Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Akershus

Høyt press i boligmarkedet i Akershus

– Vi ser fortsatt ekstremt lavt utbud av boliger i alle områder i Akershus og prispresset har vedvart, sier eiendomsmeglertopp.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Høy boligbygging og avtakende befolkningsvekst vil resultere i avtakende boligprisvekst utover i prognoseperioden. Vi anslår boligprisveksten i 2017 til 10,0 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

-  Fortsatt ekstremt lavt utbud av boliger i alle områder og prispresset har vedvart
Foto: Proaktiv Eiendomsmegling
– Fortsatt ekstremt lavt utbud av boliger i alle områder og prispresset har vedvart
Fredrik von Krogh Daglig leder i Proaktiv Bolig og Prosjektmegling Asker

– Vi anslår boligprisveksten i 2017 til 10,0 prosent. Veksten avtar så til 6,0 prosent i 2018, og ytterligere til 3,3 prosent i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi om den ventede utviklingen i boligprisene i Akershus.

Nedgangen i løpet av perioden forklares med høy boligbygging og avtagende befolkningsvekst.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 25,5 prosent i Akershus i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

- Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Daglig leder Fredrik von Krogh i Proaktiv Bolig og Prosjektmegling Asker mener tendensene med et svært lavt tilbud av boliger i markedet har forverret seg det siste halve året.

- Vi ser fortsatt ekstremt lavt utbud av boliger i alle områder og prispresset har vedvart, sier von Krogh.

Høyest boligbygging i landet

Et svært godt salg av nye boliger de siste årene gjør at Samfunnsøkonomisk analyse forventer at boligbyggingen i Akershus vil styrkes ytterligere fremover.

I 2016 ble det fullført 4200 nye boliger.

– Det gode nyboligsalget den siste tiden underbygger dette. I 2017 forventer vi at det fullføres 5.400 boliger, før det tar seg ytterligere opp til 6.300 boliger i 2018. I 2019 forventer vi en boligbyggingen på 5.200 boliger, før det avtar mot 4.300 boliger i 2020.

– Med en slik boligbygging vil Akershus være det fylket med klart høyest boligbygging i landet de neste årene, skriver analytikerne.

– Kommunene må ta grep

Fredrik von Krogh i Proaktiv Bolig og Prosjektmegling Asker peker på at det foreløpig ikke er nok boliger til å dekke behovet.

- Og når utvalget bare synker, forverres problemet. Kommunene må ta grep på behandlingstid på byggesaker og reguleringssaker. Et eksempel er Asker hvor det planlegges cirka 4000 nye boliger, men de kommer ikke før om noen år, sier von Krogh.

Han ser ingen indikasjoner på noe stort vårslipp i boligmarkedet.

- Regjeringen har tatt grep for å tøyle prisveksten, men det har påvirket markedet i liten grad. Fokuset bør være å ansette gode saksbehandlere i kommunene som både kan og tør å ta raske avgjørelser for å få opp byggehastigheten, mener von Krogh.

- De høye prisene som oppnås i Oslo gjør at en av de største kjøpegruppene i Akershus har mer å kjøpe for. Det er med på å dra prisene opp i forstedene. Jeg tror vi kan se for oss en prisutvikling i 2017 på rundt ti prosent, sier von Krogh.

Høy, men avtagende befolkningsvekst

Samfunnsøkonomisk analyse tror Akershus vil kapre en stor andel av befolkningsveksten i Norge i årene som kommer. Lavere arbeidsinnvandring fører likevel til at befolkningsveksten vil avta også i Akershus.

I 2016 var befolkningsveksten på like i underkant av 10.000 personer.

– For prognoseperioden legger vi til grunn en befolkningsvekst på snaut 8.000 personer i 2017 og 2018, før det avtar til under 7.000 personer i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .