Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

MØRE OG ROMSDAL

Oljenedturen trekker boligprisveksten ned

Boligmarkedet merker frafall av førstegangskjøpere og innflyttere, sier megler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Møre og Romsdal er et fylke med mye leverandørindustri og bedrifter som leverer til drift av installasjonene.

- Som følge av lavere petroleumsinvesteringer fremover forventer vi derfor vedvarende høyere arbeidsledighet. Dette vil trekke boligprisveksten ned i dette fylket. Vi tror boligprisveksten for inneværende år blir 3,3 prosent i Møre og Romsdal, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Espen Skarbø, fagansvarlig Krogsveen, avd. Ålesund – Foto: Krogsveen
- Her megler vi fortsatt, jobben går ikke ut på å organisere store køer på visning. Vi opplever imidlertid markedet som veldig delt. Vi kan gå fra en uke med tomme visninger, til fulle hus uken etter. Prisene i vår region holder seg godt på tross av dette, mens omsetningstiden har økt betydelig etter nedgangen i olje og offshorenæringen. Det vil si at vi har færre visningsdeltagere per eiendom, og at budrundene sitter lenger inne en tidligere. Det tar rett og slett lenger tid å få solgt. Standard og beliggenhet er derimot fortsatt faktorer markedet betaler meget godt for.

To kjøpergrupper «borte» fra boligmarkedet

- Vi anslår boligprisveksten i Møre og Romsdal til 5,9 prosent i 2017. I 2018 og 2019 tror vi veksten ender på henholdsvis 5,2 og 4,2 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Fagansvarlig Espen Skarbø i Krogsveen Ålesund mener markedet i regionen preges av fraværet av førstegangskjøpere og tilflyttere.

- Vi opplever dermed at en del førstegangskjøperne er borte fra markedet. Om årsaken til dette kan tillegges strengere egenkapitalkrav, nedgang i oljenæringen eller økt arbeidsledighet er vanskelig å si, men det er utvilsomt en kombinasjon av dette som preger boligmarkedet i vårt fylke, sier Skarbø.

Når denne kjøpergruppen minker, forplanter dette seg fort oppover i både prisklasser og boligtyper, påpeker eiendomsmegleren.

- Tar man bort ett av ytterpunktene i et marked, oppstår det gjerne ubalanse, og for å oppsummere så er det vel egentlig det vi opplever i Møre og Romsdal for øyeblikket, sier Skarbø.

Ventet større korreksjon

Skarbø mener mange i bransjen forventet en større korreksjon i markedet enn det man har sett til nå.

- Vi kan jo spørre oss om bunnen er nådd for denne gang, i den grad vi har hatt noen reell priskorreksjon, men personlig tror jeg at boligmarkedet i vårt fylke i de kommende årene vil ligne mye på de siste. Altså med økt antall boliger for salg, lengre omsetningstid og en svakere prisutvikling enn landet for øvrig, sier Skarbø.

Lavere befolkningsvekst og arbeidsinnvandring

Som følge av forventet lavere økonomisk aktivitet venter Samfunnsøkonomisk analyse lavere befolkningsvekst og arbeidsinnvandring i Møre og Romsdal fremover.

I Møre og Romsdal har økningen i nyboligsalget fortsatt i 2016. De fleste nyboligprosjektene ligger i Ålesundregionen, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

- I Møre og Romsdal er balansen mellom tilbud og etterspørsel i nyboligmarkedet bedre enn i nabofylket Sogn og Fjordane. Basert på igangsettingstall fra 2015 og fullføring hittil i år forventer vi at det fullføres om lag 1.300 nye boliger i 2016 i Møre og Romsdal. Vi legger til grunn mellom 1.400-1.500 boliger i resten av prognoseperioden. Dette er på linje med boligbyggingen vi har sett de siste årene, skriver Bjørnstad i rapporten.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .