Gullgruvene - Oslo

Advokatfirma vil kjempe mot pengejaget

Forretningsadvokatene i Pacta i Oslo får beskjed om å ta fri hvis de jobber for mye. Det gir topplassering på ny kåring av hovedstadens mest lønnsomme bedrifter.

Slik gjorde vi det

  • DN og Bisnode (tidl. Dun & Bradstreet) kårer de mest lønnsomme bedriftene i landets fem største fylker.
  • Bedriftene må være ikke-finansielle aksjeselskap med beste kredittvurdering, minimum én mill. kr i omsetning, 0,5 mill. kr i resultat og tre ansatte.
  • Bedriftene rangeres etter høyest gjennomsnittlig totalrentabilitet siste tre regnskapsår. Dette prosenttallet viser resultat før skatt pluss finanskostnader dividert på gjennomsnittlig gjeld og egenkapital.
Tilbake til hovedsaken

Utenfor minner bygget om en brakke. Inne står en skitten sykkel på en gulvmatte fra en gammel varebil.

Lenger bak, i det halvdunkle kontorlokalet, kjemper tidligere regjeringsadvokater og toppfotballspillere en daglig kamp mot bergene av permer, dokumenter og gamle pappkasser.

Pacta Advokatfirma er ikke som andre forretningsadvokater i Oslo.

Men det er heller ikke målet, sier Pål Grønstad, den tidligere mossekråka som grunnla Pacta sammen med Arne Scott for 11 år siden. De var begge partnere i Kluge advokatfirma.

– Vi ville spisse oss mot bygg og anlegg og fungere nærmest som en internadvokat for klienten gjennom hele prosjektets levetid, sier Grønstad.

– Og så hadde vi lyst til å starte for oss selv. Vi trivdes med å jobbe sammen, legger Scott til.

Dette er de ti mest lønnsomme selskapene i {{selectedFylke.name}}

{{selectedComp.key}}

Bransje:

{{k.key}}:{{k.value}}
×

{{selectedCompany.Foretaksnavn}}

{{selectedCompany.Bransje}}

201320142015
Omsetning{{Norsktall(selectedCompany['O_2013'])}}{{Norsktall(selectedCompany['O_2014'])}}{{Norsktall(selectedCompany['O_2015'])}}
Årsresultat{{Norsktall(selectedCompany['AA_2013'])}}{{Norsktall(selectedCompany['AA_2014'])}}{{Norsktall(selectedCompany['AA_2015'])}}
ForetaksnavnOmsetning
(1000 NOK)
Lønnsomhet*
{{company.Foretaksnavn}}
{{company.Bransje}}
{{Norsktall(company['O_2015'])}}{{(company['Gjennomsnittlig totalkapitalrentabilitet siste tre år']).toString().replace('.',',')}}%
* Lønnsomheten er gjennomsnittlig avkastning på kapitalen de siste tre år. Beløp i 1000 NOK
Tre måter å måle lønnsomhet på
  • Ingen metode for å måle lønnsomheten til bedrifter er perfekt.
  • Her er tre ulike målemetoder, med fordeler og ulemper.
  • DN har valgt å måle lønnsomheten etter metode 1.
Avkastning på kapitalen Måler : Lønnsomheten i prosent av all kapital selskapet eier.
Fordel : Viser hvor effektivt selskapet utnytter sine eiendeler.
Ulempe : Forteller ikke hvor mye eierne av selskapet får av overskuddet.
Avkastning på egenkapitalen Måler : Lønnsomheten i prosent av selskapets egenkapital.
Fordel : Viser hvor mye eierne får i avkastning.
Ulempe : Selskaper med lav egenkapital kan få høy avkastning, men risikoen for å gå konkurs er stor på grunn av høy gjeldsandel
Margin på driften Måler : Hvor mye selskapet sitter igjen med på driften av hver krone som omsettes.
Fordel : Viser hvor effektivt selskapet driftes.
Ulempe : Tar ikke hensyn til om selskapet har mye eller lite gjeld, og viser ikke hva eierne får av overskuddet

Kjemper mot pengejaget

I dag er Pacta et av landets mest lønnsomme advokatfirma, viser DN og Bisnodes kåring av bedriftene med høyest inntjening i landets fem største fylker.

Firmaet kniper sjetteplassen i Oslo med en årlig totalavkastning på 46 prosent de siste tre årene.

Oppskriften? Seks partnere, ingen ansatte, enkle lokaler og høy grad av spesialisering.

Pacta bistår byggherrer, rådgivende ingeniører og arkitekter med noen av Norges største utbygginger, som den nye passasjerterminalen på Gardermoen.

Selv om det ga en gjennomsnittlig totalrentabilitet på 46 prosent de siste tre årene, er ikke drivkraften å tjene mest mulig penger, bedyrer partnerne rundt møtebordet.

– Vi vil skape et alternativ for dyktige advokater som ønsker interessante arbeidsoppgaver, men ikke pengejaget som følger med i deler av bransjen. Det er ikke et mål for oss å øke fortjenesten per hode eller den interne konkurransen mellom partnerne, sier partner og daglig leder Knut Anders Sannes.

En av partnerne kunne ikke være til stede da DN kom på besøk. Live W. Lindholm hadde tatt fri i noen uker for å «kite».

Over sommeren er det Steffen Kvislers tur. Da må juristen, som tidligere jobbet hos den prestisjefylte Regjeringsadvokaten, ta pålagt ferie. Han har jobbet for mye.

Partnerne snakker med overbevisning om behovet for «andre verdier» i næringen. Balansen mellom jobb og fritid, lagånd og teamarbeid står sentralt hos Pacta.

– Misforstå meg rett: Også her jobber vi i perioder svært mye. Men i andre deler av året jobber vi mindre. Og sånn skal det være. Her skal man kunne føle seg 100 prosent trygg på at det er greit ikke å jobbe hele tiden, sier Grønstad.

Ansatte som jobber for mye, blir bedt om å dra på ferie. Mens partner Live W. Lindholm er på «kiting»-ferie, holder Pål Grønstad (fra venstre), Arne Scott, Steffen Kvisler og Knut Anders Sannes fortet på kontoret.

Ansatte som jobber for mye, blir bedt om å dra på ferie. Mens partner Live W. Lindholm er på kitingferie, holder Pål Grønstad (fra venstre), Arne Scott, Steffen Kvisler og Knut Anders Sannes fortet på kontoret.

Byggeboom

Spissingen mot utbyggere og rådgivende ingeniører i bygg- og anleggsbransjen har vært lukrativ for advokatene idet Oslo-regionen opplever en byggeboom av de sjeldne.

Tross stor pågang holder Pacta satsene nede. Veiledende timepris er 2600 kroner pluss moms.

– Vi har fått beskjed om at vi priser oss for lavt, men vi tror vi har funnet et fornuftig prisnivå. Vi bruker ikke en krone på markedsføring, men må av og til si fra oss nye saker. Det er jeg litt stolt over, sier Grønstad.

Makkeren nikker:

– Byggebransjen kjennetegnes av høy kompetanse, men kontraktsretten har vært stemoderlig behandlet. Det er blitt mer og mer vanlig å involvere oss i en tidlig fase. Da slipper man ofte kostbare tvistesaker. Ofte koker det ned til et spørsmål om risiko: «Hva bør vi som utbygger gjøre nå?». Samtidig krever klientene raske svar og hurtige avgjørelser. Det fordrer høy kompetanse hos rådgiverne, sier Scott.

– Vår forretningsidé og tette kundekontakt gjør at alle i Pacta kjenner kundenes bransje og forretningsprosesser godt. Ikke bare jusen. Det setter oss i stand til å gi skreddersydde råd raskt, legger Grønstad til.

Pacta Advokatfirma

Advokatfirma i Oslo med seks partnere.

Bistår kunder hovedsakelig i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter og offentlige anskaffelser.

Omsatte for 15,4 millioner kroner i 2015. 9,6 mill. kr i resultat før skatt.

Fem kjappe om bedriften

Hva var ideen da dere startet?

– Vi ville tilby tett og hyppig kontakt med klienter som trengte råd knyttet til bygg og anlegg og offentlige anskaffelser. Vi var partnere i et stort advokatfirma, men ønsket å starte for oss selv, sier Grønstad.

Hva var strategien – rask vekst eller lønnsom drift?

– Vi hadde ingen strategi. Vi har tatt inn partnere etter behov, men bare de som delte vår visjon, sier Grønstad.
– Det aller beste er å få til noe sammen med gode folk som man trives sammen med. Da må man være en gjeng som tenker ganske likt og deler samme verdier, og i tillegg har en faglig stolthet, sier Scott.

Spesielle tiltak for å øke lønnsomheten?

– Vi har vært bevisst på kostnadene. Vi har hverken sekretær eller marmorbelagt resepsjon. Ingen ansatte, kun partnere, sier Sannes.
– I starten hadde vi bare et rom med en dobbeltpult. Jeg satt og så rett i trynet på ham hele dagen. Nei, det var litt stusslig, Pål, sier Scott og ler.

Noe dere ville gjort annerledes?

– Nei, sier Grønstad.

Hvor er dere om ti år?

– Vi har det bra her, sier Sannes.
– ... men kanskje ikke i akkurat dette lokalet, sier Scott.
– Noen flere partnere, sier Kvisler.
– ... og kanskje noen på administrasjon, sier Sannes.

Her er gullgruvene i de fem folkerikeste fylkene i Norge (DN +)

Likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .