Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Sogn og Fjordane

Landets laveste ledighet løfter boligprisene

Men høy nybygging virker dempende på boligprisene i Sogn og Fjordane.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Lav ledighet virker positivt på boligprisutviklingen. For 2017 tror vi på en boligprisvekst på 6,5 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse om utsiktene i Sogn og Fjordane.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Vi har ikke nedgang i prisene og det er ingen grunn til svartmaling
Foto: Sparebanken Sogn og Fjordane
– Vi har ikke nedgang i prisene og det er ingen grunn til svartmaling
Tordis Russøy Eiendomsmegler i Eigedomsmekling Sogn og Fjordane

Boligprisene i Sogn og Fjordane økte med 35 prosent i løpet av perioden 2011 til 2016, 5 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Mens den registrerte ledigheten har økt med 0,2 prosentpoeng på landsbasis fra 2014 til 2016, har arbeidsledigheten falt med 0,1 prosentpoeng til en ledighet på 1,8 prosent i Sogn og Fjordane. Og fylket har dermed lavest arbeidsledighet i landet, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

Slik forventer Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene vil utvikle seg i sogn og Fjordane de kommende årene

- Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

- Det er ingen grunn til svartmaling

Ifølge eiendomsmegler Tordis Russøy i Eigedomsmekling Sogn og Fjordane preger oljenedturen fortsatt boligmarkedet i Florø.

- Her ute ved kysten har det vært en god del nedgang i antall arbeidsplasser. Vi har ingen «booster» i næringslivet som fører til at vi ser for oss at det går oppover veldig snart. Det en del oppløftende meldinger innen oljenæringen, men hvor mye det vil bidra til basen i Florø er vi litt usikre på. Men det skal lite til. Vi har ikke nedgang i prisene og det er ingen grunn til svartmaling. Prisene er stabile og etterspørselen er der, sier Russøy.

I Førde og Sogndal preges markedet av at tilbudet og utbyggingstakten ikke samsvarer med etterspørselen, ifølge Russøy.

- Trenden er fortsatt at mange vil inn til sentrum og dette setter fart på omsetningen. De har et jevnt godt marked og prisveksten er stabil. Det er forskjeller mellom ulike områder der også, men en mer jevn etterspørsel enn vi opplever her ute ved kysten, sier Russøy.

I Nordfjord venter hun stabil prisvekst. I Ytre Sunfjord venter hun en utflatning i etterspørselen og prisveksten en stund fremover.

Lengre sør i fylket venter hun at økt tilflytting vil kunne føre til økt prisvekst fremover.

Mye nybygg demper prisene

Samfunnsøkonomisk analyse tror boligbyggingen i Sogn og Fjordane vil ligge på 500-600 boliger årlig. Unntaket er 2017 hvor analytikerne forventer 800 nye boliger.

- Vår prognose innebærer fortsatt forholdsvis høy tilvekst av boliger, som vil virke dempende på boligprisveksten, skriver prognoseselskapet.

Lav befolkningsvekst

Netto innenlandsk utflytting har siden årtusenskiftet overgått fødselsoverskuddet i Sogn og Fjordane. Arbeidsinnvandring har imidlertid sørget for befolkningsvekst siden 2007.

Befolkningsveksten i Sogn og Fjordane har likevel vært lav den siste femårsperioden, med en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 0,4 prosent, skriver analytikerne, og tilføyer at veksten tok seg noe opp i 2016 da veksten for hele året samlet ble 0,7 prosent.

- I Sogn og Fjordane har vi lagt til grunn en økning på om lag 300 personer årlig, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .