Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Boligprisene i Nordland ventes å falle neste år

Lav befolkningsvekst og økt boligbygging gir svakt boligmarked, ifølge prognosene i ny rapport.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

For Nordland fylke venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene vil øke med 3,9 prosent i år, før de faller med 1,6 prosent neste år.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Det er stor positivitet i Bodø-regionen
Foto: Eie Eiendom
– Det er stor positivitet i Bodø-regionen
Hege Hafnor Daglig leder i Eie Bodø

Mellom 2011 og 2016 økte boligprisene med 29 prosent i Nordland, omtrent på linje med landsgjennomsnittet. Også i årene fremover ventes prisene å stige omtrent som gjennomsnittet for landet som helhet.

Samfunnsøkonomisk analyse venter at boligprisene i Nordland stiger med 3,9 prosent i år, før de faller med 1,6 prosent neste år. I 2019 ventes prisene å stige med 0,7 prosent, og i 2020 med 4,2 prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Prognosen for Nordland forklares blant annet med lavere befolkningsvekst enn tidligere antatt, samt økt boligbygging de neste årene, før den avtar noe mot slutten av prognoseperioden.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 7,7 prosent i Nordland i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020. Det er på linje med forventningene Samfunnsøkonomisk analyse har for boligprisveksten på landsbasis.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I tredje kvartal falt boligprisene i Nordland med 0,8 prosent sammenlignet med foregående kvartal, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Bodø falt prisene med 0,2 prosent i løpet av perioden, mens prisene i Rana og Vefsn var ned henholdsvis 1,1 og 0,9 prosent. I Narvik steg prisene med 0,4 prosent i tredje kvartal.

Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.

Markedet har justert seg

Daglig leder Hege Hafnor i Eie Eiendomsmegling i Bodø sier det er stor aktivitet og mange boliger for salg i byen.

– Det ser ut til at markedet har justert seg greit. Når jeg ser på antall salg hos oss kontra fjoråret har vi solgt flere boliger i oktober i år, noe som viser at markedet fungerer, sier Hafnor.

Hun minner om at prisoppgangen siste år ikke har vært i nærheten av å være så stor som for i hovedstadsregionen.

– Dermed er ikke nedgangen like merkbar her. Det er stor positivitet i Bodø-regionen. Det bygges mye nye leiligheter i sentrum og Bodø har befolkningsøkning. Vi forventer et stabilt boligmarked fremover – uten den store prisøkningen kommende år, sier Hafnor.

Litt økt boligbygging

I Nordland ble det i årene 2014–2016 bygget flere boliger enn det ble nye innbyggere i fylket.

– Godt nyboligsalg i Nordland i fjor vil resultere i noe økt boligbygging de neste årene, før det avtar noe mot slutten av prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Hafnor i Eie Bodø tror boliger i sentrale strøk av byen også blir blant vinnerne fremover.

– Det vi har sett er at to- og treroms leiligheter og bolig med utleiemulighet kanskje er de mest populære. Ellers ser vi at markedet er opptatt av god standard på boligene, sier Eie.

Lavere befolkningsvekst enn tidligere antatt

Nord-Norge har lenge slitt med høy fraflytting. Nordland har i likhet med Troms og Finnmark opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste femten årene.

– Fraflyttingen snudde imidlertid i 2008 grunnet innvandring, og i 2012 hadde innbyggertallet i landsdelen endelig passert den forrige befolkningstoppen i 1982. Høy innvandring har resultert i at befolkningen i Nord-Norge i gjennomsnitt har vokst med i nær 3000 personer årlig de siste fem årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Analytikerne legger til grunn en samlet befolkningsvekst på 2000 personer i 2017 og 1300 personer i 2018. I 2019 og 2020 ventes en vekst på 1000 personer. Rundt halvparten av befolkningsøkningen vil komme i Tromsø, heter det i rapporten.

Anslagene for befolkningsveksten i de tre nordligste fylkene er lavere enn tidligere anslag.

– Vi har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsningen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig vil oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer. Lav oljepris og fallet i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .