store statlige prosjekter vil bidra til fortsatt god vekst i Fastlands-Norge og derigjennom fortsatt netto tilflytning til Oslo-regionen, som Nedre Buskerud vil være en del av. Øvre del av Buskerud som ligger utenfor de større byene i Buskerud vil nok ikke være i nærheten av samme prisvekst som nær byene som nevnt over i Buskerud, sier Berger.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .