Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Troms

Tror rakettveksten i Tromsø er over

Boligpriveksten vil halveres i både Troms og Tromsø de kommende årene, ifølge ny prognoserapport.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Tromsø har vært inne i en «innhentingsfase». Vi tror denne fasen nå er over. Boligprisene i Tromsø er nå tett oppunder nivået i Trondheim og Bergen, skriver Samunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I 2017 tror analytikerne boligprisene vil vokse med 6,7 prosent, men tror på langt svakere vekst for resten av prognoseperioden. Det samme gjelder Troms fylke.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Jeg ser ingen tegn til prisnedgang i forhold til dagens situasjon
Foto: DNB
– Jeg ser ingen tegn til prisnedgang i forhold til dagens situasjon
Ruth Norstrøm Daglig leder i DNB Eiendom Tromsø

Mellom 2011 og 2016 vokste boligprisene i Troms med totalt 49 prosent. Det er nest sterkest i landet etter Oslo. Den høye veksten er først og fremst drevet av utviklingen i Tromsø, der boligprisene har steget med hele 51 prosent over samme periode.

- Veksten i byen har tiltatt gjennom perioden, og de siste årene har veksten vært nær ti prosent årlig. Vi tror mye av vekstpotensialet i Troms og Tromsø nå er hentet ut, og vi tror derfor på noe lavere vekst i årene fremover, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Ettersom analytikerne nå mener de andre byenes forsprang er tatt inn forventer de at prisveksten i Tromsø vil avta til 4,4 og 3,2 prosent i henholdsvis 2018 og 2019.

- Anslagene for Troms fylke ligger om lag som Tromsø ut prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

– Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Daglig leder Ruth Norstrøm i DNB Eiendom Tromsø peker på alle byer i nord: Bodø, Mo i Rana , Harstad, Narvik, Alta, Hammerfest og Tromsø har vekst i boligprisene.

- I Tromsø har prisstigningen siste 12 måneder ligget på åtte prosent. Vi ser av stigningen allerede i år at 2017 vil kunne kunne ligge på omtrent samme nivå. Jeg ser ingen tegn til prisnedgang i forhold til dagens situasjon, sier Norstrøm.

- Misforhold mellom tilbud og etterspørsel

Den økte befolkningsveksten i Nord-Norge har ikke blitt møtt med tilsvarende vekst i tilbudet av boliger. Boligbyggingen har særlig blitt hengende etter i Tromsø.

- I løpet av femårsperioden 2011 – 2015 ble det her fullført omtrent én bolig per tredje nye innbygger. Siste års kraftige boligprisvekst må ses i sammenheng med dette misforholdet mellom tilbud og etterspørsel, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Tilbudet av boliger økte imidlertid i 2015 til nesten 600 boliger og ytterligere i 2016, til 850 boliger.

- Vi forventer at boligbyggingen vil holde seg forholdsvis høy de neste årene, men avta noe mot slutten av prognoseperioden, skriver analytikerne.

- Oppleves som et attraktivt sted å bo

Nord-Norge har lenge slitt med høy fraflytting. Både Nordland, Troms og Finnmark har opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste 15 årene.

Samfunnsøkonomisk analyse har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsingen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer.

– Lav oljepris og et fall i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten. Vi legger til grunn en økning med rundt 1.500 personer for landsdelen samlet de to neste årene. Befolkningsveksten vil avta noe fra dette året mot 2020. Nesten halvparten av økningen vil komme i Tromsø, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I 2016 fikk landsdelen en samlet befolkningsøkning på 2.650 personer. Befolkningsveksten i Troms i 2016 var 0,7 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse. Dette var takket være en befolkningsvekst i Tromsø på 1,4 prosent.

Norstrøm i DNB Eiendom peker på at regionen nå har den laveste arbeidsledigheten i landet.

- Vi merker godt at landsdelen oppleves som et attraktivt sted å bo, noe som medfører tilflytting, sier Norstrøm.

Norstrøm viser til at de tre nordligste fylkene har rik tilgang på naturressurser, nærmest utømmelige kilder til energi og store uutnyttede arealer, med tilhørende muligheter for bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser og eksportinntekter.

- Landsdelen har en stor vekst innen turisme og regionen kan bli vekstmotoren for hele landet, mener Norstrøm.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .