De beste mobilkameraene

Vi har satt de beste mobilkameraene på en skikkelig prøve.

Brukerundersøkelser viser at kameraet er den viktigste komponenten i en smarttelefon for folk flest. Mobilprodusentene skryter sine egne kamera opp i skyene, men hvilket er egentlig best? I tillegg kan oppfatningen av best være veldig subjektiv. For å få svar på dette har vi valgt ut fem telefoner i salg i Norge med høyest poengsum hos DxOMark, et selskap som laboratorietester kamerautstyr. Deretter lot vi en av DNs egne fotografer sette telefonene på prøve. I denne testen har vi kun sett på hovedkameraet. Frontkameraet og videoopptak kommer i egne tester.

For ordens skyld må vi nevne at vi tok med Iphone 7+ fordi Iphone er markedsleder i Norge, selv om telefonen ikke er blant de aller beste hos DxOMark. Vi har utelatt HTC U11 fordi den ble lansert etter at testen ble igangsatt. Alle de utvalgte telefonene ble lansert i år.

Telefonene vi har valgt ut er Iphone 7+, Samsung Galaxy S8+, Huawei P10, Sony Xperia XZ Premium og LG G6.


TelefonEgenskaper
Iphone 7+To kamera, 28 mm og 56 mm, 2x optisk zoom.
12 megapiksler, optisk bildestabilisering.
Phase detection autofokus.
Samsung Galaxy S8+28 mm objektiv, ingen optisk zoom.
12 megapiksler, optisk bildestabilisering.
Phase detection autofokus.
Huawei P10To kamera, 27 mm, ingen optisk zoom.
20 mp fargeobjektiv + 12 mp sorthvitt, optisk bildestabilisering.
Phase detection + laser autofokus.
Sony Xperia XZ Premium25 mm objektiv, ingen optisk zoom.
19 megapiksler, gyro bildestabilisering.
Phase detection og laser autofokus.
LG G6To kamera, 71 grader og 125 grader.
13 megapiksler, optisk bildestabilisering.
Phase detection autofokus (kun 71 graders objektiv).

Fryse bevegelser

Her har vi testet både hvordan kameraene analyserer bevegelser og hvor gode de er til å fryse dem. Alle unntatt LG klarer å fryse bilene, men de prioriterer veldig ulikt.

Fryse bevegelser

Man trenger en lukkerhastighet raskere enn 500 millisekunder for å fryse objekter i en viss fart.

Iphone og Samsung klarer dette bra, med både høy lukkerhastighet og lav ISO (beholder detaljer og farger).

Huawei har valgt å øke ISO (og miste noen detaljer) for å kunne fryse objektet. Det er riktig prioritering i et slikt scenario.

Sony og LG har prioritert lav ISO fremfor høy lukkerhastighet og klarer ikke å fryse objektene. Når objektet er uskarpt hjelper det ikke med lav ISO, så her har ikke telefonene analysert riktig

HDR - High Dynamic Range

Her har vi testet HDR-kvaliteten til telefonene.

HDR betyr at telefonen kombinerer både over- og undereksponerte bilder til ett, slik at man får riktige farger og detaljer i både lyse og mørke partier av et bilde.

Alle telefonene i testen, unntatt Sony, kan aktivere HDR manuelt.

HDR

Motivet inneholder både skygger, himmel og vann - en vanskelig kombinasjon. Vi har sett på om telefonene får frem alle delene av motivet.

Iphone: Et bilde egnet til etterbehandling, men ganske blasst ut av boksen. I overkant mye grønt.

Samsung: Får frem alle områder av bildet. Litt for gulaktig. Rene farger, god metning.

Huawei: Ganske slapt, men fargeekte. Klarer ikke eksponeringen i høylyset.

Sony: Bløte piksler gir for lite detaljer og skarphet. Gror for mye i skyggene.

LG: Mye etterbehandling, for mye for vår smak. Himmelen er bra, godt eksponert i alle felter, men ser veldig kunstig ut.

LG og Samsung fikser dette motivet best. Huawei og Samsung er best egnet for etterbehandling.

Hudtoner

Her har vi sett på hvordan telefonene gjengir hudfarger. Vi har utfordret dem litt ekstra ved å ha blå og grønne elementer i bildet.

Hudtoner

Iphone: Bra hutoner, men for mye grønnskjær.

Samsung: Fyldige og fine hudtoner, men for mye blått.

Huawei: Veldig rød metning. Den dårligste i denne utfordringen.

Sony: Mest naturlig og riktig gjengitt.

LG: Litt rødskjær og huden blir unaturlig mye glattet ut.

Landskap

Et motiv med mye dybde, mange detaljer, mange farger, skygger og høylys. Vi har sett på fargegjengivelse og hvordan detaljene er bevart.

Landskap

Iphone: Litt undereksponert, men likevel best eksponering. For mye grønnskjær. Mister detaljer både i høylys og skygge. Lite kunstig skarphet lagt på av telefonen.

Samsung: Tydelig prosesserte farger, men likevel det beste sluttresultatet uten etterbehandling. En del uekte farger i både høylys og skygger. Legger til en del kunstig skarphet.

Huawei: Godt eksponert, naturlige farger. Bra utgangspunkt for manuell etterbehandling. Takler høylyset dårlig så deler av himmelen bare blir hvit, noe som ikke kan rettes med etterbehandling.

Sony: Har flest megapiksler, men er skuffende lite detaljert. Mister detaljer både i skygger og høylys. En del kunstig skarphet.

LG: Veldig prosesserte farger og mye kunstig skarphet. For mye cyan i bildet. Minst ekte gjengivelse av alle.

Sterkt motlys - blits

I utendørs motlys har en mobilblits lite å stille opp med. Alle bildene er tatt med blits på 80 cm avstand. Fokus ble stilt på ansiktet, men kun Sony klarte å eksponere på ansiktet, takket være laserautofokus. Til tross for dette ble heller ikke Sonys bilde bra med blits.

Motlys og blits

Iphone: Best blits av telefonene. Men slet veldig med å fokusere. Resultatet kan forbedres med manuell etterbehandling.

Samsung: Bra eksponering av bakgrunnen og forgrunnen er skarp, men for mørk til å kunne reddes med etterbehandling.

Huawei: Totalt sett den beste løsningen på utfordringen. Har også laser autofokus og finner ansiktet, men blitsen klarer ikke å lyse det opp.

Sony: Velger å eksponere på forgrunnen, men sluttresultatet blir likevel dårlig. Den hvite bakgrunnen kan ikke hentes tilbake med etterbehandling.

LG: Bryr seg bare om bakgrunnen og gjør forgrunnen helt sort.

Mørke

I dette motivet er det enda mindre lys enn det ser ut som, fordi alle telefonene har lysnet motivet. Vi har sett på hvor godt telefonene bevarer farger og detaljer i mørke situasjoner. En ekstra utfordring er det kunstige lyset som kan gi unaturlig fargegjengivelse.

Mørke

Iphone: Litt "skitne" farger i skyggepartiene, det vil si uriktig fargegjengivelse og fargenyanser som glir over i hverandre.

Samsung: Takler ikke det kunstige lyset godt, for mye gult i bildet. Bevarer detaljene i skyggene bra.

Huawei: Beste resultat i denne testen. Bra fargegjengivelse og bra detaljer i skyggene.

Sony: Bra eksponering, men for mye gulskjær. Igjen hjelper det ikke med flere megapiksler når pikslene ikke er skarpe. Skuffende få detaljer er bevart.

LG: Takler hverken de lyse eller mørke delene bra.

Portrett

Iphone og Huawei har egne portrettmodus, til dels også Sony. Her har vi sett på om telefonene klarer å analysere motivet riktig, senke dybdeskarpheten og beholde detaljer. Iphone 7+ er soleklar vinner her siden det er den eneste telefonen med skikkelig portrettlinse. De andre bruker vidvinkel, som er lite egnet til portretter. En ekstra utfordring her er den hvite bakgrunnen.

Portrett

Iphone: Portrettlinsen til Iphone 7+ redder Iphone her. Den såkalte portrettmodusen på telefonen er egenlig bare et filter som holder ansiktet skarpt og gjør alt annet uskarpt. Den vanlige linsen til Iphone 7 er faktisk skuffende dårlig til portretter.

Samsung: Godt eksponert bilde, uten noen portrettegenskaper.

Huawei: Som Samsung, helt greit eksponert bilde uten noen portrettegenskaper.

Sony: Telefonen har automatisk valgt "mykt portrett" som modus. Bra eksponert, men detaljer er fjernet for å glatte ut huden.

LG: Helt greit bilde uten portrettegenskaper.

Konklusjon

– Jeg ville aldri dratt på ferie eller tatt viktige bilder med bare mobiltelefonen. Men dersom jeg ble tvunget til det ville jeg valgt Samsung Galaxy S8 eller Iphone 7+. Samsung er best for dem som ikke vil justere bildene i etterkant selv, mens Iphone er et godt valg for dem som liker fotoredigering. Iphone 7+ er også den eneste telefonen som kan ta skikkelige portretter, sier Nordahl.

Fotografens ti tips til fotografering med mobilen

Likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .