Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Venter boligprisfall i Nord-Trøndelag i 2018

Men boligprisfallet blir kortvarig, ifølge ny rapport. Særlig tre områder er rigget for opptur, mener eiendomsmegler.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I 2018 forventer analytikerne at boligprisene i Nord-Trøndelag faller 1,0 prosent.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Boligkjøperne vinner lite på å vente på eventuelle markedsmessige nedganger.
Foto: Boli
– Boligkjøperne vinner lite på å vente på eventuelle markedsmessige nedganger.
Trond Unhjem Fagansvarlig i Boli avdeling Steinkjer

Trøndelagsfylkene har opplevd sterk boligprisvekst de siste årene. Mellom 2010 og 2016 vokste boligprisene i Nord-Trøndelag med 25 prosent. Den underliggende veksten hittil i år har vært svak i Trøndelag.

– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 2,4 prosent i Nord-Trøndelag, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

I 2018 vil prisene falle med 1,0 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisene i 2017, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 1,6 og 3,7 prosent i Nord-Trøndelag.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

– Økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 6,8 prosent i Nord-Trøndelag i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I tredje kvartal falt boligprisene i Nord-Trøndelag 0,9 prosent sammenlignet med foregående kvartal, ifølge tall fra Eiendom Norge. Steinkjer hadde en vekst på 0,2 prosent, mens prisene steg 0,1 prosent i Levanger. Stjørdal og Namsos hadde et prisfall på henholdsvis 1,8 og 1,1 prosent.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

– Vinner lite på å vente

Fagansvarlig Trond Unhjem i Boli avdeling Steinkjer oppfatter markedet i sin region trygg, og at prisene tikker jevnt oppover.

– Boligkjøperne vinner lite på å vente på eventuelle markedsmessige nedganger. Vurderer man å kjøpe bolig bør man investere nå, da historikken tilsier en stabil økning i årene fremover, sier Unhjem.

Han mener prisutviklingen er forholdsvis lik for eneboliger, rekkehus, leiligheter og tomannsboliger.

Venter høy boligbygging

Nyboligsalget har vært godt i fylket de siste årene.

I 2016 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 450 nye boliger for fylket samlet, mot 400 året før.

– Så langt i 2017 har vi registrert salg av 215 nye boliger i Nord-Trøndelag. Det er 35 prosent færre enn på samme tid i fjor, skriver analytikerne.

Boligbyggingen i Trøndelagsfylkene har vært høyere enn landsgjennomsnittet de siste fem årene, sett i forhold til befolkningsveksten. Forholdet mellom boligbyggingen og befolkningsveksten i Nord-Trøndelag har vært 0,87 nye boliger per nye innbygger i perioden 2012 til 2016, ifølge rapporten

Analytikerne venter høy boligbygging i Nord-Trøndelag fremover.

– Når det gjelder Nord-Trøndelag forventer vi en boligbygging på 950 enheter i 2017, som gradvis avtar til om lag 700 boliger i 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Venter lavere befolkningsvekst

I løpet av femårsperioden 2012-2016 var den årlige befolkningsveksten i Nord-Trøndelag på 0,6 prosent. Den lave veksten skyldes netto innenlands flyttetap, ifølge rapporten.

– Uten innvandring ville innbyggertallet i Nord-Trøndelag vært lavere i dag enn ved inngangen av år 2000. Dette samsvarer med sentraliseringstendensene vi ser over hele landet. Mens Nord-Trøndelag har hatt netto innenlands utflytting i nær sagt alle av de siste 15 årene, har Sør-Trøndelag hatt netto innflytting, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

– I våre prognoser har vi lagt til grunn en noe lavere befolkningsvekst enn vi har sett den siste femårsperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

I Nord-Trøndelag ventes en befolkningsøkning på 500 personer i prognoseperioden.

Unhjem mener det er en tabbe å utsette et eventuelt boligkjøp.

– Rent generelt forventes det en befolkningsvekst i regionen. Nord- og Sør-Trøndelag blir til ett fylke, og dette vil skape nye arbeidsplasser og muligheter for regionen, sier Unhjem.

Peker ut tre vekstvinnere

Unhjem trekker frem flere steder han tror blir prisvinnere fremover.

– Vi tror spesielt Steinkjer by med omegn vil oppleve en positiv utvikling grunnet flere nye arbeidsplasser på grunn av fylkessammenslåingen, sier Unhjem.

Videre tror han at Verran-området vil få en positiv markedsutvikling i årene fremover fordi stedet får ny bro med enklere adkomst og i tillegg havner under Steinkjer kommune.

Nord i regionen tror han Vikna-området blir en markedsvinner i årene som kommer grunnet sterk utvikling innen havbruksnæringen.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .