Undervannsjegerne

Skattekammeret under havets overflate er blitt lidenskap for Elisabeth Tønnessen (36) og Christine Bendiksen (47).

Den sorte skikkelsen glir lydløst med harpunen skarpt rettet fremover over tareskogene. Det er tidlig på sesongen utenfor Nordre Rennesøy, der den brunrøde vegetasjonen gir plass for Christine Bendiksen under krusningene i overflaten. Karbonfinnene bretter seg i to buer og skaper en stillegående motor. Fridykkeren akselererer fremover.

– Jeg har alltid vært fascinert av undervannsverdenen. Det er litt som Narnia. Du stikker hodet ned i vannet så åpner det seg en helt annen verden. Det er så utrolig spennende selv om man heller ikke får fisk, sier Bendiksen.

Noen bølger lenger borte går finnene til værs i det Elisabeth Tønnessen (36) retter hodet mot havbunnen. Kråkeboller som ligger på steinene der nede skal bli snacks for en sulten ærfugl som er tatt hånd om av en venn.

Ned til 15–20 meter

Fridykking brer seg langs kysten, og de to venninnene fra Stavanger-området, med til sammen snart 20 års erfaring, mener det gir flere fordeler sammenlignet med dykkingen med lufttanker på ryggen. Med gode vanntemperaturer kan øktene i vannet totalt strekke seg mot tre timer.

Den mer fleksible formen for opphold under vann ned til 15–20 meters dyp vekker jaktinstinktet. Bendiksen lener seg mot en steinvegg og forsøker rolig å gli inn i omgivelsene med harpunen i høyre hånd. Hjemme i kjelleren er hun i ferd med å ferdigstille sin egen harpun. Fiskene er ofte utrygge i disse farvannene når personene i våtdrakter fyrer løs. []

Året rundt drar Elisabeth Tønnessen (til venstre) og Christine Bendiksen (til høyre) rundt langs Rogalands-kysten for å jakte og sanke under vann.

Året rundt drar Elisabeth Tønnessen (til venstre) og Christine Bendiksen (til høyre) rundt langs Rogalands-kysten for å jakte og sanke under vann.

Fordelen med å ikke dykke med flaske når man jakter under vann, er at det ikke er noen luftbobler som skremmer fisken.

– Man kan være i ett med vannelementet. Det gir en enorm mestringsfølelse om det ikke er så ekstremt det man gjør. Det gir en lykkefølelse, sier Bendiksen som mener fridykkingen fungerer som en total avkobling fra hverdagens stress og blir en mental boble.

Pusteøvelser foran pc-en

Nøkkelen til lengre fridykk er å øke toleransen for karbondioksid i blodet. Tønnessen forteller om O2- og CO2-tabeller som metode der man vekselvis holder pusten og har korte pauser mellom repetisjonene. Intervalltreningen kan gjerne skje foran pc-en i jobbsammenheng.

Fra slutten av sommeren og frem til november er høysesong for undervannsfangst. I vannet blir en livløs fisk som har bukket under for naturkreftene funnet.

Fra slutten av sommeren og frem til november er høysesong for undervannsfangst. I vannet blir en livløs fisk som har bukket under for naturkreftene funnet.

– Øvelsen kan være slik at jeg holder pusten i halvannet minutt, så tar ett minutt pause, deretter holder pusten i halvannet minutt og gradvis går ned på tiden på pausene. Så tar jeg kanskje åtte runder. Men lengden varierer, sier Tønnessen som forklarer hvordan kapasiteten under vann øker utover i vannøktene når man hopper i sjøen.

Havets spiskammer

– Man venner seg veldig fort til høyere nivå av CO2 i blodet. Når du er i begynnelsen av en dykkeøkt så klarer du kanskje 20 sekunder eller et halvt minutt. Når du har holdt på en time eller to, så klarer du mye lenger, sier Tønnessen.

Av og til høstes tare som tørkes, før det ender som krydder. Andre ganger fungerer havet her som ren matauk med suksess på middagsbordet hjemme. I overflaten varsler små flagg på oppblåsbare flytebøyer og jaktflåter båter om det som foregår under overflaten.

– Det kan være en fordel å være i litt god form og spesielt ha styrke og fleksibilitet. Men det er ikke nødvendig. Det er mange som dykker som ikke holder seg i form ellers. Det er ikke noe du må være topptrent for, sier Tønnesen. 36-åringen var initiativtager til den lokale fridykkerklubben som teller 90 medlemmer, og de sørger for at nybegynnere får kyndig veiledning.

Elisabeth Tønnessen leker seg i havet. – Det er ikke nødvendig å være topptrent for å drive med fridykking, sier hun.

Elisabeth Tønnessen leker seg i havet. – Det er ikke nødvendig å være topptrent for å drive med fridykking, sier hun.

– Jeg tror folk kan gjøre litt feil med at de tar for korte pauser og er for ivrige etter å dykke. Det kan være farlig. Man skal vite litt om hva man holder på med, sier Bendiksen.

Grunnleggende fysiologikunnskap om hvordan kroppen påvirkes under vann, uten tilførsel av oksygen, er viktig for alle som vil drive med dette.

På opplæringskursene som anbefales før man hiver seg under vann lærer man også om strømmer og bølger i vannet, lengde på dykk, pauser og hvordan man skal forholde seg til båttrafikk.

Elisabeth Tønnessen er nøye med å ikke røre dyrearter som er rødlistet. Og plukker hun kamskjell, passer hun alltid på å ikke ta alle hun finner.

Elisabeth Tønnessen er nøye med å ikke røre dyrearter som er rødlistet. Og plukker hun kamskjell, passer hun alltid på å ikke ta alle hun finner.

– Når man jakter er det også viktig å vite hva som er rødlistet, så du kan vite hva du kan ta og ikke ta. Og når du ser etter kamskjell, så er det viktig ikke å ta alle man finner, sier Tønnessen.

Best om høsten

Langt ute i skjærgården, som beskytter deler av kystlinjen for det direkte møtet med Nordsjøen, tiltrekkes dykkerne av naturperler over og under vann. Både sel og ørn kan dukke opp utenfor det grønne og kuperte kystlandskapet.

Det er nå fremover at livet under vann her ute begynner å våkne til liv igjen etter vinteren. Men det er fra månedsskiftet i juli og august og fremover mot november at fangsten virkelig er på høyden.

Bål, kaffe og grilling hører med til dykkingen for Elisabeth Tønnessen (til venstre) og Christine Bendiksen. Flammene gir en viss varme for kalde kropper.

Bål, kaffe og grilling hører med til dykkingen for Elisabeth Tønnessen (til venstre) og Christine Bendiksen. Flammene gir en viss varme for kalde kropper.

Selv om områder nordover langs Vestlandet og lenger mot Nord-Norge karakteriseres som mer fruktbare jaktmarker, er floraen av lyr, torsk, flatfisk og andre delikatesser god også her i toppsesongen. Men det er et kvart år til. De kalde temperaturene tærer på, flere måneder før badefolket inntar kysten

– Jeg er så kald i føttene at jeg har problemer med å kjenne pedalene når jeg kjører hjem. Jeg tenker at jeg aldri skal dykke mer om vinteren, men det går ikke lang tid før det er glemt, sier Bendiksen.

Flammene fra bålet på land forsøker å varme kalde fingre og tær. Tønnessen har fått unna den verste frosten når de to ler litt av lidenskapen som deler av året har sine ulemper. Når vannet begynner å friste mer kan det bli to økter hver uke. Turnusarbeid har sine fordeler og med en åtte år lang fridykkererfaring føler Bendiksen seg komfortabel med å ta noen av turene på egen hånd, selv om hun da tar forsiktige valg.

– Dette er mer enn en hobby. Jeg får abstinenser dersom det går for lang tid mellom hvert dykk. Jeg håper å dykke livet ut, sier Bendiksen.

Hun sier det vel vitende om at kvinnelige perledykkere i Japan opp mot 70–80 år har lært seg kunsten å holde pusten i lange perioder under vann. Tanken på slikt gir inspirasjon i fjæra.

Fordelen med flaskeløs fridykking når man jakter under vann, er at det ikke er noen luftbobler som skremmer fisken. Christine Bendiksen (47), glir fremover over sandbunnen.

Fridykking

  • Ved fridykking bruker du bare maske, snorkel og svømmeføtter. Da kan du ligge i overflaten, puste gjennom snorkelen, se klart i vannet og bevege deg lett og raskt ved hjelp av svømmeføttene. Du kan også benytte våtdrakt og blybelte.
  • På et kurs i fridykking kan du lærer om hvordan kroppen fungerer i og påvirkes av vannet, utvikle svømmeferdigheter, vannfølelse, fridykkerteknikk og trygghet i vann.
  • På kurset lærer du også litt om forskjellig type utstyr som egner seg til fridykking.
  • Fridykkersertifikatene har tre ferdighetsnivåer. Etter at du er ferdig med bassengøvelsene, får du prøve deg i havet.
  • For å begynne med denne aktiviteten må en være minimum syv år.

Kilde: Norges Dykkeforbund

Utstyr til fridykking

  • Våtdrakt. Denne er gjerne er todelt. For kaldere deler av året er det syv millimeter tykkelse på drakten som gjelder. Om sommeren kan man klare seg med fem millimeter.
  • Våtsokker og vanter. Samme tykkelse gjelder.
  • Blybelte. Våtdrakten gir oppdrift, og et blybelte brukes for å kunne holde dybden under vann. Nybegynnere kan starte med lavere vekt.
  • Finner. Fridykkere bruker lange finner for å komme fort opp om man er dypt nede.
  • En god dykkemaske og snorkel.
  • Sikkerhetsline og bøye er nødvendig sikkerhetsutstyr. Bøyen signaliserer med et flagg at det er dykkere i området. Bøyen kan også brukes ved hvilepause i vannet.
  • For rundt 6000–7000 kroner kan man skaffe seg utstyr til å starte med fridykking. Det finnes i tillegg et bredt utvalg harpuner å velge mellom til undervannsjakt. Det anbefales opplæringskurs, som koster cirka 1800 kroner.

Likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .