Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Oljesmellen ventes fortsatt å prege boligmarkedet i Møre og Romsdal

Høy ledighet demper prisveksten, men fylket unngår boligprisfall de neste tre årene, ifølge nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– I vårt fylke skal «alle» ha sjøutsikt og gode solforhold, så det kan være en fordel å unngå eiendommer som ikke har noe av dette
Foto: Salt Studio/Krogsveen
– I vårt fylke skal «alle» ha sjøutsikt og gode solforhold, så det kan være en fordel å unngå eiendommer som ikke har noe av dette
Espen Skarbø Fagansvarlig og eiendomsmegler i Krogsveen i Ålesund

I årene fra 2011 til og med 2016 steg boligprisene i Møre og Romsdal med 21 prosent. Dette er godt under landsgjennomsnittet for perioden.

De neste fire årene vil boligprisveksten bli noe sterkere enn landsgjennomsnittet, ifølge prognosene fra Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi anslår boligprisveksten i Møre og Romsdal til 1,7 prosent i 2017. I 2018 tror vi prisene vil vokse med 0,4 prosent, før veksten i 2019 og 2020 tar seg opp til henholdsvis 2,2 og 3,2 prosent, skriver analytikerne i rapporten.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Fylket opplevde en markert økning i arbeidsledigheten i årene etter at oljeprisfallet startet i 2014. Selv om arbeidsledigheten er på vei ned og bunnen i oljenedturen ser ut til å være et tilbakelagt kapittel, forventer Samfunnsøkonomisk analyse noe høyere ledighet i Møre og Romsdal enn gjennomsnittet nasjonalt i årene fremover.

– Dette vil trekke boligprisveksten ned i dette fylket, skriver analytikerne.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 7,7 prosent i Møre og Romsdal i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I fjor økte boligprisene i Møre og Romsdal med 2,1 prosent, noe som var betydelig lavere enn oppgangen på landsbasis på 7,1 prosent.

I tredje kvartal falt prisene med 1,2 prosent fra kvartalet før, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Ålesund falt prisene med 0,6 prosent i kvartalet, mens de var ned 0,4 prosent i Molde. I Kristiansund falt prisene med 1,1 prosent i perioden.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

Splittet marked

Boligmarkedet i Møre og Romsdal er fortsatt veldig splittet, men det er tegn til bedring, sier Espen Skarbø, fagansvarlig og eiendomsmegler i Krogsveen i Ålesund.

– For prisutviklingen fremover vil utbygging av fjordforbindelse og bedre infrastruktur rundt byene og de større tettstedene stå sentralt. Fergefri E39 med tilhørende veiprosjekter er momenter som både vil minke avstandene i fylket og prisforskjellene mellom enkelte områder, sier Skarbø.

Han peker også på at veiprosjektene bidrar til økt sysselsetting lokalt, som igjen kan være prisdrivende i boligmarkedet.

Lavere boligbygging fremover

I løpet av 2016 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 587 nye boliger i Møre og Romsdal, en økning med 33 prosent fra året før. Salget er imidlertid lavere så langt i år. Til og med august ble det solgt 283 nye boliger, mot 431 på samme tid i fjor.

Fra 2007 og frem til i fjor var befolkningsveksten høyere enn boligbyggingen.

Basert på igangsettingstall og tall for nyboligsalget legger analytikerne i Samfunnsøkonomisk analyse til grunn mellom 1200 og 1500 boliger i resten av prognoseperioden.

– Dette er noe lavere enn de siste årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Eiendomsmegler Skarbø i Krogsveen mener boliger i de tre store byene Ålesund, Molde og Kristiansund med randkommuner, samt Ørsta og Volda, vil bli vinnerne i markedet fremover.

– Vi ser en klar tendens til at det er merkbar større etterspørsel etter tomannsboliger og rekkehus fremfor eneboliger og leiligheter, sier Skarbø.

Lavere befolkningsvekst

Innenlandsk utflytting har siden år 2000 vært større enn fødselsoverskuddet i Møre og Romsdal. Siden 2007 har imidlertid arbeidsinnvandring sørget for befolkningsvekst.

I de siste fem årene har befolkningsveksten i gjennomsnitt vært 0,9 prosent i året.

– I 2015 falt imidlertid arbeidsinnvandringen og befolkningsveksten fulgte etter, noe som har fortsatt inn i 2016. Dette henger sammen med økningen i arbeidsledigheten i fylket i perioden, står det i rapporten.

I 2014 var den registrerte arbeidsledigheten 2,2 prosent i fylket, mens den to år senere var ett prosentpoeng høyere.

– I prognoseperioden har vi lagt til grunn en årlig, stabil befolkningsvekst på om lag 900 personer i Møre og Romsdal. Dette er betydelig lavere enn gjennomsnittet de siste fem årene, skriver analytikerne i Samfunnsøkonomisk analyse.

Pass på utsikt og sol

Espen Skarbø i Krogsveen mener det er flere feller man bør unngå å gå i.

– I vårt fylke skal «alle» ha sjøutsikt og gode solforhold, så det kan være en fordel å unngå eiendommer som ikke har noe av dette. De som har tegnet, eller har planer om å tegne kontrakt på nybygg, bør avvente salg av egen bolig til prosjektet er realisert og nærmere ferdigstillelse.

Han oppfordrer også boligkjøpere til å være kritiske til kjøp av bolig uten tilstands- eller boligsalgsrapport hvis boligens alder og tilstand tilsier at dette burde vært en del av salgsdokumentasjonen.

– Det kan også være lurt å vise forsiktighet ved kjøp av eiendommer med for tett nærhet til hovedveier med tung trafikk og høye hastigheter, sier Skarbø.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .