Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Hedmark

Hamar drar lasset i boligmarkedet i Hedmark

– Hamar-regionen vil befeste sin posisjon og jeg har tro på en sterk vekst i boligmarkedet, sier eiendomsmeglertopp.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Hedmark vil ha en lavere boligprisvekst enn landsgjennomsnittet fremover, ifølge prognosene i rapporten.

– For 2017 tror vi veksten blir 7,8 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Hamar-regionen vil befeste sin posisjon og jeg har tro på en sterk vekst i boligmarkedet
Foto: Krogsveen
– Hamar-regionen vil befeste sin posisjon og jeg har tro på en sterk vekst i boligmarkedet
Cato Deglum Daglig leder i Krogsveen avd. Hamar

For 2018 anslår Samfunnsøkonomisk analyse en boligprisvekst på 3,9 prosent i Hedmark. I 2019 og 2020 vil prisene øke med henholdsvis 3,2 og 1,8 prosent, ifølge prognosene.

Samlet vil boligprisene dermed vokse med i underkant av 18 prosent i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

– Vi tror at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette. Dette vil i tillegg til god tilgang på billige tomter bidra til noe lavere boligprisvekst enn landsgjennomsnittet, skriver analytikerne i rapporten.

Hamar-regionen trenger flere boliger i markedet, fastslår daglig leder Cato Deglum i Krogsveen avd. Hamar.

– Volumet i boligmarkedet på Hedemarken har hatt en voldsom nedgang i vinter i forhold til samme periode i fjor. Vi opplever at det er mange kjøpere der ute, men disse er veldig selektive. De gode objektene går til meget gode priser, men til tross for lite tilbud ser vi likevel at enkelte objekter ligger lenge, sier Deglum.

Hedmark er sammen med Sogn og Fjordane og Oppland det fylket der boligbyggingen har vært høyest i forhold til befolkningsveksten i perioden 2012 til 2016.

I 2016 ble det fullført 980 boliger i Hedmark.

– Høy igangsetting gjennom fjoråret tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy også i år, og vår prognose for 2017 er snaut 1.100 boliger i Hedmark, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Til tross for at nyboligsalget avtok noe i 2016, var salget fortsatt godt sammenlignet med tidligere år, og det tyder på at boligbyggingen vil være god også i årene fremover, ifølge analytikerne.

– Drøyt 70 prosent av boligene vi har registrert ligger i kommunene Hamar, Stange, Ringsaker og Løten som sammen utgjør Hamarregionen. Det er i disse kommunene vi forventer størst aktivitet fremover, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Tror på sterk vekst

Deglum i Krogsveen avd. Hamar opplever at kundene heller er villig til å vente på nye gode objekter i stedet for å kaste seg på noe som ikke oppfattes som optimalt.

– Vi er inne i et lite vakuum, men er relativt trygge på at dette vil løsne i løpet av april. Det er ingenting som taler for at vi vil få en prisnedgang i vår region. Tross en noe treg start på 2017 vil vi fortsette den sterk fremgangen vi har hatt de siste årene. Hamar-regionen vil befeste sin posisjon, og jeg har tro på en sterk vekst i boligmarkedet, sier Deglum.

Lav befolkningsvekst

Fylket har de siste årene vært preget av fødselsunderskudd og innenlands flyttetap. Arbeidsinnvandring fra utlandet har imidlertid bidratt til positiv befolkningsvekst.

– I Hedmark økte befolkningen i fjor med drøyt 800 personer, og fylket hadde også en positiv innenlands flyttegevinst. Videre i prognoseperioden forventer vi fortsatt lav, men positiv befolkningsvekst på 0,2 prosent årlig, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .