Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Tror landets høyeste boligprisvekst kommer i Buskerud

Seks Buskerud-kommuner pekes ut som vinnere i ny rapport.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Buskerud sammenlignet med landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Men i 2018 blir prisveksten i fylket magre 0,1 prosent, anslår analytikerne.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Det er færre av de voldsomme budrundene.
Foto: Privatmegleren
– Det er færre av de voldsomme budrundene.
Morten Liavaag Daglig leder i Privatmegleren Drammen

– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 8,9 prosent i Buskerud. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

I 2018 blir gjennomsnittsprisene i fylket beskjedne 0,1 prosent høyere enn i 2017, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 2,5 og 5,7 prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil bidra til å trekke Buskerud-prisene oppover, venter analytikerne.

Samfunnsøkonomisk analyse venter at Buskerud vil få landets sterkeste prisvekst fremover.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 18,1 prosent i Buskerud i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Forhandler oftere med én interessent

Daglig leder Morten Liavaag i Privatmegleren Drammen opplever boligmarkedet i Drammen som velfungerende.

– Det selges boliger, og Drammen er blant stedene med høyest omløpshastighet på boliger. Likevel må det sies at markedet ikke lenger er slik det har vært. Vi sitter oftere i en situasjon hvor vi må forhandle med én interessent. Det er færre av de voldsomme budrundene. Og når det er budrunder, er de roligere. Men det er lite man sliter med å selge, sier Liavaag.

I tredje kvartal sto boligprisene i Buskerud stille sammenlignet med kvartalet før. Drammen hadde en prisvekst på 0,1 prosent, mens prisene steg 0,4 prosent på Ringerike og 0,7 prosent i Røyken, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

Merker økt interesse for sekundærboliger

Liavaag i Privatmegleren påpeker at Drammen har mer moderate boligpriser enn Oslo.

– Vi har i utgangspunktet hatt en prisutvikling som har ligget under utviklingen i Oslo. Dermed har vi et prisgap som kan tas igjen. Det har vært for stor forskjell mellom boligprisene i Drammen og Oslo. Utviklingen den siste tiden er et tegn på at forskjellen skal bli mindre, mener Liavaag.

– Vi har også opplevd at en del av sekundærboligkjøperne har begynt å se på Drammen, etter at det ble innført krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo ved nyttår, sier Liavaag.

Liavaag venter at boligmarkedet i regionen blir stående stille i første og andre kvartal neste år, og at det blir en forsiktig stigning de to siste kvartalene slik at prisene i Drammen stiger 2–3 prosent i 2018.

– Jeg forventer at trenden fortsetter innover i 2019, sier Liavaag.

– Ikke vært noe behov for å justere prisene

Samlet for 2016 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 1110 nye boliger i Buskerud. Dette var rekordår for fylket, og tyder på høy boligbygging de neste årene, ifølge rapporten. Men som i resten av landet har salget hittil i år vært svakere enn i fjor. I årets første åtte måneder ble det solgt 43 prosent færre nye boliger i Buskerud enn i samme periode 2016.

Beholdningen av usolgte nyboliger falt gjennom 2016, men har hittil i 2017 vært stigende igjen.

– Nyboligsalget i Drammen går noe tregere, men det er såpass omløp at prosjektene blir gjennomført. Det har ikke vært noe behov for å justere prisene, sier Liavaag.

– Har fått mange innflyttere

I 2016 økte befolkningen i Buskerud med 0,7 prosent. Til sammenligning var befolkningsveksten på landsbasis 0,9 prosent i 2016.

– Vi tror at nærhet til Oslo vil sikre god befolkningsvekst i Buskerud i årene som kommer. Likevel forventer vi en noe lavere vekst enn tidligere år. I prognoseperioden tror vi på en befolkningsvekst i Buskerud på rundt 0,6 prosent årlig, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Dette er marginalt lavere enn landsgjennomsnittet.

– Det er først og fremst i de bynære kommunene Drammen, Øvre og Nedre Eiker, Røyken og Hole at den store befolkningsøkningen vil komme, men også Kongsberg forventes å ha god befolkningsvekst i perioden. Flere av disse kommunene er utpregede utpendlingskommuner i dag, og vi forventer at dette vil øke i omfang i årene fremover, skriver analytikerne.

– Nærhet til toget vil i større og større grad være en viktig faktor for den videre prisutviklingen fordi Drammen har fått mange innflyttere, sier Liavaag.

Blant områdene i Drammens-traktene han venter vil ha størst potensial for prisvekst de kommende årene trekker Liavaag frem Strømsø og Gullskogen.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .